Studimi: Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë mbi 200 sëmundje dhe sistemin tonë imunitar

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Më shumë se 58 për qind e sëmundjeve njerëzore janë përkeqësuar për shkak të ndryshimeve klimatike, sipas një studimi të ri. Hulumtimi novator i botuar në Nature Climate Change të hënën u krye nga studiues në Universitetin Mamoa të Hawaii, të cilët kryen një kërkim sistematik për shembuj të jetës reale të ndikimit të dhjetë rreziqeve klimatike të përkeqësuara nga emetimet e gazeve serrë në sëmundjet njerëzore.

Këto përfshinin: ngrohjen,  thatësirën, valët e të nxehtit, zjarret, reshjet ekstreme, përmbytjet, stuhitë, ngritjen e nivelit të detit, ndryshimin biogjeokimik dhe ndryshimin e mbulesës së tokës.Duke analizuar mbi 70,000 punime shkencore për shembuj të lidhjeve të drejtpërdrejta midis sëmundjeve të njohura dhe ndryshimeve klimatike, shkencëtarët zbuluan se të gjitha ngjarjet ekstreme klimatike të bëra më të zakonshme dhe më të rënda nga ngrohja globale kishin një ndikim në sëmundjet e shkaktuara nga viruset, bakteret, kafshët, kërpudhat. dhe bimëve.

Nga 375 sëmundje të analizuara, 218 rezultuan të jenë të prekura nga ndryshimet klimatike.

Klima afron rreziqet

Konkretisht, studiuesit zbuluan se rreziqet e lidhura me ndryshimet klimatike sjellin patogjenët më afër njerëzve, me temperatura më të ngrohta dhe mjedise më të lagështa, të shoqëruara me rritjen e reshjeve, duke favorizuar përhapjen e mushkonjave, rriqrave, pleshtave, shpendëve dhe gjitarëve që janë përgjegjës për përhapjen e disa viruseve dhe baktereve si dengoja, murtaja, sëmundja Lyme dhe malaria.

Me ndryshimin e klimës që ka ndikuar në më shumë se 1000 rrugë transmetimi… dhe rreziqet klimatike gjithnjë e më shumë globale ne arritëm në përfundimin se të presësh që shoqëritë të përshtaten me sukses me të gjitha ato nuk është një opsion realist.

Popullatat e mushkonjave, në veçanti, kanë gjetur një terren mbarështues pas përmbytjeve dhe stuhive, duke shkaktuar, nga ana tjetër, një rritje të patogjenëve që transmetojnë, duke përfshirë ethet e Nilit Perëndimor dhe ethet e verdha. Por ndryshimi i klimës po i afron njerëzit edhe me patogjenët. Ndërsa ngjarjet ekstreme të motit shkaktojnë zhvendosjen dhe migrimin e detyruar të mijëra njerëzve në disa nga pjesët më të cenueshme të botës, kontakti midis njerëzve dhe patogjenëve rritet.

Studiuesit i kanë lidhur valët e të nxehtit me rritjen e përhapjes së sëmundjeve të shkaktuara nga uji si Vibrio (infeksionet e shkaktuara nga bakteret) dhe gastroenteriti, ndërsa, stuhitë, përmbytjet dhe rritja e nivelit të detit janë të lidhura me përhapjen e kolerës, pneumonisë, tifos, hepatitit dhe sëmundjeve të frymëmarrjes dhe sëmundjet e lëkurës, ndër të tjera.

Sistemi ynë imunitar më i dobët

Vetë patogjenët po bëhen më të fortë në mënyrë që të përshtaten me ndryshimin e motit, ndërsa përgjigja imune e trupit tonë është dobësuar për shkak të stresit të shtuar të kushteve të rrezikshme, situatave të pasigurta të jetesës dhe qasjes së pasigurt në kujdesin shëndetësor që përjetojnë njerëzit pas një ngjarjeje ekstreme të motit.

“Duke pasur parasysh pasojat e gjera dhe të përhapura të pandemisë COVID 19, ishte vërtet e frikshme të zbuloje cenueshmërinë masive shëndetësore që rezulton si pasojë e emetimeve të gazeve serrë,” tha Camilo Mora, një profesor i gjeografisë në Kolegjin e Shkencave Sociale (CSS) dhe drejtues si dhe autori i studimit. Ka shumë sëmundje dhe rrugë transmetimi që ne të mendojmë se mund t’i përshtatemi me të vërtetë ndryshimeve klimatike. Kjo nënvizon nevojën urgjente për të reduktuar emetimet e gazeve serrë në nivel global”, deklaroi Mora.

Por ka edhe disa lajme pozitive që dolën në dritë në raport

Ndërsa shumica dërrmuese e sëmundjeve janë përkeqësuar për shkak të ngjarjeve ekstreme të lidhura me ndryshimet klimatike, disa në fakt janë përmirësuar. Ato viruse dhe patogjenë që nuk mund të mbijetojnë në temperatura më të ngrohta në fakt janë zvogëluar.

Por kjo vështirë se balancon se sa më keq janë përkeqësuar sëmundjet për shkak të mënyrës se si emetimet e gazeve serrë po ndikojnë në klimën e planetit tonë. Nuk ka gjasa që njerëzit të jenë në gjendje të përshtaten me kohë për t’u përballur me këto sëmundje më të forta dhe më të përhapura, sugjerojnë autorët e raportit.

“Me ndryshimin e klimës që ndikon në më shumë se 1000 rrugë transmetimi si ato dhe rreziqet klimatike gjithnjë e më shumë në nivel global, ne arritëm në përfundimin se të presësh që shoqëritë të përshtaten me sukses me të gjitha ato nuk është një opsion realist”, shkruajnë autorët e studimit në një artikull të botuar në The Conversation.

“Bota do të duhet të zvogëlojë emetimet e gazit serrë që po nxisin ndryshimet klimatike për të reduktuar këto rreziqe”./BBGREEN

Burimi & Foto: Euronews

Leave a Reply