Nga plastika te avionët: Si ka ndryshuar planeti në 70 vitete mbretëreshës Elizabeth II në fron?

Më të rejat

Rekordi 70-vjeçar i mbretërimit të Mbretëreshës përfshiu një periudhë të trazirave të mëdha sociale, teknologjike dhe politike.

Për Mbretërinë e Bashkuar dhe botën më gjerë, gjysma e dytë e shekullit të 20-të pa ndryshime të shpejta në mënyrën se si jetonim, punonim dhe konsumonim. Nga adoptimi në shkallë të gjerë i plastikës deri tek rritja e udhëtimeve të lira me avion, që kur Mbretëresha Elizabeth II u ngjit në fron më 6 shkurt 1952, bota ka ndryshuar në mënyrë dramatike. Dhe çereku i parë i shekullit të 21-të ka parë vetëm përshpejtimin e gjërave përsëri. Ndërsa ndryshimi i klimës nuk ishte një koncept në ballë të mendjeve të shumicës së njerëzve në vitin 1952, ai tani është një nga çështjet më urgjente të kohës sonë.

Si u zhvillua qëndrimi i publikut ndaj krizës klimatike gjatë mbretërimit të Mbretëreshës dhe sa e gjelbër ishte vetë Mbretëresha?

Ne shikojmë prapa disa nga zhvillimet më të rëndësishme mjedisore gjatë mbretërimit të Mbretëreshës Elizabeth II dhe se si ajo u përshtat me shqetësimet në rritje për ngrohjen globale.

Çfarë ishte smogu i madh?

Kur mbretëresha u ngjit në fron, tashmë kishte shenja të stresit klimatik në MB. Dhjetë muaj pas mbretërimit të saj, në dhjetor 1952, smogu i madh përfshiu Londrën. I shkaktuar nga një kombinim i motit të ftohtë, një anticiklon (një sistem erërash që rrotullohet rreth një qendre të presionit të lartë atmosferik) dhe kushteve pa erë, smogu i madh i Londrës përbëhej nga ndotës të ajrit. Shumica e tyre erdhën nga djegia e gjerë e qymyrit, i cili ende përdorej në shtëpitë shtëpiake. Një batanije e trashë ndotjeje u var mbi qytet nga data 5 deri më 9 dhjetor, duke u shpërndarë më në fund kur ndryshuan kushtet e motit.

Madje smogu hyri brenda ndërtesave në atë që tani mendohet të jetë ngjarja më e keqe e ndotjes së ajrit në historinë e Mbretërisë së Bashkuar. Vlerësimet moderne sugjerojnë se midis 10,000 dhe 12,000 njerëz vdiqën si rezultat i drejtpërdrejtë pasi shërbimi i ambulancës në Londër pushoi së funksionuari për shkak të shikueshmërisë së dobët.

Efektet e rënda të smogut çuan në legjislacionin e parë të madh mjedisor për Mbretëreshën Elizabeth II. Akti i ajrit të pastër mori miratimin mbretëror në korrik 1956 dhe synonte të reduktonte efektet e ndotjes së ajrit nga djegia e qymyrit dhe industrializimi. Kufizoi djegien e qymyrit në zjarret shtëpiake dhe krijoi xhepa ajri të pastër rreth qytetit. Por ndërkohë që politikanët u përballën me një zhvendosje nga qymyri, një tjetër ndotës i madh po ngjitej në qiell.

Rritja e udhëtimeve ajrore në fund të viteve ’60 dhe ’70

Rritja e festës së huaj ishte një nga ndryshimet më të mëdha në mbretërimin 70-vjeçar të Mbretëreshës.Dikur në dispozicion vetëm për të pasurit dhe të famshmit, rritja e transportit masiv çoi në lindjen e paketave të pushimeve, pasi shumë njerëz filluan të udhëtonin jashtë vendit për herë të parë.

Nga fundi i viteve 1960 dhe fillimi i viteve 70, ndoshta i nxitur nga filmi i vitit 1972 “Carry on Abroad”, paketa e pushimeve ishte një biznes i madh. Ndërsa Mbretëresha nuk shkoi rreptësisht me pushime, pasi ajo udhëtonte gjithmonë për arsye pune, ajo sigurisht që pa shumë botën.

Sipas Telegraph, e cila vlerësoi se sa larg udhëtoi mbretëresha, gjatë jetës së saj mbretëresha vizitoi 117 vende të ndryshme (nga 195 të mundshme).Për krahasim, sipas një sondazhi të YouGov të kryer në vitin 2018, mesatarja britanike ka vizituar 9.58 vende.

Për sa i përket kilometrazhit, kjo arrin në më shumë se 1.6 milion kilometra, që është e barabartë me udhëtimin rreth rrethit të globit 42 herë.Megjithëse vitet e fundit, për shkak të moshës dhe shëndetit të saj të sëmurë, gjurmët e karbonit të Mbretëreshës ra në mënyrë dramatike, ajo udhëtoi më shumë se çdo mbretëror tjetër në historinë britanike.

Cila ishte gjurma e karbonit e Mbretëreshës?

Meqenëse Familja Mbretërore financohet pjesërisht nga taksapaguesi, Princi i Uellsit është ligjërisht i detyruar të publikojë raporte vjetore në lidhje me emetimet e karbonit të familjes dhe oraret e udhëtimit.Në tetor 2021, përpara fjalimit të Mbretëreshës në COP26, ekspertët e mjedisit analizuan këto të dhëna për të përcaktuar gjurmët e karbonit të anëtarëve të familjes mbretërore.

