Ulëset 85 cm të larta të Kopenhagës po ngrenë alarmin për ndryshimet klimatike

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Duke ecur rreth Kopenhagës tani, mund të habiteni kur shihni stola shumë të gjatë publikë që zbukurojnë rrugët.

Stolat janë ngritur 85 cm më lart se stolat normale të qytetit, por pse?

“Sipas OKB-së, niveli global i detit do të rritet deri në një metër para fundit të shekullit dhe kjo do të ketë gjithashtu një ndikim të madh në Danimarkë nëse nuk veprojmë tani,” thotë Kasper Adsbøll, një menaxher i lartë në kanalin televiziv TV2.

“The Copenhagen Bench – 2100 Edition” është pjesë e fushatës së kanalit “Toka jonë – përgjegjësia jonë”. Projekti synon të bëjë publikun të mendojë për ndryshimet klimatike dhe rrezikun e rritjes së nivelit të detit.

Shihni sesi rritja e nivelit të detit mund të fundosi këto monumente të famshme evropiane

https://www.euronews.com/video/2022/05/10/copenhagen-s-weirdly-tall-benches-are-a-warning-about-climate-change

Secili prej dhjetë stolave ​​përreth Kopenhagës është i pajisur me një pllakë bakri ku shkruhet: “Përmbytjet do të bëhen pjesë e jetës sonë të përditshme nëse nuk fillojmë të bëjmë diçka për klimën tonë. Sipas Raportit të fundit të KB për Klimën, niveli i detit pritet të rritet deri në 1 metër deri në vitin 2100 nëse ngrohja globale vazhdon.

Danimarka, dhe Kopenhaga në veçanti, është një rajon shumë i ulët. Pjesë të kryeqytetit janë vetëm pak metra mbi nivelin e detit, duke e lënë atë të ekspozuar ndaj ndikimit të menjëhershëm të rritjes së nivelit të ujit./BB Green

Burimi: Euronews

Foto: TV2

Leave a Reply