Planet e mëdha të BE-së për t’u bërë të pavarur nga karburantet fosile ruse

Më të rejat

Bashkimi Evropian po përballet me një dilemë që ndodh një herë në jetë: si të zvogëlojë varësinë e tij të rëndë dhe të kushtueshme nga energjia ruse duke i mbajtur dritat ndezur për qytetarët dhe bizneset në të gjithë kontinentin. Llogaritja e papritur është nxitur nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, një operacion ushtarak në shkallë të gjerë që financohet pjesërisht nga shitjet fitimprurëse të karburanteve fosile nga Kremlini, ku BE-ja është klienti numër një, shkruan Euronews.

Vitin e kaluar, blloku shpenzoi pothuajse 100 miliardë euro për energjinë ruse, një shifër që ka ndjekur të 27 që nga shpërthimi i luftës. Ndërsa presioni nga Kievi dhe aleatët e tjerë ndërkombëtarë intensifikohet, nevoja për të ulur importet nga Moska bëhet një strategji gjeopolitike me urgjencë ekstreme. Me këtë në mendje, Komisioni Evropian ka shpalosur një plan ambicioz dhe me shtrirje të gjerë, të shpikur me vend “REPower EU”, për të arritur pavarësinë e plotë energjetike nga Rusia deri në vitin 2027. Plani është “thelbësisht politik”, tha një zyrtar i lartë i Komisionit dhe i përgjigjet premtimit që liderët e BE-së bënë në samitin e Versajës në mars, kur u zotuan të “ulnin varësitë tona energjetike”.

Por është gjithashtu transformues: për një bllok që për dekada është mësuar me furnizimet e lira dhe të besueshme nga Rusia, një ndalim total i importeve do të sjellë sfida të mëdha për të diversifikuar furnitorët, ridizajnimin e infrastrukturës, zbutjen e rritjes së çmimeve, rritjen e efikasitetit, nxitjen e alternativave të rinovueshme. dhe, mbi të gjitha, të sigurohet që familjet dhe fabrikat të mbeten pa ndërprerje. “Lufta e Putinit po prish tregun global të energjisë,” tha Ursula von der Leyen, presidente e Komisionit Evropian, ndërsa prezantoi planin të mërkurën pasdite. “Kjo tregon se sa të varur jemi nga lëndët djegëse fosile të importuara. Dhe sa të cenueshëm jemi ndaj mbështetjes te Rusia për importimin e karburanteve tona fosile.”

Të gjithë sytë te LNG

Meqenëse qymyri rus tashmë është sanksionuar dhe nafta është në proces të tillë, ndërrimi i madh i energjisë nxit gazin, karburantin më të ndjeshëm politikisht. Rusia është ofruesi kryesor i gazit të BE-së, duke përbërë 45% të furnizimeve totale të gazit – 155 miliardë metra kub (bcm) – në vitin 2021. Brukseli e di mirë se kjo sasi masive gazi nuk do të zhduket brenda natës ose nuk do të zëvendësohet me produkte të gjelbërta, ndaj prioriteti kryesor është gjetja e gazit diku tjetër për të mbushur boshllëkun. Gazi natyror i lëngshëm (LNG) shfaqet si zgjidhja më e gatshme për këtë problem. LNG është gaz që është ftohur dhe transportohet me anije, të cilat më pas shkarkojnë rezervuarët në terminale të sofistikuara që e kthejnë lëngun përsëri në gaz. Kjo ofron një avantazh të madh për shtetet bregdetare që kanë terminale në vend, si Spanja, Italia dhe Holanda, dhe mund të rrisin blerjet e tyre me lehtësi relative. BE ka thyer rekorde të importeve të LNG që nga fillimi i vitit 2022, duke arritur në 12.4 bcm në prill. Brukseli është gjithashtu i angazhuar me Katarin, Egjiptin, Izraelin dhe Australinë për të siguruar furnizime shtesë dhe dëshiron të eksplorojë potencialin e vendeve afrikane si Nigeria, Senegali dhe Angola.

27 duke blerë si një

Për të thyer konkurrencën e ashpër për LNG, Brukseli do të donte që 27 shtetet anëtare të blejnë si një klient i vetëm dhe të shfrytëzojnë levën e tyre si tregu më i madh i vetëm në botë. Blloku ka ngritur tashmë Platformën e Energjisë së BE-së, një skemë vullnetare për të bashkuar kërkesën dhe për të koordinuar importet që u takua për herë të parë në fillim të prillit. Brukseli synon ta bëjë këtë një hap më tej dhe të krijojë një “mekanizëm të përbashkët blerjeje”, një sipërmarrje kolektive për të negociuar kontratat e gazit në emër të shteteve anëtare. Mekanizmi do të ishte vullnetar dhe do të bazohej në mësimet e nxjerra nga prokurimi i vaksinave COVID-19, të cilat Komisioni i udhëhoqi për të marrë miliona doza me çmime të përballueshme duke shmangur një garë deri në fund. Ideja e blerjeve të përbashkëta të gazit u bë e njohur vjeshtën e kaluar, kur një krizë energjie filloi të rritë faturat e energjisë elektrike. Franca, Spanja, Italia, Greqia dhe Rumania kishin shprehur më parë mbështetjen e tyre për prokurimin e centralizuar, duke argumentuar se kjo do të ulte çmimet dhe do të forconte sigurinë e energjisë.

