Studimi: Njerëzit janë agresiv në internet kur është ose shumë ftohtë ose shumë nxehtë jashtë – temperaturat ekstreme ushqejnë urrejtjen në internet

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Temperaturat jashtë zonës sonë të rehatisë mund të çojnë në një rritje të gjuhës së urrejtjes në internet, ka zbuluar një studim.

Një analizë statistikore e më shumë se katër miliardë postimeve në Twitter zbuloi se temperaturat mbi 30°C çojnë në një rritje të urrejtjes në internet nëpër zonat klimatike dhe dallimet socio-ekonomike, të tilla si të ardhurat dhe preferencat politike. Por nuk janë vetëm temperaturat e nxehta ato që vlojnë gjakun e fanatikëve. Temperaturat nën 12°C u panë gjithashtu se rrisin numrin e mesazheve të urrejtjes të postuara në Twitter.

Hulumtimi i publikuar në ‘The Lancet Planetary Health’ dhe i bazuar në cicërima nga përdoruesit e Twitter-it në Shtetet e Bashkuara, zbuloi se jashtë një zone komforti prej 12 dhe 21°C sjellja agresive në internet u rrit.Numri minimal i postimeve të urrejtjes u regjistrua në temperaturat midis 15 dhe 18 ° C. Temperaturat mbi 30°C ishin të lidhura vazhdimisht me rritje të fortë të urrejtjes në internet.

“Duke zbuluar tweet-et e urrejtjes në më shumë se katër miliardë postime në Twitter nga përdoruesit amerikanë me algoritmin tonë të IA (Inteligjencës artificiale)  dhe duke i kombinuar ato me të dhënat e motit, zbuluam se si numri absolut ashtu edhe pjesa e tweeteve të urrejtjes rriten jashtë një zone të rehatisë klimatike: njerëzit priren të tregojnë një apo më shumë sjellje agresive në internet kur është ose shumë ftohtë ose shumë nxehtë jashtë,” tha Annika Stechemesser, autore kryesore dhe shkencëtare në Institutin Potsdam për Kërkimin e Ndikimit Klimatik (PIK). Autorët thonë se kjo mund të ketë implikime shqetësuese për ndryshimin e klimës, pasi ne jemi në rrugën e duhur për ngjarje më ekstreme të motit dhe temperatura të përgjithshme më të nxehta.

A janë të ndjeshëm edhe evropianët?

Një studim i vitit 2021 i bazuar në sjelljen online të evropianëve bëri gjetje të ngjashme. Studimi analizoi më shumë se 10 milionë cicërima raciste nga gjashtë vende të ndryshme, në zona të ndryshme klimatike midis 2012 dhe 2018.Duke studiuar të dhënat e temperaturës ditore në përputhje me tweet-et, studiuesit gjetën postimet më të pakta raciste për temperaturat midis 5 dhe 11 ° C me temperatura me të cilat njerëzit janë mësuar më shumë.Temperaturat më të ngrohta ose më të ftohta se ato u shoqëruan me rritje të mprehta të abuzimit racist në internet. Duke botuar në revistën IOPscience, autorët thanë se rezultatet e tyre sugjerojnë se ngrohja e ardhshme mund të çojë në një rritje të shpeshtësisë dhe pranimit të përmbajtjes raciste në internet.

Si e ushqejnë urrejtjen temperaturat ekstreme?

Në studimin e PIK-ut të cicërimtarëve amerikanë, autorët përdorën mësimin e makinerive për të identifikuar 75 milionë cicërima urrejtjeje në një grup të dhënash prej më shumë se 4 miliardë cicërimash të postuara në SHBA midis 2014 dhe 2020. Më pas ata analizuan se si numri i postimeve të urrejtjes në Twitter ndryshoi me rritjen ose uljen e temperaturave lokale. Ata përdorën përkufizimin zyrtar të OKB-së për gjuhën e urrejtjes, e cila është gjuhë diskriminuese në lidhje me një person ose grup bazuar në fenë, përkatësinë etnike, kombësinë, racën, ngjyrën, prejardhjen, gjininë ose një identitet tjetër.

Stechemesser tha se ata zbuluan se urrejtja në internet rritet deri në 12 përqind për temperaturat nën 12 ° C dhe deri në 22 përqind për temperaturat më të nxehta në të gjithë SHBA-të. Anders Levermann, një bashkautor dhe drejtues i Shkencës së Kompleksitetit në Institutin Potsdam, tha se edhe në zonat me të ardhura të larta ku njerëzit mund të kenë ajër të kondicionuar, një rritje e gjuhës së urrejtjes u pa në “ditë jashtëzakonisht të nxehta”.

Autorët thonë se ndërsa temperaturat ekstreme ushqejnë urrejtjen në internet, kjo më pas mund të ketë efektin e dëmshëm të ndikimit në shëndetin mendor të viktimave të asaj urrejtjeje.”Të jesh objektiv i gjuhës së urrejtjes në internet është një kërcënim serioz për shëndetin mendor të njerëzve. Literatura psikologjike na tregon se urrejtja në internet mund të përkeqësojë kushtet e shëndetit mendor veçanërisht për të rinjtë dhe grupet e margjinalizuara,” tha Stechemesser.

Leonie Wenz, e cila drejtoi studimin, shtoi se frenimi i emetimeve dhe zvogëlimi i ndikimit të ndryshimeve klimatike jo vetëm që do të përfitonte për botën e jashtme, por edhe për shëndetin tonë mendor.”Mbrojtja e klimës sonë nga ngrohja e tepërt globale është gjithashtu kritike për shëndetin tonë mendor,” tha ajo./BBGreen

Burimi & Foto: Euronews

Leave a Reply