A është e dëmshme bioplastika?

Degradimi i natyrës, Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Sipas studiuesve në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, Bioplastikat nuk janë më të sigurta se plastikat tradicionale.

Plastikat dihet se përmbajnë kimikate që nuk janë të sigurta, duke përfshirë përçarës endokrinë si Bisphenol A (BPA). Analiza e bioplastikës dhe materialeve me bazë bimore tregoi se rreth 75 përqind përmbajnë kimikate toksike.

Bioplastikat janë bërë kryesisht nga materiali i ricikluar ose celuloza bimore dhe zakonisht janë të kompostueshme ose të biodegradueshme. Ndërsa këto plastika alternative janë më të sigurta për mjedisin, studimi i ri sugjeron që ato nuk janë më të sigurta për shëndetin e njeriut.

Bioplastikat dhe pararendësit e tyre përmbajnë qindra deri në mijëra kimikate të ndryshme.

“Plastikat përmbajnë një përzierje komplekse të kimikateve të njohura dhe të panjohura; disa prej të cilave mund të jenë toksike ”, shkruan studiuesit. “Bioplastikat dhe materialet me bazë bimore tregtohen si një alternativë e qëndrueshme ndaj plastikës konvencionale. Sidoqoftë, pak dihet në lidhje me kimikatet që ato përmbajnë dhe sigurinë e këtyre përbërjeve. “

Studimi u përqendrua në 43 produkte të përditshme me bazë bio, duke përfshirë letër paketimi çokollate, shishe pije dhe tapa vere. Në analizën më të madhe të këtij lloji, studiuesit nxorrën dhe testuan materiale nga produktet për të përcaktuar përbërjen e tyre kimike.

“Tetëdhjetë përqind e produkteve përmbajnë më shumë se 1.000 kimikate të ndryshme. Disa prej tyre kishin deri në 20,000 kimikate, ”tha profesori Martin Wagner, pjesëtar i studimit.

Substancat toksike të identifikuara në bioplastikë varionin nga kimikatet që janë direkt toksike për qelizat deri tek ato që mund të prishin ekuilibrin e hormoneve të trupit.

Bashkë-autorja e studimit Lisa Zimmermann theksoi se produktet e bazuara në celulozë dhe niseshte përmbajnë edhe më shumë kimikate. Ato produkte gjithashtu shkaktuan reagime më të forta toksike në kushte laboratorike.

Sipas studiuesve, është gati e pamundur të gjurmohen të gjitha efektet potencialisht të dëmshme të kaq shumë materialeve të ndryshëm. Edhe produkte të ngjashëm u zbulua se kishin një përbërje unike.

Ende nuk është e qartë në çfarë mase substancat në plastikë janë të transferueshme tek njerëzit, ose cilat mund të jenë pasojat shëndetësore të gëlltitjes. Me kaq shumë faktorë që duhen marrë në konsideratë, kërkohen kërkime të mëtejshme për të përcaktuar nëse bioplastikat në të vërtetë janë alternativa më të mira për plastikën./bbgreenkosova./

Burimi: Earth.com

Leave a Reply