Ndërsa përqendrohemi te COVID-19 ajri i ndotur po na vret në heshtje

Më të rejat

Ndërsa ditët numëron për zgjedhjet presidenciale të muajit tjetër, debati zhvillohet mbi trajtimin e qeverisë amerikane të pandemisë COVID-19 dhe kritikët e Presidentit Donald Trump  bëjnë thirrje për rrëzimin e tij për shkak të dështimit për të mbrojtur publikun amerikan.

Media masive sjellin çdo ditë raste të lidhura me COVID dhe vdekjet, një kërcënim më i keq për shëndetin publik shfaqet cilësia e ajrit e ku paraqet një rre4zik të madh për fëmijët tanë dhe fëmijët e tyre për dekadat e ardhshme. Ndërsa administrata Trump tërheq rregullat që rregullojnë cilësinë e ajrit, tokës dhe ujit tonë. Dhe megjithëse këto veprime po mbledhin pak protesta publike, Ashtë një e vërtetë e thjeshtë – një mjedis i helmuar do të thotë njerëz të helmuar. 

Në muajt e fundit administrata Trump ka hequr mbrojtjet nga ligatinat në mënyra që lejojnë hedhjen e pesticideve dhe ndotësve të tjerë drejtpërdrejt në miliona milje rrjedha dhe rrugë të tjera ujore; rregulla të relaksuara në termocentralet të dizajnuara për të frenuar emetimet e ajrit që përmbajnë metale të rënda që dëmtojnë trurin si zhiva; standardet e ndryshuara të efiçencës së karburantit të automjeteve të jenë “më pak të rrepta”, lejuan më shumë emisione të dioksidit të karbonit që dëmton klimë.

 Dhe kërkesat e kthyera mbrapa që rregullojnë mënyrën sesi termocentralet me qymyr hedhin ujërat e zeza toksike, një veprim i vlerësuar nga drejtuesit e industrisë së qymyrit por pritet të shtojë nivele të rritura të plumbit, arsenit dhe ndotësve të tjerë të dëmshëm në mjedis. Nëse do të kishte ndonjë dyshim se sa pak Trump kujdeset për shëndetin e fëmijëve tanë, kjo u bë e qartë muajin e kaluar kur Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) njoftoi se do të vazhdonte të lejonte që kimikati neurotoksik chlorpyrifos të përdoret për të rritur ushqimin, pavarësisht viteve të kërkimi shkencor që tregon pesticidin dëmton zhvillimin e trurit të foshnjave.

Mbetjet e klorpirifos zakonisht gjenden në ushqimin e konsumuar nga fëmijët e vegjël. Një raport USDA i lëshuar vitin e kaluar dokumentoi mbetjet e klorpirifos në rrush të thatë, pjeshkë, mango dhe shparguj, ndër ushqime të tjera.

Mes nxitimit për të lehtësuar rregulloret përpara fundit të mandatit të Trump, EPA po punon gjithashtu për të emëruar individë të rinj miqësorë ndaj industrisë në bordin e saj këshillimor shkencor. Në një njoftim të 14 tetorit, agjencia tha se nënkryetari i ri i bordit do të ishte Dr. Barbara Beck, e cila punon për një kompani këshilluese të industrisë me një histori të mbrojtjes së kimikateve të diskutueshme dhe substancave të tjera. Beck ka avokuar për kufizime të lehtësuara të plumbit pavarësisht nga fakti që Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thonë se ekspozimi ndaj plumbit dëmton trurin dhe sistemin nervor të një fëmije dhe mund të shkaktojë probleme të të mësuarit dhe sjelljes.

“Unë mendoj se është përtej një ndryshimi në politikë. Isshtë një ndjenjë që njerëzit që vihen në krye po plaçkisin shtëpinë,” tha Whitehouse. “Ne jemi në një periudhë të humbjes masive të biodiversitetit dhe ngarkesave kimike dhe toksike në rritje për individët, dhe EPA nuk po i përgjigjet krizave në fjalë.”  PEER është bashkuar me grupe të tjera në padi të EPA mbi eleminimin e mbrojtjes së ujit të pastër, duke akuzuar në një ankesë zyrtare se të emëruarit politikë të Trump po injorojnë provat shkencore të dëmeve të caktuara për t’u shkaktuar nga ndryshimet e rregullit.

 Për të qenë të sigurt, besnikëria e EPA ndaj industrisë nuk është unike vetëm për Administratën Trump. Në të vërtetë, besnikëria e agjencisë ndaj kompanive ndaj konsumatorëve duket të jetë një traditë e gjatë dypalëshe. Paraardhësi i Trump Presidenti Barack Obama gjithashtu u përball me kritika për veprime – dhe mosveprim – nga EPA e tij.  Dhe administrata të shumta janë fajtorë për lejimin e përhapjes së gjerë të kimikateve toksike të njohura si PFAS (shkurt për substancat per dhe polifluoroalkil) që lidhen me një sërë problemesh serioze shëndetësore.


Por ne thjesht nuk mund ta përballojmë më këtë pazarllëk politik me shëndetin tonë. Duke marrë më shumë se 200,000 jetë në më pak se një vit, virusi COVID-19 ka nënvizuar gjendjen tashmë të brishtë të shëndetit tonë. Njerëzit që vuajnë nga kanceri, sëmundja kronike e veshkave, mbipesha dhe probleme të tjera janë në rrezik në rritje që të sëmuren rëndë ose të vdesin nëse goditen me COVID-19, sipas CDC.

 Shkencëtarët kanë theksuar me të drejtë se ndotja e mjedisit është një faktor kontribues në cenueshmërinë e shumë njerëzve ndaj virusit COVID-19. Shtimi i më shumë toksinave në ajrin që thithim dhe ujin që pimë siguron vetëm më shumë cenueshmëri dhe më shumë vdekje. Tashmë ne po përballemi me nivele të frikshme të çrregullimeve neuro-zhvillimore, kancerit dhe sëmundjeve në popullatën tonë: Çrregullimi i spektrit të autizmit tani po ndikon afërsisht 1 në çdo 54 fëmijë, shumë më i përhapur se 20 vjet më parë.

 Shkalla me të cilën fëmijët diagnostikohen me kancer është rritur 34 përqind që nga viti 1975; në vitin 2020 më shumë se 16,800 fëmijë pritet të diagnostikohen rishtas. Në përgjithësi, afër 40 përqind e burrave dhe grave në Shtetet e Bashkuara do të diagnostikohen me kancer gjatë jetës së tyre. Më shumë se 600,000 njerëz po vdesin çdo vit nga kanceri dhe më shumë se 1.7 milion diagnostikohen me kancer të ri çdo vit. Si një gazetar mjedisor, unë jam i habitur me guximin me të cilin kjo administratë ka bërë të qartë se mirëqenia e korporatave është më e vlefshme sesa shëndeti dhe mirëqenia e qytetarëve.

Dhe si nënë, unë agonoj mbi vuajtjet, sëmundjet dhe betejat që di për të ardhmen për brezat tanë. Vite nga tani, kur fëmijët tanë u tregojnë fëmijëve të tyre për këtë kohë, kur ata përpiqen të shpjegojnë se sa shumë ka humbur, sa kalorësisht ne lejuam që shëndeti i tyre të tregtohet për shëndetin e fitimeve të korporatave, ata do të kenë të drejtë të na fajësojnë ne. Ata gjithashtu do të kenë të drejtë të mos na falin.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply