BBC: Kalimi në zero-neto ‘në mënyrë të pashmangshme do të thotë më shumë miniera’

Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Zëvendësimi i 1.4 miliardë automjetesh me motor me djegie të brendshme në të gjithë botën do të duhej 40 herë më shumë minerale kobalti dhe litiumi

Publiku do të duhet të pranojë një veprimtari më të madhe minerare nëse bota do të përmbushë sfidën e të gjelbrës.

Ekspertët e burimeve thonë se furnizimi aktual i metaleve dhe mineraleve të ndryshëm nuk mund të mbështesë një ekonomi globale duke prodhuar emetime karboni me zero. Shkalla e nxjerrjes duhet të rritet, argumentojnë shkencëtarët, qoftë vetëm në periudhën afatshkurtër.

Përfundimisht, riciklimi në shkallë të gjerë duhet të jetë në gjendje të kënaqë kërkesën për mallra kryesorë siç është litiumi.Nismat e reja minerare shpesh hasen në rezistencë për shkak të ndikimeve negative që mund të kenë në mjedisin e gjerë dhe shëndetin. Dhe disa aktivitete kanë tërhequr veçanërisht inat sepse ato janë shoqëruar me abuzime të punës.

Por Prof Richard Herrington dhe kolegët e tij besojnë se duhet të zhvillohet një bisedë urgjente se ku dhe si praktikohet nxjerrja e pashmangshme e re.”Publiku nuk është në këtë hapësirë ​​për momentin; nuk mendoj se ata i kuptojnë ende implikimet e plota të revolucionit të gjelbër,” i tha BBC News kreu i shkencave të Tokës në Muzeun e Historisë Natyrore të Londrës.

“Ne ndoshta flasim vetëm për një rritje afatshkurtër në miniera, por duhet të punojmë shpejt, sepse e dimë nëse nuk e presim dyoksidin e karbonit tani do të jetë një problem në të ardhmen.”

Qeveritë në të gjithë botën janë të zënë me vendosjen e synimeve për të transformuar ekonomitë e tyre në mënyrë që ato të mos kontribuojnë më me gazra ngrohës në atmosferë, ose më saktë të kenë një kontribut neto-zero. Kjo do të thotë të heqësh nga pas motorin me djegie të brendshme dhe duke rritur në mënyrë dramatike teknologjitë e energjisë së rinovuar, të tilla si era dhe dielli.

Mbretëria e Bashkuar, për shembull, dëshiron që të gjitha makinat e reja të bëhen elektrike nga viti 2030. Por për të kaluar 31.5 milion automjete me benzinë ​​dhe naftë në një flotë elektrike me bateri do të duheshin rreth 207.900 ton kobalt, 264.600 ton karbon litiumi, 7,200 ton të neodymium dhe dysprosium, dhe 2,362,500 ton bakër.

Kjo arrin në dyfishin e prodhimit aktual vjetor botëror të kobaltit (i përdorur në elektrodat e baterive), prodhimi botëror i një viti të tërë i neodiumit (për të bërë magnet të motorëve elektrikë) dhe tre të katërtat e prodhimit botëror të litiumit (elektrolit i baterisë).

Zëvendësimi i vlerësuar prej 1.4 miliardë automjetesh me motor me djegie të brendshme në të gjithë botën do të duhej 40 herë më shumë se këto sasi, dhe kjo para se të merren parasysh kërkesat për metale dhe minerale të gjitha turbinave me erë dhe fermave diellore.

“Unë mendoj se deri në vitin 2035, ne do të kemi zgjidhur një burim të mirë të metaleve të ricikluara; do të duhet të vazhdojmë disa miniera. Por shpresojmë që deri në vitin 2050, ne do të kishim ndërtuar një ekonomi me të vërtetë rrethore, në mënyrë që shumica, jo të gjitha ato që kemi nevoja mund të vijë nga metalet që ne kemi nxjerrë tashmë dhe po përdoren tashmë në produkte dhe teknologji “, thotë Prof Herrington./BBGreenKosova

Burimi & Foto: BBC www.bbc.com

Leave a Reply