Si planifikojnë qeveritë e BE-së të kursejnë energjinë?

Më të rejat

Kur Komisioni Evropian dhe ministrat e BE-së prezantuan dhe miratuan një plan për të ulur konsumin e gazit gjatë muajve të ardhshëm për të përballuar atë që ka të ngjarë të jetë një dimër shumë sfidues nga pikëpamja energjetike, ata krijuan shtëpinë që të gjithë do të duhet të vendosin.

Këtu përfshihen bizneset, 447 milionë qytetarët e bllokut dhe sigurisht, veten e tyre. Plani ‘Save Gas for Safe Winter’(Kurseni gazin për dimër të sigurt) për të ulur vullnetarisht përdorimin e gazit me 15% midis 1 gushtit dhe 31 marsit, konsiderohet thelbësor për të lejuar familjet të përdorin ngrohjen dhe kompanitë të vazhdojnë prodhimin gjatë muajve më të ftohtë nëse Rusia ndërpret plotësisht furnizimin me gaz në 27  vendet e bllokut.

Deri më tani Moska ka ndërprerë pjesërisht ose plotësisht furnizimin me gaz për 12 shtete anëtare, ndërsa Nord Stream 1, tubacioni që dërgon gazin rus në Gjermani, tani funksionon me vetëm 20% kapacitet.

Kjo shihet në të gjithë kryeqytetet evropiane, të cilat po përpiqen të mbushin depozitat e gazit përpara dimrit, si një përpjekje e Rusisë për t’i shantazhuar ata në lehtësimin e sanksioneve të gjera të vendosura që kur filloi luftën e saj në Ukrainë më 24 shkurt. Euronews ka kontaktuar me disa qeveri për të zbuluar se çfarë do të bëjnë për të frenuar përdorimin e tyre të energjisë.

Franca

Një zëdhënës i Ministrisë Franceze të Tranzicionit Ekologjik i tha Euronews se qeveria ka hartuar një plan për maturinë e energjisë që synon një ulje prej 10% të konsumit të energjisë gjatë dy viteve të ardhshme krahasuar me 2019. Kjo nuk do të synonte vetëm një burim energjie, por të gjitha. Kjo u njoftua nga Presidenti Emmanuel Macron gjatë fjalimit të tij vjetor të Ditës së Bastilës – një javë përpara se Komisioni të propozonte planin e tij të kursimit të gazit.

Franca mbështetet kryesisht në energjinë bërthamore e cila furnizon rreth 42% të nevojave të vendit për energji. Më pas vjen nafta, më pas gazi, biokarburantet, burimet e rinovueshme, hidrocentralet dhe qymyri. Pjesët e importeve ruse janë të ulëta dhe përfaqësojnë përkatësisht vetëm 17% të gazit, 9% naftës dhe 26% qymyrit të Francës. Ministrja e Energjisë Agnes Pannier-Runacher tha se plani i maturisë “është i mirë për planetin, sigurisht, por është gjithashtu i mirë për të kaluar dimrin dhe për të bërë pa gazin rus në vitet në vijim”.

Zëdhënësi tha se si pjesë e planit, qeveria synon të sigurojë që një ligj francez tashmë ekzistues që përcakton temperaturat e ngrohjes dhe ajrit të kondicionuar përkatësisht në 19 dhe 26 gradë, të zbatohet siç duhet gjatë muajve të ardhshëm. Një ndryshim me një shkallë në ngrohje dhe ajër të kondicionuar, vazhdoi zëdhënësi, rezulton në një reduktim afërsisht 7% të konsumit të energjisë. Madhësia e shtetit është veçanërisht e rëndësishme në Francë pasi rreth 30% e stokut të ndërtesave terciare të vendit është në pronësi të autoriteteve.

Ndërkohë punonjësve të shtetit do t’u kërkohet të jenë më të përgjegjshëm dhe të fikin dritat e panevojshme dhe pajisjet e papërdorura në gatishmëri, të përdorin transportin publik kudo që të jetë e mundur dhe të punojnë në distancë. Kjo e fundit, tha zëdhënësi, duhet të bëhet në mënyrë të koordinuar në mënyrë që ekipe të tëra të punojnë në distancë në të njëjtën kohë për të mundësuar ndërprerjen e ngrohjes në ndërtesat përkatëse qeveritare. Përsëri, madhësia ka rëndësi pasi rreth 20% e fuqisë punëtore të Francës janë të punësuar nga shteti.

Berlin turns off the lights in a bid to save energy | Euronews
Institucionet e Berlinit ndalin dritat për të kursyer energji
Foto: Euronews

Gjermania

Një zëdhënës i Ministrisë Gjermane për Çështjet Ekonomike dhe Veprimin Klimatik (BMWK) tha për Euronews se “për të reduktuar konsumin e energjisë, ka kuptim të ndalohet ngrohja e dhomave në të cilat njerëzit nuk kalojnë rregullisht kohë, të tilla si korridoret, sallat e mëdha, hollet ose ato teknike. dhoma përveç nëse ka kërkesa të lidhura me sigurinë.”

