Disa fakte befasuese në lidhje me ngrohjen globale

Degradimi i natyrës

Konsumi i karburanteve fosile në dekadat e fundit ka kontribuar shumë në degradimin e mjedisit tonë. Ngrohja globale, ndryshimi i klimës, zhdukja e specieve të jetës së egër, zvogëlimi i shtresës së ozonit dhe një rritje e ndotjes së ajrit janë disa nga problemet nga të cilat vuan ambienti ynë.

Ngrohja globale është një nga çështjet më të mëdha mjedisore në dy dekadat e fundit. Sipas NASA-s, temperatura mesatare globale e sipërfaqes u rrit 0.6 në 0.9 gradë Celsius midis vitit 1906 dhe 2005, dhe shkalla e rritjes së temperaturës është dyfishuar gati në 50 vitet e fundit. Temperaturat janë të sigurta se do të shkojnë më tej.

Duket se temperatura po rritet me një ritëm më të shpejtë se kurrë më parë, e përveç industrializimit, lufta ishte dhe është një shkaktar i madh i ndotjes dhe i ngrohjes globale.

Më poshtë janë disa fakte befasuese për ngrohjen globale:

Ndotësit si dioksidi i karbonit, oksidi i azotit dhe gazrat e tjerë do të qëndrojnë në atmosferë për shumë vite, duke e bërë të pamundur eliminimin e ngrohjes globale për disa dekada.

Sipas raportit të IPCC 2007, nivelet e detit do të rriten me 17 deri në 58 centimetra deri në fund të këtij shekulli për shkak të ngrohjes globale.

Dy dekadat e fundit të shekullit të 20-të kanë qenë më të nxehta në 400 vitet e fundit, sipas studimeve të klimës.

Sipas raportit shumëkombësh të Vlerësimit të Ndikimit të Klimës Arktike midis viteve 2000 dhe 2004, temperatura mesatare në Alaska, Kanadën Perëndimore dhe në Rusi është rritur me dyfishin e mesatares globale.

Akulli i Arktikut po shkrihet me shpejtësi. Deri në vitin 2040 rajoni pritet të ketë një verë krejtësisht pa akull apo edhe më herët.

Për shkak të ngrohjes globale dhe ndotjes, shkëmbinjtë koral po vuajnë zbardhimin më të keq me rekordin më të lartë që nga viti 1980.

Ngrohja globale që po shkakton ndryshime ekstreme të motit ka treguar implikimet e saj në mënyrën e zjarreve të pyjeve, valëve të nxehtësisë dhe stuhive të rënda tropikale në të gjithë botën.

Shkrirja e akullnajave do të bëjë që niveli i detit të rritet, nga njëra anë, dhe të krijojë mungesa të ujit në zonat që varen nga burimet natyrore të ujit nga ana tjetër.

Rritja e temperaturave do të çlirojë më shumë gaze serë, do të zhbllokojë metan dhe do të shkaktojë më shumë avullim të ujit.

Aktivitetet njerëzore lëshojnë rreth 37 miliardë tonë metrikë dioksid karboni në vit.

Deri në vitin 2100, temperatura mesatare do të rritet me 5.8 gradë si rezultat i ngrohjes globale.

Midis 2000-2100, vdekjet në lidhje me nxehtësinë do të rriten me 150,000.

Thatësirat, uraganet, zjarret, zhdukja e specieve të rrezikuara, shkrirja e kapakëve të akullit polar, stuhitë janë disa nga efektet e ngrohjes globale.

Një dështim në parandalimin e ngrohjes globale mund të shkaktojë një kolaps të madh ekonomik duke shkaktuar 20% të prodhimit global për ta rregulluar.

Speciet kurrizore po zhduken në një normë që është 114 herë më e lartë se sa duhet të ishte. Situatat mund të përkeqësohen nëse këto probleme nuk kontrollohen më shpejt.

Nëse këto shifra nuk befasojnë, atëherë do të jetë jashtëzakonisht e vështirë për të parandaluar shembjen nga ngrohja globale. Shumë shkolla, organizata, organe qeveritare, etj, po bëjnë përpjekje për të inkurajuar njerëzit për të ndërmarrë hapa që të mos e dëmtojnë tokën dhe ta përmirësojmë atë.

Në qoftë se çështja kritike e ngrohjes globale nuk godet çdo person në tokë, do të jetë shumë e vështirë të parandalohet shkatërrimi i botës për shkak të ngrohjes globale në të ardhmen e afërt. /bbgreenkosova./

Burimet: Nasa, NRDC, Wikipedia.

Leave a Reply