OBSH: Mbetjet e mëdha spitalore të Covid-19 kërcënojnë shëndetin dhe mjedisin

Më të rejat

Shiringat e hedhura, kompletet e testimit të përdorura dhe shishet e vjetra të vaksinave nga pandemia COVID-19 janë grumbulluar për të krijuar dhjetëra mijëra ton mbetje mjekësore, duke kërcënuar shëndetin e njerëzve dhe mjedisin, thuhet në një raport të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Materiali potencialisht i ekspozon punonjësit e shëndetësisë ndaj djegieve, lëndimeve nga gjilpëra dhe mikrobeve që shkaktojnë sëmundje, thuhet në raport. “Ne zbuluam se Covid-19 ka rritur ngarkesat e mbetjeve të kujdesit shëndetësor në objekte deri në 10 herë,” u tha gazetarëve me bazë në Gjenevë Maggie Montgomery, një oficere teknike e OBSH-së, shkruan CNBC.

Ajo tha se rreziku më i madh për komunitetet e prekura ishte ndotja e ajrit të shkaktuar nga djegia e mbeturinave në temperatura të pamjaftueshme të larta që çojnë në çlirimin e lëndëve kancerogjene. Raporti bën thirrje për reforma dhe investime, duke përfshirë reduktimin e përdorimit të ambalazheve që ka shkaktuar një nxitim për plastikën dhe përdorimin e mjeteve mbrojtëse të bëra nga materiale të ripërdorshme dhe të riciklueshme.

Raporti i OBSH-së vlerëson se rreth 87,000 ton pajisje mbrojtëse personale (PPE) ose ekuivalenti i peshës së disa qindra balenave të kaltra, janë porositur përmes një portali të OKB-së deri në nëntor 2021 – shumica e të cilave mendohet se kanë përfunduar si humbje. Raporti përmend gjithashtu rreth 140 milionë komplete testimi me potencial për të gjeneruar 2600 ton mbeturina kryesisht plastike dhe mbetje kimike të mjaftueshme për të mbushur një të tretën e një pishine olimpike.

Për më tepër, ai vlerëson se rreth 8 miliardë doza vaksinash të administruara globalisht kanë prodhuar 144,000 tonë mbeturina shtesë në formën e shisheve të qelqit, shiringave, gjilpërave dhe kutive të sigurisë. Montgomery tha se një keqperceptim në lidhje me shkallët e infeksionit Covid-19 nga sipërfaqet ishte fajtor për atë që ajo e quajti “mbipërdorimin” e mjeteve mbrojtëse, veçanërisht dorezave.

“Të gjithë kemi parë foto të kostumeve të hënës, të gjithë kemi parë foto të njerëzve që vaksinojnë me doreza,” tha ajo. “Sigurisht në të gjithë bordin… njerëzit kanë veshur PPE të tepërta,” shtoi ajo. Raporti i OBSH-së nuk përmendi shembuj specifikë se ku ndodhën grumbullimet më skandaloze, por iu referua sfidave të tilla si trajtimi dhe asgjësimi i kufizuar i mbetjeve në Indinë rurale, si dhe vëllime të mëdha të llumit fekal nga objektet e karantinës në Madagaskar.

Edhe para pandemisë, rreth një e treta e objekteve të kujdesit shëndetësor nuk ishin të pajisura për të trajtuar ngarkesat ekzistuese të mbetjeve, tha OBSH. Kjo ishte deri në 60 përqind në vendet e varfra, tha ai./BB Green Kosova

Leave a Reply