Uji është çelësi për të ardhmen tonë ekonomike: Pse nuk po investojmë në të siç duhet?

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Presidentja dhe CEO e Institutit të Burimeve Botërore, Ani Dasgupta, dhe Shefi Ekzekutiv i WaterAid në Mbretërinë e Bashkuar, Tim Wainwright thonë pse mendojnë se uji nuk është vetëm një investim thelbësor, por edhe një investim i shëndoshë ekonomikisht.

Uji rrjedh nëpër shumë sektorë të ekonomisë globale. Qoftë nëse kompanitë janë në biznesin e higjienës apo hamburgerëve, telefonave apo produkteve farmaceutike, të gjitha ato kanë ujë në zinxhirin e tyre të furnizimit.

Duhen 12,000 litra ujë për të prodhuar një telefon inteligjent të vetëm dhe 15,000 litra për të prodhuar një kilogram mish viçi – kështu janë të lidhura kaq shumë aspekte të jetës sonë me ujin. Por këto lidhje nënkuptojnë gjithashtu rrezik, veçanërisht pasi ndryshimet klimatike prishin ciklin e ujit me thatësira më të gjata, përmbytje më të shpeshta dhe rritje të vazhdueshme të nivelit të detit.

Operacionet e General Motors në Brazil në vitin 2015, kompania përjetoi 2.1 milion € në kosto shtesë të ujit dhe 5.9 milion € në kosto shtesë të energjisë elektrike për shkak të thatësirës në një vend që varet shumë nga energjia hidroelektrike. Ose Kellogg’s, e cila ka raportuar një rritje prej 300 për qind të çmimeve të ujit nëpër fabrikat e saj në Meksikë që nga viti 2012.

Bizneset dhe vendet e punës në të gjithë botën janë nën kërcënim nëse nuk trajtohen rreziqet e ujit – dhe po ashtu janë edhe jetët. Analiza nga Instituti i Burimeve Botërore (WRI) zbulon se 17 vende – shtëpia e një të katërtës së popullsisë së botës – përballen me nivele “jashtëzakonisht të larta” të stresit bazë të ujit. Në këto vende, bujqësia, industria dhe bashkitë përdorin mesatarisht më shumë se 80 për qind të ujërave të disponueshme sipërfaqësore dhe nëntokësore çdo vit.

Bizneset dhe vendet e punës në të gjithë botën janë nën kërcënim nëse nuk trajtohen rreziqet e ujit – dhe po ashtu janë edhe jetët. Më shumë se dy miliardë njerëzve u mungon qasja e menaxhuar në ujë në mënyrë të sigurt. Shumë kriza njerëzore rrjedhin nga krizat e ujit. Ndërsa përballemi me këtë sfidë, kërkohet investim direkt në shërbime më të qëndrueshme të ujit.

Përshtatja klimatike

Ndërsa ndryshimi i klimës kërcënon ujin, iniciativat si Përshpejtuesi i Ujit po inkurajojnë investime inovative. Ata po kërkojnë të përshpejtojnë mbështetjen për komunitetet që jetojnë në vijën e parë.

Aktualisht, më pak se 2 për qind e të gjithë financave publike dhe private të klimës shpenzohen për projektet e ujit. Por kur financimi i klimës shkon krah për krah me burime të tjera private dhe publike, ai mund të ofrojë një nxitje të konsiderueshme për investimet në komunitetet më të rrezikuara për t’u përshtatur me ndryshimet klimatike.

BE-ja gjithashtu e sheh ujin si kyç për programet e saj të përshtatjes klimatike në vendet partnere në rajonet në zhvillim. Ai synon të mobilizojë deri në 300 miliardë euro në investime për projekte në shkallë të gjerë si “krahu global i Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane”. Partneritetet publiko-private janë një tjetër mundësi.

Është e përshtatshme që përshtatja klimatike të jetë në qendër të COP-it të këtij viti të organizuar nga Egjipti, pasi Afrika është një kontinent me një gjurmë relativisht të vogël karboni, por që tashmë po merr faturën për ndikimet e ujit dhe klimës. Ajo që nevojitet tani më shumë se kurrë është një përpjekje kolektive nga ana e aktorëve publikë dhe privatë për të krijuar një rrugë drejt një planeti të begatë dhe të sigurt nga uji./BBGreen

Burimi & foto: Euronews www.euronews.com/green/

Leave a Reply