Studimi ri: 10% e rasteve të kancerit në Evropë shkaktohen nga ndotja

Më të rejat, Të flasim për ajrin

Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) kohët e fundit shqyrtoi provat më të fundit shkencore mbi ndotjen, tymin e dorës së dytë, radonin, asbestin dhe kimikatet e tjera, si dhe rrezatimin ultravjollcë (rrezet UV). Ai zbuloi se ekspozimi ndaj këtyre ndotësve ka të ngjarë të kontribuojë në afro 2.7 milionë pacientë të rinj të diagnostikuar në BE çdo vit.

Është hera e parë që EEA ka gjetur lidhje midis kancerit dhe mjedisit. Raporti, i quajtur “Të mposhtim kancerin – roli i mjedisit të Evropës”, vlerëson se rreziqet mjedisore dhe profesionale janë prapa rreth 10 për qind të rasteve të kancerit në Evropë.

Duke shkaktuar 1.3 milion vdekje në vit në të gjithë Bashkimin Evropian, kanceri merr një numër të madh në shoqërinë tonë. Kostot ekonomike janë gjithashtu të mëdha, të vlerësuara në rreth 178 miliardë euro vetëm në vitin 2018.

Kostot ekonomike të kancerit janë të mëdha, të vlerësuara në rreth 178 miliardë euro.

Lajmi i mirë është se raporti thotë gjithashtu se këto rreziqe janë të parandalueshme – nëse BE-ja ndërmerr veprime urgjente.

“Zvogëlimi i ndotjes përmes Planit të Veprimit për Ndotje Zero të BE-së dhe Strategjisë Kimike për Qëndrueshmërinë, si dhe zbatimi i fuqishëm i politikave të tjera ekzistuese të BE-së do të bënte një rrugë të gjatë për të reduktuar rastet e kancerit dhe vdekjet. Ky do të ishte një investim efektiv në mirëqenien e qytetarëve tanë,” thotë Hans Bruyninckx, Drejtor Ekzekutiv i EEA.

Plani i Veprimit për Zero Ndotje të BE-së është vendosur të arrihet deri në vitin 2050 – duke synuar ndotjen e ajrit, ujit dhe tokës. Tre qëllimet kryesore përfshijnë përmirësimin e cilësisë së ajrit për të reduktuar numrin e vdekjeve të parakohshme të shkaktuara nga ndotja e ajrit, përmirësimin e cilësisë së ujit duke reduktuar mbetjet, mbeturinat plastike në det dhe mikroplastikën e lëshuar në mjedis, dhe përmirësimin e tokës duke reduktuar humbjet e lëndëve ushqyese dhe përdorimin e pesticideve kimike nga 50 për qind.

Virginijus Sinkevičius, Komisioneri i BE-së për Mjedisin, Peshkimin dhe Oqeanet, pajtohet se ky është mjeti më i mirë që BE ka në dispozicion për të minimizuar dëmtimin e mëtejshëm për shëndetin e njeriut.

“Raporti i EEA thekson se shumë raste të kancerit kanë një shkak themelor mjedisor. Ne mund të veprojmë tani për të ulur ndotjen dhe për të parandaluar vdekjet. Me ambicien Zero ndotje të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane, ne mund të ofrojmë përfitime me kosto efektive për parandalimin e kancerit duke reduktuar ekspozimin ndaj ndotësve të dëmshëm. Ajo që është më e mirë për mjedisin është edhe më e mirë për ne.”

Cilat janë saktësisht rreziqet mjedisore të zhvillimit të kancerit?

Rreziqet për shëndetin e njeriut mund të ndahen në kategori të ndryshme, sipas EEA.

Vetëm ndotja e ajrit (si brenda ashtu edhe jashtë) lidhet me rreth 1 për qind të të gjitha rasteve të kancerit në Evropë dhe shkakton rreth 2 për qind të të gjitha vdekjeve nga kanceri. Vetëm për kancerin e mushkërive, kjo rritet në 9 për qind të vdekjeve. Studimet e fundit kanë zbuluar lidhje midis ekspozimit afatgjatë ndaj grimcave, një ndotës kyç i ajrit, dhe leucemisë tek të rriturit dhe fëmijët.

Radoni dhe rrezatimi ultravjollcë gjithashtu kontribuojnë ndjeshëm në kancerin në Evropë. Radoni është një gaz pa ngjyrë, pa erë. Formohet nga prishja radioaktive e sasive të vogla të uraniumit që ndodhin natyrshëm në shkëmb dhe tokë. Njerëzit mund të ekspozohen ndaj radonit duke thithur ajrin që vjen përmes çarjeve dhe boshllëqeve në ndërtesa dhe shtëpi.

Njerëzit mund të ekspozohen ndaj radonit duke thithur ajrin që vjen përmes çarjeve dhe boshllëqeve në ndërtesa dhe shtëpi.

Ekspozimi i brendshëm ndaj radonit lidhet me deri në 2 për qind të të gjitha rasteve të kancerit dhe një në dhjetë raste të kancerit të mushkërive në Evropë. Rrezatimi natyral ultravjollcë mund të jetë përgjegjës për deri në 4 për qind të rasteve të kancerit evropian. Në veçanti, rastet në rritje të melanomës, një formë serioze e kancerit të lëkurës.

Ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë mund të rrisë rrezikun e përgjithshëm për të gjitha kanceret deri në 16 për qind te njerëzit që vetë nuk kanë qenë kurrë duhanpirës. Rreth 31 për qind e evropianëve janë të ekspozuar ndaj tymit të duhanit të dorës së dytë në shtëpi, në punë, jashtë dhe përreth, në institucionet arsimore ose në mjedise publike.

Së fundi, disa kimikate të përdorura në vendet e punës evropiane dhe të lëshuara në mjedis janë kancerogjene dhe kontribuojnë në shkaktimin e kancerit. Këto përfshijnë plumbin, arsenikun, kromin, kadmiumin, akrilamidin, pesticidet, bisphenol A dhe substancat alkil të per- dhe polifluorinuara (PFAS).

Të gjitha format e asbestit janë kancerogjenë të mirënjohur, të lidhur me kancerin e mesoteliomës dhe mushkërive, si dhe me kancerin e laringut dhe të vezoreve. Ndërsa BE-ja e ndaloi asbestin në vitin 2005, ai është ende i pranishëm në shumë ndërtesa dhe infrastrukturë, duke bërë që punëtorët e përfshirë në punën e rinovimit dhe prishjes të ekspozohen ndaj tij./BBGreen

Burimi: Euronews

Leave a Reply