Parashikohet thatësira në Amazonë

Më të rejat

Për herë të parë, studiuesit kanë zhvilluar një model të aftë të parashikojë periudhat e thatësirës në Amazon deri në 18 muaj më parë. Studimi u krye nga shkencëtarët nga Instituti i Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit të Klimës (PIK), në Gjermani, si pjesë e projektit Tipat e Kthimit në Sistemin e Tokës (TiPES), i udhëhequr nga fizikanti Catrin Ciemer dhe botuar në revistën Environment Research Letters.

 Modeli u zhvillua bazuar në analizën e temperaturës së sipërfaqes së Oqeanit Atlantik. Lidhja midis lagështisë së oqeaneve dhe regjimit të reshjeve në Amazon është pjesë e funksionimit të brendshëm të biomave. Çdo ndryshim i temperaturës, si rezultat i ngrohjes globale, është i mjaftueshëm për të shkaktuar një sërë pasojash. Sipas fizikantit dhe bashkëautorit të studimit Niklas Boers, sistemi i paralajmërimit të hershëm i zhvilluar nga grupi bazohet në një mekanizëm shumë të thjeshtë: “Ne zbuluam se çdo dy vjet temperaturat sipërfaqësore në Atlantikun tropikal në veri dhe në jug zhvillojnë një dipol dukuri që ndodh kur temperaturat rriten në një rajon dhe ulen në një tjetër “.

 Paralajmërimi i parashikimit të thatësirës lëshohet kur ky model fillon të zhvillohet. “Dipoli modifikon drejtimin e erërave tregtare, të cilat marrin lagështi nga Oqeani Atlantik në Amerikën e Jugut. Ky ndryshim i drejtimit është përgjegjës për shkaktimin e thatësirave kryesisht në qendër-jug të Amazonës,” tha Boers. Nga modeli që ata zhvilluan, studiuesit ishin në gjendje të gjurmonin gjashtë nga shtatë ngjarjet kryesore të thatësirës që kanë ndodhur në Amazon që nga vitet 1980.

Carlos Nobre, një shkencëtar i njohur brazilian i klimës, i cili nuk ishte përfshirë në studim, tha se ngrohja globale po e bën ciklin verior të ujërave të ngrohta më të fortë dhe më të pranishëm. Në të ardhmen, tha ai, duhet të presim që Amazona e Jugut të bëhet më pak e lagësht. “Mega thatësira të vitit 2005, 2010 dhe ajo e vazhdueshme janë të lidhura drejtpërdrejt me rritjen e temperaturave në Oqeanin Atlantik Verior tropikal,” tha Nobre.

“Megjithatë, ndryshe nga vitet e mëparshme, mega thatësira aktuale filloi në maj dhe qershor, duke mos ndërhyrë në shira gjatë sezonit të verës. Është shumë herët të thuhet se ujërat e ngrohtë do të vazhdojnë gjatë gjithë muajve dhe nëse ato do të shkaktojnë një vazhdim të thatësira deri në sezonin tjetër të shiut “.  Në një kontekst të ngrohjes globale, ekziston një lidhje e ngushtë midis rritjes së temperaturave të oqeanit dhe ekuilibrit mjedisor dhe pasojat ndihen thellë në pyll: ajo që ndodh në det të hapur mund të ndikojë në jetën në Amazon.

 Janaína Bumbeer, një oqeanograf dhe analist i shkencës dhe konservimit me Fondacionin Boticário Group për Mbrojtjen e Natyrës, tha se nuk mjafton të kuptosh vetëm një aspekt të vetëm të ekologjisë – është e nevojshme të kuptosh fenomenet në një mënyrë sistematike. “Lidhja midis temperaturës së oqeanit, klimës dhe erërave është shumë delikate”, tha Bumbeer, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e ri. “Çdo rritje prej 1 ° Celsius [1.8 ° Fahrenheit] ndikon në regjimin e reshjeve në kontinent.” Sa më e madhe të jetë frekuenca e anomalive në dete, tha ajo, aq më të përsëritura janë ngjarjet ekstreme klimatike.

Përballë efekteve të ndryshimit të klimës, ekziston rreziku që Hemisfera Veriore të nxehet më shpejt se Jugu, gjë që do të stimulonte shfaqjen e dipolit Atlantik dhe do të çonte në një frekuencë më intensive të thatësirave në Amazon.  Edhe me mundësinë e parashikimit të një periudhe thatësire në rajon, ka shumë për të bërë për të zbutur ndikimet e drejtpërdrejta në pyll. Njerëzit që jetojnë në Amazon, veçanërisht fermerët rurale, komunitetet tradicionale, njerëzit autoktonë dhe ata që varen nga transporti i lumenjve për të kaluar (nivelet e ujit mund të bëhen aq të ulëta që lundrimi bëhet i pamundur) do të jenë ata që do të përfitojnë nga informacioni, thonë studiuesit.

 “Në mënyrë indirekte, [me alarmin e parashikimit të thatësirës] është e mundur të kesh një ndikim pozitiv në ekosistemin Amazon. Sa më shumë që fermerët dhe komunitetet tradicionale të planifikojnë më parë, aq më pak traumatike do të jetë ndërhyrja e klimës”, tha Boers.  Me thatësirën vjen një shqetësim tjetër: një rritje e zjarreve, e lidhur drejtpërdrejt me shpyllëzimet ilegale. Sipas të dhënave nga Instituti Kombëtar i Kërkimit Hapësinor i Brazilit (INPE), në shtator të këtij viti, u regjistruan 31.017 pika të nxehta, shtatori i dytë më i keq në një dekadë dhe një rritje prej 60% nga i njëjti muaj i vitit të kaluar.

Për shkak se Amazon është një pyll tropikal i lagësht, zjarri nuk është pjesë e dinamikës natyrore të biomës, pasi është në pyjet e butë të Sh.B.A. Bregdeti perëndim. Në Amazon, zjarret zakonisht shoqërohen me veprime njerëzore. Dhe në periudhat e thatësirës, ​​pikat e nxehta kanë kushtet e duhura për t’u rritur në masë dhe për të shkaktuar ndikime më të mëdha në ekosistemin.  “Ka prova të panumërta mbi mundësinë që pylli të bëhet një savanë përmes efekteve të veprimit njerëzor,” tha Boers.

“Bioma është tashmë shumë afër pikës së kthesës”.  Një efekt i tillë në shkallë të gjerë do të çonte në një rritje të emetimeve të dioksidit të karbonit në atmosferë, e cila do të përshpejtonte më tej ngrohjen globale. Mesazhi themelor i studimit është se të gjitha fenomenet natyrore janë të ndërlidhura. Dhe demonstron që ndërsa njerëzimi vazhdon në modelin aktual ekonomik të konsumit, efektet në planet do të përkeqësohen vetëm, deri në rrezikimin e pyllit më të madh tropikal në botë dhe biodiversitetit të tij të pasur.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply