Më në fund mund ta dimë se çfarë fryme ka dhënë jeta në tokë përpara se të kishte oksigjen

Më të rejat

Miliarda vjet më parë, shumë kohë para se oksigjeni të ishte i disponueshëm menjëherë, arseniku famëkeq helmues mund të ketë qenë përbërësi që i dha shpirt jetës së re në planetin tonë. 

Në shkretëtirën Atacama të Kilit, në një vend të quajtur Laguna La Brava, shkencëtarët kanë studiuar një fjongo ngjyrë vjollce të mikrobeve fotosintetike që jetojnë në një liqen hipersaline që është përgjithmonë pa oksigjen.  “Unë kam punuar me rrogozë mikrobialë për rreth 35 vjet apo më shumë”, thotë gjeoshkencëtari Pieter Visscher nga Universiteti i Connecticut.   “Ky është sistemi i vetëm në Tokë ku mund të gjej një qilim mikrob që funksionon absolutisht në mungesë të oksigjenit.”

  Mats mikrobike, të cilat fosilizohen në stromatolite, kanë qenë të bollshme në Tokë për të paktën 3.5 miliardë vjet, dhe megjithatë për miliard vitet e para të ekzistencës së tyre, nuk kishte oksigjen për fotosintezë.  Se si mbijetuan këto forma të jetës në kushte kaq ekstreme është ende e panjohur, por duke ekzaminuar stromatolitët dhe ekstremofilet që jetojnë sot, studiuesit kanë gjetur një sërë mundësish.

 Ndërsa hekuri, squfuri dhe hidrogjeni janë propozuar prej kohësh si zëvendësime të mundshme të oksigjenit, deri në zbulimin e ‘arsenotrofisë’ në liqenin Hersalinë të Searles të Kalifornisë dhe Liqenin Mono që arseniku gjithashtu u bë pretendent.

Që atëherë, stromatolitët nga Formacioni Tumbiana në Australinë Perëndimore kanë zbuluar se bllokimi i dritës dhe arsenikut dikur ishte një mënyrë e vlefshme e fotosintezës në Prekambrian. E njëjta gjë nuk mund të thuhet për hekurin ose squfurin.  Vetëm vitin e kaluar, studiuesit zbuluan një formë të bollshme të jetës në Oqeanin Paqësor që gjithashtu thith arsenik.

 Edhe format e jetës së La Brava ngjajnë shumë me një bakter squfuri ngjyrë vjollce të quajtur Ectothiorhodospira sp., I cili u gjet kohët e fundit në një liqen të pasur me arsenik në Nevada dhe që duket se fotosintetizohet duke oksiduar përbërjen e arsenikut në një formë të -arsenatit të ndryshëm.  Ndërsa nevojiten më shumë hulumtime për të verifikuar nëse mikrobet La Brava gjithashtu metabolizojnë arsenitin, hulumtimi fillestar zbuloi se uji që nxiton rreth këtyre shtrojeve është i ngarkuar shumë me sulfur hidrogjeni dhe arsenik.

 Nëse autorët kanë të drejtë dhe mikrobet La Brava vërtet ‘marrin frymë’ me arsenik, këto forma jetese do të ishin të parat që do ta bënin këtë në një qilim mikrob të përhershëm, pa oksigjen, të ngjashëm me atë që do të bënin, ne prisnim në mjediset prekambriane.  Si të tilla, dyshekët e saj janë një model i shkëlqyeshëm për të kuptuar disa nga format më të hershme të mundshme të jetës në planetin tonë.

 Ndërsa hulumtimi gjenomik sugjeron që shtretërit La Brava kanë mjetet për të metabolizuar arsenikun dhe squfurin, autorët thonë se zvogëlimi i arsenatit duket të jetë më efektiv sesa zvogëlimi i përmbajtjes së tij të sulfatit.  Pavarësisht, ata thonë se ka prova të forta se të dy rrugët ekzistojnë, dhe këto do të kishin mjaftuar për të mbështetur shtratin e gjerë mikrobik në ditët e para të jetës në Tokë.  Nëse ekipi ka të drejtë, atëherë mund të na duhet të zgjerojmë kërkimin tonë për stilet e jetës diku tjetër.

 “Në kërkim të provave të jetës në Mars, [shkencëtarët] do të shikojnë hekurin dhe ndoshta ata duhet të shikojnë edhe arsenikun,” thotë Visscher.  Në të vërtetë është shumë më tepër sesa thjesht një helm.  Studimi u botua në Land and Environment Communications.  Ky artikull u botua fillimisht nga ScienceAlert.

Burimi: livescience

Leave a Reply