Karboni: Si po trondisin botën thirrjet për drejtësi klimatike

Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Aktivistët po i japin frymë të re debatit të gjatë mbi drejtësinë klimatike – inkuadrimi i ngrohjes globale si një çështje etike sesa një çështje thjesht mjedisore.

Kur udhëheqësit botërorë dolën në fazën (virtuale) në samitin e Presidentit Biden për klimën, atyre iu dha një fjalë e butë nga aktivistja klimatike 19-vjeçare, Xiye Bastida. “Zgjidhjet duhet të përputhen me faktin se drejtësia klimatike është drejtësi shoqërore”, tha ajo, duke përsëritur fjalët e Greta Thunberg.

Adoleshenti i lindur në Meksikë është midis një brezi të ri të aktivistëve të klimës që tërheq vëmendjen ndaj padrejtësive mjedisore dhe sociale që ata thonë se po shkatërrojnë jetën në të gjithë botën.

Harriet Lamb i bamirësisë për zgjidhjet klimatike, Ashden, thotë se njerëzit kanë qenë duke folur për problemin e padrejtësisë klimatike për dekada, por aktivistët e rinj po i japin asaj hov të ri. “Padyshim që ka ndryshuar axhendën”, thotë ajo.

Për të, drejtësia klimatike ka të bëjë me sigurimin që ne adresojmë padrejtësitë historike mbi emetimet, përfshirë gjurmën e karbonit të të pasurve, stilet e jetesës së të cilëve kanë kontribuar më së shumti në ngrohjen globale.

Në të njëjtën kohë, ndryshimi i klimës po ndikon kryesisht tek ata që kanë bërë më pak për të kontribuar në ndotjen e karbonit dhe që kanë më pak burime për t’u marrë me të, sepse ata jetojnë nën kufirin e varfërisë.

Pabarazitë më të ashpra janë parë në vendet më të varfra të botës, ku njerëzit që lënë vetëm një gjurmë të vogël të karbonit janë në vijën e parë të kaosit të klimës, nga përmbytjet në të korrat e shkatërruara. Por edhe në vendet e pasura si Mbretëria e Bashkuar, ka paralajmërime për pabarazinë e karbonit.

Amy Norman, një studiuese në think-tank, The Social Market Foundation, thotë se politikanët duhet të barazojnë me votuesit se çfarë do të thotë kalimi në zero për mënyrën se si jetojmë. Ka potencial për një reagim publik dhe politik lidhur me çështjet e padrejtësisë, thotë ajo, të cilat mund të dëmtojnë besimin dhe përfundimisht tranzicionin më të gjerë në zero (duke hequr aq shumë emisione sa prodhojmë).

Studimet tregojnë se emetimet e kombinuara të 1% më të pasur të popullsisë globale përbëjnë më shumë se 50% më të varfër.

Jugu global do të mbajë barrën e ndikimeve ekonomike nga rritja e temperaturave, me ata me të ardhura më të ulta më të prekshëm nga përmbytjet, thatësira dhe nxehtësia ekstreme.

Në Nigeri, për shembull, 20% më e varfër e njerëzve kanë 50% më shumë të ngjarë të preken nga një përmbytje, 130% më shumë të ngjarë të preken nga një thatësirë ​​dhe 80% më shumë të preken nga një valë nxehtësie sesa mesatarja Nigerian Dhe në Bangladesh, Indi dhe Honduras, njerëzit e varfër po humbin dy deri në tre herë më shumë se të pasurit kur goditen nga një përmbytje ose stuhi.

Një studim i fundit zbuloi se miratimi i politikave për të luftuar ndryshimin e klimës do të shtyjë 50 milion njerëz shtesë në varfëri deri në 2030.

Studiuesi i studimit, Dr Bjoern Soergel i Institutit Gjerman të Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit të Klimës, thotë se drejtimi drejt zeros neto mund të nënkuptojë çmime më të larta për ushqimin dhe energjinë, të cilat do të kenë një ndikim më të madh tek të varfërit./BBGreenKosova

Burimi: BBC

Leave a Reply