Pse makinat me lëndë djegëse ndotin më shumë mjedisin sesa makinat elektrike?

Më të rejat

Makinat me lëndë djegëse fosile harxhojnë qindra herë më shumë lëndë të parë sesa makinat elektrike, sipas studimit i cili thotë se largimi nga makinat me benzinë ​​dhe naftë do të sjellë përfitime të mëdha mjedisore.

Vetëm rreth 30 kg lëndë e parë do të humbasë gjatë ciklit të jetëgjatësisë së një baterie jonit litium të përdorur në makinat elektrike pasi të merret parasysh riciklimi, krahasuar me 17,000 litra vaj, sipas analizës nga Transport & Environment (T&E), shkruan The Guardian.

Grupi i fushatës tha se bateritë e automjeteteve elektrike të ishin më të larta se homologët e tyre të benzinës dhe naftës për sa i përket kërkesës për lëndë të parë, efikasitetit të energjisë ose kostos, si dhe eliminimin e shkarkimeve të dioksidit të karbonit dhe gazrave të tjerë të dëmshëm.

Lëvizja e përshpejtuar drejt automjeteve elektrike do të sjellë kosto mjedisore. Prodhimi më i lartë i baterisë do të kërkojë më shumë minerale si litium, kobalt dhe nikeli.

Sidoqoftë, T&E argumentoi se kostoja e nxjerrjes së naftës për karburantin përfaqëson një dëm shumë më të madh mjedisor. Raporti vuri në dukje një “standard të dyfishtë” të përdorur gjatë vlerësimit të meritave relative të automjeteve elektrike dhe karburanteve fosile, i cili e konsideron përdorimin e naftës si të mirëqenë.

Llogaritjet e T&E sugjerojnë që makinat elektrike me bateri do të përdorin 58% më pak energji se sa një makinë benzine gjatë gjithë jetës së saj dhe do të lëshojnë 64% më pak dioksid karboni. Ndotjet që lidhen me makinat elektrike prodhohen kryesisht me energji të baterive, ndërsa shumica dërrmuese e emetimeve që lidhen me makinat me motor me djegie të brendshme vijnë nga përdorimi i tyre.

Bazuar në të dhëna zyrtare të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike prej vitit 2010 e deri në fund të vitit 2019, numri i automjeteve të paregjistruara në vendin tonë ka arritur në 140 mijë, apo rreth 39 % e numrit të automjeteve, ndërsa në vitin 2019 regjistrimin se vazhduan 44,816 automjete. Referuar të dhënave zyrtare për vitin 2019 në rrugët e Kosovës kanë qarkulluar 356,114 automjete./BB Green Kosova

Leave a Reply