Mbi 500 viktima në aksidentet e e-skuterit në Londër, rreth 120 mijë nëpër rrugët e MB

Më të rejat

Pothuajse 40% e lëndimeve që përfshijnë e-skuterët në Angli, Skoci dhe Uells vitin e kaluar kanë ndodhur në Londër, sipas shifrave të reja të qeverisë. Policia regjistroi 510 viktima në kryeqytet gjatë vitit 2021, më shumë se dyfishi i numrit të vitit 2020. Nëntë vdekje u raportuan në Angli, Skoci dhe Uells vitin e kaluar, shkruan BBC.

Përdorimi i e-skuterëve në pronësi private në rrugët publike është i paligjshëm, megjithëse disa pajisje mund të përdoren në pjesë të Londrës përmes një skeme prove me qira. Raporti, i publikuar të mërkurën, tregoi se sa të lënduar u raportuan në incidentet që përfshijnë e-skuterët nga forcat e policisë në të gjithë vendin.

E-skuterët janë bërë një pamje gjithnjë e më e zakonshme në qytetet e Mbretërisë së Bashkuar, pasi shumë njerëz zgjedhin mënyrën miqësore me mjedisin, pa kabllo të lidhura për të lëvizur.Megjithatë, ata kanë pasur disa vështirësi për t’u integruar në sistemin e transportit, siç tregojnë statistikat e fundit të qeverisë për viktimat në rrugë, shkruan Euronews. Elly Baker, zëdhënëse e transportit për Asamblenë Laburiste të Londrës – e cila mban përgjegjës Kryetarin e Bashkisë, thotë se të dhënat e bëjnë rastin për “rregullim të fortë” rreth përdorimit të e-skuterëve. “Është shqetësuese të shohësh këto shifra që tregojnë se në shumë raste e-skuterët po përdoren ende në mënyrë të rrezikshme, duke vënë në rrezik londinezët më të cenueshëm”, thotë ajo.

A munden e-skuterët me kamera të mbrojnë këmbësorët dhe t’i bëjnë qytetet më të sigurta?

Ajo vjen një javë pasi Transporti për Londrën (TfL) njoftoi se do të zgjaste skemën e qirasë së provës për gjashtë muaj të tjerë, deri në nëntor 2022. Qeveria sapo ka sugjeruar gjithashtu që e-skuterët mund të përfshihen në një projekt-ligj të ardhshëm të transportit, i cili do të hapte rrugën për përmirësimin e rregulloreve të sigurisë dhe licencimit.

Baker shton, “Është thelbësore që ne të shikojmë me shumë kujdes të dhënat për të konfirmuar nëse e-skuterët mund të japin vërtet një kontribut pozitiv në ekosistemin e transportit të Londrës.”

Sa të rrezikshëm janë e-skuterët në MB?

Pothuajse 40% e lëndimeve që përfshinin e-skuterët në Angli, Uells dhe Skoci vitin e kaluar ndodhën në Londër. Pati 1,359 viktima në përplasjet që përfshinin e-skuterët vitin e kaluar në Angli, Skoci dhe Uells, nga 484 një vit më parë: një rritje prej 280 për qind sipas të dhënave më të fundit. Pothuajse 400 nga këto incidente ishin serioze, dhe nëntë shoferë të skuterëve elektronikë u vranë.

Raporti i qeverisë i përshkruan përdoruesit  si “të cenueshëm”, të cilëve u mungon mbrojtja e trupit të automjetit në mënyrën se si përdoruesit e makinave kanë, dhe më të vështirë për t’u parë në rrugë. Këmbësorët janë kapur gjithashtu në aksidente, me këmbësorët e lënduar që u rritën nga 57 në 2020 në 223 vitin e kaluar, duke përfshirë 63 të cilët u lënduan rëndë. Ndërkohë numri i çiklistëve të lënduar u trefishua në vitin 2021.

Këto janë të pajisura me veçori sigurie, duke përfshirë një kufi të kufizuar shpejtësie prej 12,5 miljesh në orë, rrota më të mëdha, këmbë më të gjera dhe drita që janë gjithmonë të ndezura. Ka pasur një përdorim të madh për mënyrën e qëndrueshme të udhëtimit, në qytetet në të gjithë Evropën. Që nga fillimi i skemës së provës TFL qershorin e kaluar, më shumë se një milion udhëtime janë bërë në Londër. Gjatë kësaj kohe, tre operatorët kryesorë të kryeqytetit kanë regjistruar vetëm 16 dëmtime të rënda nga përdoruesit. Për kontekstin, pati rreth 120,000 viktima nëpër rrugët e MB në vitin deri në qershor 2021.