Prerja e shiritit të kuq (të gjelbër).

Duke qenë se gazi është një mall i kufizuar dhe me kërkesë, BE-ja duhet të gjejë burime të tjera që mund të kompensojnë humbjen e karburanteve ruse. REPower EU konsiderohet si një shtresë shtesë e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane dhe ka një fokus të theksuar në energjinë e rinovueshme. Komisioni propozon përshpejtimin e vendosjes së sistemeve të erës dhe diellit me synimin për të zëvendësuar mbi 20 bcm gaz rus përpara fundit të vitit. Por ky synim përballet me murin e madh të burokracisë: mesatarisht, fermave të erës që u duhen nëntë vjet për t’u përfunduar, ndërsa panelet diellore kërkojnë nga katër deri në pesë vjet për t’u instaluar. Procesi është shumë kompleks dhe përfshin autorizime të shumta në lidhje me standardet e ndërtimit, energjisë, mjedisit dhe arkitekturës. Në një rekomandim të ri, Brukseli u kërkon vendeve anëtare të përshpejtojnë ndjeshëm procesin dhe të vendosin afate maksimale të detyrueshme për të gjitha fazat përkatëse. Energjia e rinovueshme bëhet një “interes publik mbizotërues” që justifikon lejimin më të shpejtë. Në të njëjtën kohë, Komisioni propozon të përditësohet objektivi i BE-së për burimet e rinovueshme për vitin 2030, nga 40% në 45% të gjithë energjisë totale të prodhuar në të gjithë bllokun, dhe të bëhen të detyrueshëm panelet diellore në të gjitha ndërtesat e reja publike dhe tregtare deri në vitin 2025 dhe në të gjitha njësitë e banimit deri në vitin 2029.

Çështja e ‘ndryshimit të sjelljes’

Pavarësia nga energjia ruse do të kërkojë më shumë se LNG dhe panele diellore: objektivi i madh do të ketë nevojë gjithashtu për “ndryshime të sjelljes” në mënyrën se si evropianët konsumojnë energjinë elektrike. Ndër sugjerimet: përdorni më shumë transport publik, ulni shpejtësinë në autostradë, ulni ngrohjen dhe klimatizimin, punoni nga shtëpia dhe zgjidhni pajisje shtëpiake që janë më efikase. “Kursimi i energjisë është mënyra më e lirë, më e sigurt dhe më e pastër për të reduktuar varësinë tonë nga importet e karburanteve fosile nga Rusia”, thuhet në dokumentin e Komisionit. Asnjë nga këto sugjerime nuk është ligjërisht i detyrueshëm dhe i bën jehonë thirrjeve të mëparshme të bëra nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA). Brukseli vlerëson se miratimi i këtyre masave do të ulë kërkesën për energji elektrike dhe do të fshijë nevojën për 13 bcm gaz rus në afat të shkurtër. Por meqenëse propozimeve u mungon pesha legjislative, është e paqartë se sa do të ishin të gatshme të kontribuonin me vullnetin e tyre familjet dhe kompanitë evropiane, të cilat përballen me fatura të larta dhe me inflacion në rritje.

Një çmim i lartë

Madhësia e transformimit të parashikuar nga REPower EU vjen, siç pritej, me një çmim të lartë dhe tërheqës: të bëhesh i pavarur nga energjia ruse do të kushtojë 210 miliardë euro në investime shtesë midis 2022 dhe 2027, vlerëson Komisioni. Mbi 110 miliardë euro do të shkojnë për vendosjen e burimeve të rinovueshme dhe sistemeve të hidrogjenit, ndërsa 10 miliardë euro do të përdoren për të diversifikuar importet e gazit LNG dhe gazsjellësit. Në një ushtrim të ripërdorimit financiar, Brukseli ka propozuar që pjesa më e madhe e parave të vijnë nga huatë e papërdorura të fondit të rimëkëmbjes COVID-19. Kur liderët e BE-së ranë dakord të rrisin instrumentin e ri në vitin 2020, ata i ndanë fondet në 312.5 miliardë euro për grante dhe 360 ​​miliardë euro për kredi me interes të ulët. Meqenëse huatë ishin shlyer në mënyrë progresive, shumica e shteteve anëtare i braktisën ato dhe kërkuan vetëm pjesën e tyre të caktuar të granteve. Kjo ka lënë 225 miliardë euro në kredi të paprekura, të cilat tani mund të përdoren për të financuar ridizajnimin e rrjeteve të energjisë./BB Green

Burimi: Euronews

Foto: Agjencia Anza

Leave a Reply