“Për objektet publike dhe ndërtesat e zyrave, kjo do të rregullohet me urdhëresa. Për këtë masë është planifikuar një periudhë prej 6 muajsh. Përveç kësaj, BMWK do të bisedojë me partnerët socialë për mënyra të tjera të kursimit të energjisë në vendin e punës – kjo në bashkëpunim të ngushtë me Ministrinë e Punës. Këtu po zhvillohen diskutime”, shtuan ata. Gjermania është shumë më e ekspozuar ndaj Rusisë sesa Franca.Nafta siguron afërsisht një të tretën e nevojave të vendit për energji, e ndjekur nga afër nga gazi ndërsa qymyri vjen një e treta (rreth 15%), e ndjekur nga biokarburantet, bërthamoret dhe burimet e rinovueshme.

Rusia furnizoi 55% të gazit të vendit, 35% të naftës dhe 45% të qymyrit në vitin 2021, sipas Institutit për Zhvillim të Qëndrueshëm dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare (IDDRI), një institut kërkimi.

Lituania

I kontaktuar nga Euronews, një zëdhënës i Ministrisë së Energjisë Lituaneze theksoi se “në gjysmën e parë të këtij viti, përdorimi i gazit në Lituani është ulur me 30 për qind, kështu që aktualisht nuk po zbatohen rekomandime të veçanta”.

Rekomandime të mëtejshme për institucionet qeveritare për kursimin e energjisë janë gjithashtu duke u përgatitur të cilat do të mbulonin këshilla për përdorimin e energjisë elektrike, punës në distancë dhe parametrat e temperaturës së ngrohjes, tha gjithashtu zëdhënësi. “Rritja e çmimeve për produktet e naftës dhe elektricitetit reduktoi gjithashtu konsumin e këtyre produkteve. Kompanitë shtetërore lituaneze kursejnë burimet e energjisë duke organizuar punë në distancë për disa punonjës,” shtuan ata. Nafta përbënte gati 38% të furnizimit total me energji të Lituanisë vitin e kaluar, e ndjekur nga gazi (24.5%), biokarburantet dhe mbetjet (18.8%), tregtia e energjisë elektrike me vendet e tjera (10.6%), pastaj burimet e rinovueshme dhe qymyri.

Deri në vitin 2014, vendi baltik ishte pothuajse plotësisht i varur nga Rusia fqinje për të gjitha furnizimet e saj energjetike, por i kujdesshëm ndaj fuqisë që i jepte Moskës, Vilnius hapi një terminal të gazit natyror të lëngshëm të quajtur Independence atë vit për të marrë gaz diku tjetër. Ajo gjithashtu filloi të blejë naftë nga Kazakistani dhe Arabia Saudite. Lufta e Rusisë në Ukrainë e shtyu atë të shkurtojë plotësisht gazin dhe importet rus në 1 prill dhe në fund të majit respektivisht.

Komisioni Europian

I pyetur për planin e tij për të frenuar përdorimin e energjisë, Komisioni Evropian tha se “ne po kursejmë energji duke mbyllur ndërtesën e Komisionit”.

“Për shembull, gjatë verës ka disa ndërtesa që janë mbyllur,” u tha gazetarëve javën e kaluar zëdhënësja Miriam Garcia Ferrer, duke shtuar se një skemë pilot që filloi në vitin 2021 për të inkurajuar shërbimet për të përdorur ndërtesa të tjera në mënyrë që disa të mund të të mbyllura u rinovua edhe këtë vit.

“Së fundi, një tjetër element i rëndësishëm është se po reduktojmë përdorimin e sistemit të ngrohjes dhe ftohjes. Pra, ne kemi vendosur ngrohjen në maksimum 19 gradë dhe ftohjen në maksimum 25 gradë”, shtoi ajo.

Sipas të njëjtit burim, Komisioni tashmë ka reduktuar konsumin e tij total të energjisë në Bruksel dhe Luksemburg gjatë periudhës 2015-2020 me 20% duke u zhvendosur në ndërtesa me performancë të lartë të energjisë dhe/ose pasive, duke monitoruar përdorimin e tij të energjisë, duke siguruar që energjia elektrike e konsumuar prodhohej vetëm nga burime të gjelbërta/të rinovueshme dhe mbyllja e ndërtesave gjatë periudhave me shfrytëzim të ulët.

Masat e tjera në punë përfshijnë mbylljen e ngrohjes/ftohjes më herët në mbrëmje, përmirësimin e sistemit të tij të ndriçimit në LED dhe instalimin e detektorëve me sensorë për të ulur konsumin, dhe hapjen e “hapësirave dinamike bashkëpunuese” në lidhje me rritjen e punës në distancë për të zvogëluar numrin e ndërtesave deri në gjysmen e vitit 2030./BBGreen

Burimi: Euronews

Leave a Reply