Sipas hulumtimit të tyre, Familja Mbretërore kishte një gjurmë të kombinuar karboni prej 3,810 tonësh në vit, krahasuar me mesataren britanike, gjurma e të cilit arrin në vetëm 10 tonë në vit.Pavarësisht kësaj sasie marramendëse, gjurma e udhëtimit të Mbretëreshës në vitin 2021 ishte shumë më e vogla në familje, me vetëm 7.7 ton krahasuar me 432.3 tonë të Charles dhe Camilla.

Po gjurmët e karbonit të Shtëpisë Mbretërore?

Mbretëresha kishte gjashtë rezidenca zyrtare mbretërore, duke përfshirë Pallatin Buckingham dhe Kështjellën Windsor. Edhe pse jo të gjitha 775 dhomat e Buckingham Palace përdoren çdo ditë, duhet ende shumë energji për të ngrohur këtë ndërtesë historike.Sipas Rishikimit Vjetor të Princit të Uellsit në vitin 2021, 100 për qind e energjisë elektrike të përdorur nga familja dhe 89 për qind e të gjithë energjisë së zyrave dhe shtëpiake tani është nga burime të rinovueshme.

Rreth 49 për qind e kësaj gjenerohet në vend nga kaldaja me biomasë, pompat e nxehtësisë dhe panelet diellore. Familja gjithashtu blen kredi nga projekte të qëndrueshme për të kompensuar emetimet e karbonit në zero neto. Mbjellja e gjerë e pemëve bëhet në kopshtet mbretërore dhe vetë mbretëresha mbolli pemë lisi për secilin nga katër fëmijët e saj në territorin e Pallatit Buckingham.

Mbretëresha dhe epoka e plastikës

Ndërsa shkaqet e gjelbra zakonisht lidhen më shumë me Mbretin Charles III sesa vetë Mbretëreshën, vitet e fundit ajo luajti një rol në përmirësimin e ndikimit mjedisor të Familjes Mbretërore. Plastika, e patentuar për herë të parë në 1907 nga shpikësi amerikan me origjinë belge, Leo Baekeland, ishte ndoshta materiali më i rëndësishëm i shekullit të 20-të. Është një trashëgimi me të cilën po jetojmë edhe sot.

Edhe pse mbretëresha nuk kishte lindur deri në vitin 1926, plastika do të fillonte të prodhohej në masë vetëm pasi ajo mori fronin. Në vitet 1960 dhe 1970, ky material i përhapur filloi të arrijë një audiencë shumë më të gjerë, me qesen plastike që filloi marrjen e letrës në fund të viteve 1980.

Për të vënë në perspektivë rritjen e përdorimit të plastikës, sipas Qendrës për të Drejtën Ndërkombëtare të Mjedisit (CIEL) prodhimi global i plastikës ishte në 2 milion ton në 1950 – deri në vitin 2015 kjo ishte rritur në 380 milion ton. Vetëm tre vjet pasi prodhimi arriti në këto lartësi marramendëse, Mbretëresha, e frymëzuar nga dokumentari Blue Planet II i David Attenborough, ndaloi kashtët dhe shishet plastike në të gjitha pronat e saj.

Mbretëresha ishte një fanse e madhe e Attenborough dhe kur i dha atij çmimin Chatham House në 2019, ajo tha: “Aftësia juaj për të komunikuar bukurinë dhe cenueshmërinë e mjedisit tonë natyror mbetet e pabarabartë”. Kafenetë në Koleksionin Mbretëror tani mund të shërbejnë vetëm ushqime dhe pije në ambalazhe të kompostueshme ose të biodegradueshme.

Çfarë ka e ardhmja për mbretërorët dhe ambientalizmin?

Meqenëse jemi vetëm në ditët e para të sundimit të tij, ne ende duhet të shohim se si do të qeverisë mbreti Charles III.

Megjithatë, pikëpamjet e tij mjedisore janë shumë më të qarta se ato të nënës së tij. Mbreti i ri, një kopshtar i zjarrtë që u tha gazetarëve se i pëlqen të flasë me bimët e tij, ka folur për ndryshimet klimatike për shumë vite, duke u thënë delegatëve në COP21 në 2015:

“Është shumë e thjeshtë: ne duhet të shpëtojmë pyjet tona, sepse nuk ka plan B për të trajtuar ndryshimet klimatike ose shumë nga sfidat e tjera kritike me të cilat përballet njerëzimi pa to.”

Ai madje u takua me aktivisten e klimës Greta Thunberg në Forumin Ekonomik Botëror në Davos në vitin 2020. Mbreti tani mbajti një fjalim duke thënë: “A duam të hyjmë në histori si njerëzit që nuk bënë asgjë për ta rikthyer botën nga pragu në kohë për të rivendosur ekuilibrin kur mund të kishim bërë? Nuk duam”.

Se si Mbreti i ri do të jetë në gjendje të përballojë këtë pasion për mjedisin me detyrat intensive të karbonit për të qenë Mbreti, mbetet ende për t’u parë. Megjithatë, nëse nuk ndryshon personalitetin e tij brenda natës, ka shumë mundësi që ai të jetë shumë më i zëshëm për çështjet e gjelbra sesa nëna e tij e ndjerë./BBGreen

Burimi dhe foto: Euronews

Leave a Reply