Ndikimi i reshjeve të shiut mbi male

Ajri, Uji, Toka, Më të rejat

Dihet që malet lëvizin dhe krijohen përmes lëvizjes së pllakave tektonike, si dhe zhvendosjeve në koren e Tokës. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të zhvendosen dhe të ndryshojnë për shkak të klimës dhe erozionit në sipërfaqen e Tokës, veçanërisht siç ka demonstruar një studim i fundit nga Universiteti i Bristolit, malet mund të lëvizen nga shiu.

Efekti dramatik i erozionit të pikave të shiut në male u kap nga studiuesit dhe gjetjet e tyre u botuan në revistën Science Advances.

Efekti që pikat e shiut kanë në male është një debat i gjatë midis gjeologëve, siç thuhet në studim. Tani, megjithatë, studimi i ri ka një mënyrë për të treguar efektin e saktë që ka shiu në male, nga mënyra se si skalit majat dhe gërmon luginat për miliona vjet.

Ekipi i studimit e përqendroi punën e tij në vargmalet më të fuqishme në Tokë, Himalajet, posaçërisht, në Himalajet qendrore dhe lindore në Nepal dhe Butan.

Studiuesit, përfshirë bashkëpunëtorët nga Universiteti Shtetëror i Arizonës (ASU) dhe Universiteti Shtetëror i Luizianës, përdorën orë kozmike në kokrrat e rërës për të matur shpejtësinë me të cilën lumenjtë gërryen shkëmbinjtë poshtë tyre.

Zbulimet e ekipit nuk janë interesante vetëm nga këndvështrimi i një gjeologu, pasi ato gjithashtu kanë implikime të rëndësishme për çështje të tilla si menaxhimi i përdorimit të tokës, administrimi i infrastrukturës dhe rreziqet natyrore në zonë duke ofruar potencialin e mbajtjes së miliona jetëve të sigurta. /bbgreenkosova./

Burimi: Interestingengineering.com

Leave a Reply