Shkencëtarët gjejnë një mënyrë për të nxjerrë biokarburantet nga lëvozhga e bananes

Më të rejat

Duke përdorur lëkurat e bananeve, shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë të re për të prodhuar energji nga biomasa.

Lëvoret e thara të bananes, të pastruara me një llambë të fuqishme, mund të kthehen menjëherë në energji të rinovueshme.

Shkencëtarët kanë zbuluar një metodë të re të nxjerrjes së hidrogjenit që mund të rrisë ndjeshëm furnizimet e gazit nga biomasa. Është gjithashtu e mundur me kallinj misri, kokrra kafeje dhe lëvozhgë kokosi.

Ajo vjen ndërsa Evropa rrit ekonominë e saj të hidrogjenit në rrugën drejt neutralitetit të karbonit deri në vitin 2050.

Sipas politikës së hidrogjenit të BE-së, hidrogjeni “i rinovueshëm” mund të bëhet nga biomasa (lëndja bimore dhe shtazore) me kusht që të përmbushen disa kritere të qëndrueshmërisë. Një shqetësim i madh me biomasën është se ajo në fakt mund të çlirojë më shumë CO2, për shembull aty ku pyjet janë prerë, në stacionet e karburantit.

Por ekipi i shkencëtarëve me bazë në Zvicër shpjegon se të gjitha produktet nga teknika e tyre foto-termale (e bazuar në dritë dhe nxehtësi) mund të kapen, duke e bërë atë ekonomike dhe të sigurt për klimën.

“Rëndësia e punës sonë rritet edhe më tej nga fakti se ne po kapim në mënyrë indirekte rezervat e CO2 nga atmosfera për vite me radhë,” shkruan Dr Bhawna Nagar, një nga autorët nga École Polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) në Zvicër.

“Ne e kemi shndërruar atë në produkte përfundimtare të dobishme në asnjë kohë duke përdorur një llambë ksenon”.

Biomasa ndahet në gaz dhe lëndë të ngurta me një puls të dritës së blicit.EPFL

Foto: Euronews

Cilat janë përfitimet e konvertimit të bananeve dhe biomasës tjetër në këtë mënyrë?

Aktualisht ekzistojnë dy rrugë kryesore të konvertimit kimik të biomasës duke përdorur nxehtësinë: gazifikimi dhe piroliza. Gazifikimi shpërthen materialin organik në temperaturat 1000°C, duke e shndërruar atë në singaz – një përzierje e hidrogjenit, metanit, monoksidit të karbonit dhe dioksidit të karbonit – i cili përdoret si biokarburant. Një mbetje e ngurtë karboni, e njohur si ‘biochar’ ose qymyr druri, lihet pas.

Piroliza dekompozon biomasën në temperatura më të ulëta prej 400 deri në 800°C, në kontejnerë pa oksigjen. Por kjo kërkon reaktorë shumë specifikë që mund të përballojnë temperaturat dhe presionet e larta, shpjegojnë shkencëtarët në revistën Chemical Science.

Një metodë më e thjeshtë është tani në dispozicion në formën e foto-pirolizës duke përdorur një llambë ksenon. Kjo lëshon një dritë të bardhë të ndritshme, si ajo që shihet dikur në studiot e fotografëve. Një shkrepje e fuqishme elektrik dore mund të shkaktojë konvertimin e biomasës në vetëm disa milisekonda.

Së pari, lëvozhgat e bananes duhet të thahen në rreth 100°C për 24 orë, më pas të grihen dhe të siten në një pluhur të imët përpara se të vendosen në një reaktor inox.

“Çdo kilogram biomasë e tharë mund të gjenerojë rreth 100 litra hidrogjen dhe 330 g biokar, që është deri në 33 për qind e peshës së masës origjinale të lëvozhgës së bananes së tharë,” thotë Dr Nagar.

Kjo ndarje e biomasës natyrore në gaz dhe qymyr druri ofrohet si një zgjidhje “e zgjuar, e shpejtë dhe miqësore me mjedisin” për prodhimin e hidrogjenit. Qymyri është gjithashtu i vlefshëm pasi mund të shtohet në tokë për të përmirësuar shëndetin e bimëve, ose të ruhet si një strategji e kapjes së karbonit.

Më pas, shkencëtarët shpresojnë se metoda e tyre mund të zgjerohet dhe të aplikohet në mbetjet industriale si gomat. Madje mund të hapë rrugën për fotopirolizën diellore – duke shfrytëzuar energjinë e diellit për të qenë edhe më e qëndrueshme./BBGreen

Burimi: Euronews

Leave a Reply