Energjitë e rinovueshme kanë kursyer 230 milionë ton emetime të CO2 në 2022

Më të rejat

Burimet e rinovueshme plotësuan të gjithë rritjen e kërkesës globale për energji elektrike gjatë gjysmës së parë të vitit 2022, tregon një raport nga Ember.

Studimi i energjisë me bazë në Londër zbuloi se një rritje në energjinë diellore, të erës dhe hidroelektrike parandaloi një rritje të mundshme prej 4 për qind të gjenerimit të karburanteve fosile dhe një rezultat prej 230 milionë tonësh emetime CO2. Kjo është e barabartë me heqjen e më shumë se 49 milionë makinave me benzinë nga rruga për një vit.

Ember përdori të dhëna nga 75 vende që përbëjnë rreth 90 për qind të kërkesës botërore për energji elektrike dhe krahasoi gjashtë muajt e parë të vitit 2022 me 2021. Raporti zbuloi se ne kemi përdorur 389 teravat orë më shumë energji elektrike se një vit më parë – një rritje e kërkesës prej 3 për qind.

Era dhe energjia diellore parandaluan nevojën për më shumë lëndë djegëse fosile.Era dhe dielli plotësuan 77 për qind të kësaj kërkese në rritje, me energjinë hidroelektrike më shumë se plotësimin e pjesës së mbetur. Rritja e këtyre formave të energjisë ndaloi nevojën tonë për më shumë gjenerim të karburanteve fosile.

Megjithëse era dhe dielli plotësuan rreth gjysmën e mungesës së parë në Evropë gjatë gjysmës së parë të vitit, raporti zbuloi se qymyri mbushi pjesën tjetër të boshllëkut ndërsa vendet ringjallën impiantet për të mbajtur dritat ndezur.

Megjithatë, përdorimi i qymyrit është në rënie. Në gjysmën e parë të vitit 2022, karburantet fosile siguruan 16 për qind të përzierjes energjetike të Evropës – një reduktim domethënës nga viti 2015 kur përbënte një të katërtën e prodhimit të energjisë elektrike në BE./BBGreen

Burimi dhe foto: Euronews

Leave a Reply