Cilat janë ligjet që rregullojnë e-skuterët?

Aktualisht, nuk ka një ligj specifik për e-skuterët, kështu që ata njihen si “transportues me fuqi” – që bien nën të njëjtat ligje dhe rregullore si automjetet motorike dhe i nënshtrohen të gjitha kërkesave të njëjta ligjore – taksa, licencë dhe specifika.

Megjithatë, për shkak se e-skuterët nuk kanë gjithmonë drita të kuqe të pasme të dukshme, targa ose aftësi sinjalizuese, ato nuk mund të përdoren ligjërisht në rrugë.

E-skuterët privatë mund të përdoren vetëm në tokë private dhe jo në rrugë publike, korsi biçikletash ose trotuare.

Të vetmet skuter elektronikë që mund të përdoren në rrugët publike janë ato që merren me qira si pjesë e provave të mbështetura nga qeveria.

A kam nevojë për patentë drejtimi?

Po. Për të përdorur një skuter elektronik nga një provë zyrtare, duhet të keni të drejtën e kategorisë Q në patentën tuaj të drejtimit.

Lejet e drejtimit të plota/të përkohshme në MB me kategoritë AM, A ose B përfshijnë lejet e kategorisë Q.

Nëse keni një licencë të përkohshme, nuk keni nevojë për pllaka L kur përdorni një skuter elektronik.

Megjithatë, nëse keni një licencë të përkohshme jashtë shtetit, leje nxënësi ose ekuivalente, nuk mund të përdorni një skuter elektronik.

Po një helmetë?

Kaskat e çiklizmit rekomandohen, por nuk kërkohen ligjërisht.

A mund të ndiqesh penalisht apo gjobitesh?

Po.

Policia thotë se do të lëshojë gjoba prej 50 £ për kalimin në rrugë – dhe 100 £ dhe gjashtë pikë dënimi për leje drejtimi për përdorimin e një telefoni celular ose kalimin në semafor të kuq.

A ka gjasa të ndryshojë ligji?

Komisioni i Transportit i deputetëve ka kërkuar që të legalizohen e-skuterët në rrugë, por jo trotuaret.

Ai thotë se lejimi i përdorimit më të gjerë të e-skuterëve do të:

Ndihmoni njerëzit me prejardhje më të varfër të shmangin koston e marrjes së patentës së drejtimit.

Shpesh rezulton në kohë udhëtimi më të shpejta se makinat

Lejon që ato të përdoren për dërgesa në vend të motoçikletave

Fushata e Ciklit në Londër (LCC) thotë se e-skuterët ofrojnë një “alternativë më të pastër dhe me pak karbon” për ata që nuk munden ose nuk duan të çiklojnë.

Çuditërisht, prodhuesit thonë se e-skuterët mund të përmirësojnë shëndetin mendor dhe ekuilibrin. Por Asambleja e Londrës zbuloi se mund të ketë përfitime negative shëndetësore nëse e-skuterët zëvendësojnë ecjen ose çiklizmin.

A janë të rrezikshëm?

Sipas shifrave të Departamentit të Transportit, në gjysmën e parë të vitit të kaluar pati po aq aksidente që përfshinin e-skuterë në Londër sa në të gjithë vitin 2020.

Mes janarit dhe qershorit 2021 janë regjistruar 258 përplasje, krahasuar me 266 në të gjithë vitin 2020. Gjatë vitit 2019 ka pasur 38 incidente, ndërsa në 2018 ka pasur nëntë.

Një vajzë adoleshente u bë personi i fundit që humbi jetën në Mbretërinë e Bashkuar teksa ngiste një skuter elektronik pas një përplasjeje me një furgon në mars 2022.

Në dhjetor, Transport for London ndaloi e-skuterët nga rrjeti i saj pas një numri zjarresh të shkaktuara nga pajisjet.

Çfarë shqetësimesh të tjera ka në lidhje me e-skuterët?

Ka shqetësime se e-skuterët po përdoren nga bandat kriminale.

Ata ishin të përfshirë në 574 krime të regjistruara në Londër – duke përfshirë grabitje ose sulme – midis korrikut 2020 dhe prillit 2021.

Kryetari i Bashkisë së Londrës Sadiq Khan thotë se incidentet që përfshijnë e-skuterët janë “të nën-raportuara”, por po punohet me policinë për të siguruar që të gjitha incidentet të adresohen./BBGreen

Burimi: BBC & Euronews

Foto: BBC

Leave a Reply