Kjo është diga më e madhe në botë

Më të rejat

Ndërtimi i hodrocentralit filloi në vitin 1994, projekti Three Gorges Dam është i pari i kësaj madhësie. U krijuar jo vetëm për të gjeneruar energji elektrike por edhe për rritje ekonomike dhe për zbutje të lumit më të gjatë të Kinës, duke mbrojtur miliona  njerëz nga përmbytjet fatale.

I gjithë projekti kushtoi 200 miliard juanë (28.6 miliardë dollarrë) dhe u deshën pothuasje dy dekada për t’u ndërtuar dhe u nevojit zhvendosja e më shumë se një milionë njerëzve për gjatë lumit Yangtze.

Më konkretisht nuk ka funskionuar asgjë në atë mënyrë.

Qeveria kishte premtuar që diga do të mbrojë komunitetet ndaj një përmbytjeje “një herë në një shekull”, por efikasiteti i saj është vënë shpesh në dyshim.

Kohëve të fundit dyshimet u rishfaqen, pasi pellgu i Yangtze u përball me reshje nga më të rëndat në gati 60 vjet që nga qershori duke bërë që lumi dhe degët e tij të derdhen.

Humbjen janë të shumta, më shumë se 158 njerëz kanë vdekur ose humbur, 3.67 milion njerëz janë prekur, e kështu duke shkaktuar humbje ekonomike  prej 144 miliardë juanë (20.5 miliardë dollarë).

Me gjithë shkatërrimin, autoritetet kineze pretendojnë se Diga Three Gorges ka arritur të luajë një “rol vendimtar” në interceptimin e ujërave të përmbytjes. Operatori i digës, China Three Gorges Corporation, i tha agjencisë shtetërore të lajmeve në Kinë Xinhua se diga ka interceptuar 18.2 miliardë metra kub ujëmbledhës të mundshëm.

Një zyrtar i ministrisë së burimeve ujore i tha gazetës shtetërore China Youth Daily se diga “uli në mënyrë efektive shpejtësinë dhe shtrirjen e ngritjes së nivelit të ujit” në shtresën e mesme dhe të poshtme të Yangtze.

Shumë stacione që monitorojnë rrjedhën e lumenjëve në pellgun  Yangtze duke parë nivele të larta të ujit këtë verë, disa gjeologë thonë se roli i Digës  së tre  Grykave në kontrollin e përmbytjeve po vihet në dyshim.

Ndërtimi i saj është përfunaduar në vitin 2006, trupi i digës është i madh konkretisht  i gjatë 181 metra dhe zgjatet  në 2.335 metra përgjatë lumit  Yangtze, pak para se lugina e thellë dhe e ngushtë t’i japë rrugë fushave.

Pastaj ka hidrocentralin e tij shoqërues, i cili u përfundua në vitin 2012 dhe ka një kapacitet gjenerues prej 22.500 megavat, ose më shumë se tre herë kapacitetin e Diga Grand Coulee, më e madhja në Shtetet e Bashkuara.

Por sipas propozimit të qeverisë kineze për vitin 1992, arsyeja kryesore për ndërtimin e digës nuk ishte prodhimi i energjisë, por parandalimi i përmbytjes.

Ja se si funksionon: diga e madhe ndodhet në një seksion në rrjedhën e sipërme të Yangtze dhe ndihmon në parandalimin e përmbytjes në rrjedhën e poshtme të rrjedhës, duke bllokuar ujërat e shiut në një rezervuar të madh, dhe më pas kontrollon lëshimin të këtij uji përmes portave të tij. Rezervuari prej 660 kilometrash erdhi sipër në luginat e ngushta të Tri Grykave – një seri kanionesh të pjerrëta të njohura për bukurinë e tyre imponuese dhe rrymat dikur të pabesa – deri në Chongqing, një komunë e përhapur me 30.5 milion njerëz në Kinën perëndimore.

Disa gjeologë thonë se në vend që të mbështetemi te digat për të ndaluar përmbytjen, ne duhet t’u japim hapësira lumenjve dhe t’i lejojmë ato të zgjerohen gjatë sezonit të përmbytjes.

“Lumenjtë e mëdhenj aluvialë përmbyten natyrshëm gjatë sezonit të lagësht. Ujërat e përmbytjes nuk janë problem, kjo është thjesht ajo që bëjnë lumenjtë. Problemi është kur keni shumë njerëz që jetojnë në zonat që janë subjekt i përmbytjes”, tha Shankman.

Përgjatë shtrirjes së mesme dhe të poshtme të Yangtze janë disa nga zonat më të dendura të Kinës. Për shekuj, njerëzit kanë ndërtuar leva për të mbrojtur komunitetet e tyre dhe tokat bujqësore nga përmbytja. Por edhe këto masa janë të paplota.

Me krizën klimatike që pritet të sjellë përmbytje më të rënda, më të shpeshta, disa ekspertë thonë se Kina do të detyrohet të gjejë zgjidhje të reja për gjeneratat e ardhshme.(CNN)

Burimi: Scan

Leave a Reply