Cila është lulja më e rallë në botë?

Më të rejat

Shprehja “lulja më e rrallë në botë” mund të tingëllojë si një citim nga një përrallë, por bota e bimëve në planetin tonë është e mbushur me lule që shpesh duket sikur kanë dalë drejtpërdrejt nga ndonjë film.

Disa lule njihen për bukurinë e tyre, disa për rrezikshmërinë, ndërsa disa janë tepër të rralla. Bota e luleve është diçka që e bën planetin tonë jashtëzakonisht të bukur, dhe i shton misterin e natyrës. Besohet se ka rreth 400,000 lloje të ndryshme lulesh në planetin tonë, dhe ka të ngjarë që disa prej tyre nuk janë zbuluar ende.

Është e vështirë të përcaktohet se cila lule është më e rralla në tokë, por mund të përpiqemi ta ngushtojmë atë në disa nga më të njohurat. Lulet që zakonisht përmenden si më të rralla janë lulja kufomë, Jade Vine dhe orkideja fantazëm. Sidoqoftë, nëse shikojmë për lulet që kanë informacione konkrete në lidhje me madhësinë e popullsisë së tyre, përgjigjja është e qartë. Lulja më e rrallë në botë është Lulja e Kuqe e Mesme.

Një lule e orkides fantazëm në natyrë.

“Middlemist Red “, ku emri shkencor i kësaj lule është Camellia e Papërcaktuar,në botë aktualisht, ekzistojnë vetëm dy shembuj të njohur të kësaj lule. Njëra vendnodhje është në një serë në Zelandën e Re, ndërsa tjetra gjendet në Mbretërinë e Bashkuar, në Shtëpinë Chiswick. Pra nuk ka informacione për ndonjë vend tjetër ku mund të gjendet kjo lule, e cila zyrtarisht e bën atë lulen më të rrallë në botë.

Kjo lule fillimisht erdhi në Angli nga Kina në 1804. Personi që e solli atë në perëndim ishte John Middlemist. Ai i dha lulen jashtëzakonisht të rrallë si një dhuratë. Sidoqoftë, lulja u zhduk disa dekada më vonë, por nuk kaloi shumë kohë dhe një tjetër lule lulëzoi në një serë në Mbretërinë e Bashkuar. Lulja e mrekullueshme po lulëzon përsëri dhe shpresojmë se nuk do ta përsërisim përsëri gabimin e humbjes së saj. Pavarësisht se ekzistojnë dy shembuj të njohur të kësaj lule në botë, mund të ketë shumë më tepër të cilat janë të padokumentuara.

Kjo lule njihet për bukurinë e saj dhe që është tepër e rrallë. Ka lule të tjera me numra jashtëzakonisht të ulët të dokumentuar gjithashtu, një shembull tjetër është Pema e Koralit në Tanzani, me kudo nga 10 deri në 50 shembuj që lulëzojnë si ajo nëpër botë. Koki i Cooke është një lule tjetër ku njihen me vetëm 23 shembuj që lulëzojnë në natyrë të cilat janë të njohura për biologët.

Disa lule të tjera jashtëzakonisht të rralla përfshijnë Orkiden Perëndimore nëntokësore, trëndafilin e egër Sinai dhe pemën Franklin.

Një lule orkide e nëndheshme.

Burim: Wikipedia

Leave a Reply