Nord Stream: Rrjedhjet e tubacioneve të gazit rus mund të kenë një ndikim ‘të paprecedentë’ mjedisor

Më të rejat

Rrjedhjet e pashpjegueshme në dy tubacione gazi rus në Detin Baltik po nxjerrin emetimet e gazit serrë.

Dyshohet se ndërprerja mund të shkaktojë një fatkeqësi klimatike edhe pse deri në çfarë mase është ende e paqartë.

Asnjë tubacion nuk ishte në funksionim, por të dy përmbanin gaz natyror. Ky është i përbërë kryesisht nga metani, një gaz i fuqishëm serrë që është shkaktari i dytë më i madh i ndryshimeve klimatike pas CO2.

“Ka një sërë pasigurish, por nëse këto tubacione dështojnë, ndikimi në klimë do të jetë katastrofik dhe madje mund të jetë i paprecedentë,” thotë kimisti atmosferik David McCabe, shkencëtar i lartë në Task Forcën jofitimprurëse të Ajrit të Pastër.

Gjatë një harku kohor 20-vjeçar, metani ka më shumë se 80 herë fuqinë e ngrohjes së planetit sesa dioksidi i karbonit dhe afërsisht 30 herë fuqia e tij gjatë 100 viteve. Shkencëtarët thonë se shkurtimet e mprehta të emetimeve të metanit gjatë viteve të ardhshme do të jenë një levë jetike në frenimin e ndryshimeve klimatike.

Pse është e vështirë të përcaktohet sasia e ndikimit klimatik të rrjedhjeve të Rrjedhës Veriore?

McCabe dhe ekspertë të tjerë të emetimeve thonë se nuk është ende e mundur të vlerësohet madhësia e rrjedhjes. Kjo është për shkak të pasigurive rreth faktorëve të tillë si temperatura e gazit në tubacion, sa shpejt rrjedh dhe sa gaz do të absorbohet nga mikrobet në ujë përpara se të arrijë në sipërfaqe.

Por duke qenë se të dy tubacionet Nord Stream përmbanin kryesisht metan, “potenciali për një ngjarje masive dhe shumë të dëmshme emetimi është shumë shqetësues”, thotë McCabe./BBGreen

Burimi: Euronews

Leave a Reply