Ligji i ri për riparimin pajisjeve shtëpiake deri në 10 vjet pas blerjes në mbrojtje të mjedisit

Më të rejat

“E drejta për të riparuar”, siç quhet ndryshe,ka hyrë në fuqi në të gjithë bllokun prej 27 vendesh me 1 mars. Kompanitë që shesin frigoriferë, tharëse flokësh ose TV në Bashkimin Europian do të duhet të sigurojnë që ato pajisje të riparohen deri në 10 vjet, për të ndihmuar në zvogëlimin e mbeturinave elektrike që grumbullohen çdo vit në kontinent.

Ky ligj është pjesë e një përpjekjeje më të gjerë për të ndërprerë gjurmën mjedisore të mallrave të prodhuara duke i bërë ato më të qëndrueshme dhe me efikasitet energjetik.

 “Ky është një hap me të vërtetë i madh në drejtimin e duhur,” tha Daniel Affelt i grupit mjedisor BUND-Berlin, i cili drejton disa “dyqane riparimi” ku njerëzit mund të sjellin pajisjet e tyre të prishura dhe të marrin ndihmë për t’i rregulluar ato përsëri.

Mungesa e pjesëve të këmbimit është një tjetër problem, thonë aktivistët. “Njerëzit duan të riparojnë pajisjet e tyre”, tha Affelt. “Kur ju u tregoni atyre se nuk ka pjesë rezervë për një pajisje që është vetëm disa vjet e vjetër, ata padyshim që janë vërtet të irrituar nga kjo.”

Sipas rregullave të reja të BE, prodhuesit do të duhet të sigurojnë që pjesët janë në dispozicion për deri në një dekadë, megjithëse disa do t’u sigurohen vetëm kompanive profesionale të riparimit për t’u siguruar që ato janë instaluar në mënyrë korrekte.

Pajisjet e reja gjithashtu do të duhet të vijnë me manualë riparimi dhe të bëhen në mënyrë të tillë që ato të mund të çmontohen duke përdorur mjete konvencionale kur vërtet nuk mund të rregullohen më, për të përmirësuar riciklimin.

Çdo vit, europianët prodhojnë më shumë se 16 kilogramë mbeturina elektrike për person. Rreth gjysma e këtyre hedhurinave është për shkak të prishjes së pajisjeve shtëpiake dhe BE riciklon vetëm rreth 40% të tyre, duke lënë pas sasi të mëdha të materialit potencialisht të rrezikshëm.

Ministrja gjermane e mjedisit Svenja Schulze tha se në një hap tjetër, prodhuesit duhet të deklarojnë se për sa kohë pritet të punojë një produkt dhe ta riparojnë atë nëse prishet më herët. Kjo do të inkurajojë kompanitë të ndërtojnë produkte më të qëndrueshme, tha ajo.

“Në dyqanet e riparimit ne shohim shumë pajisje që prishën menjëherë pas skadimit të garancisë,” tha Affelt – një fenomen që ka nxitur disa ambientalistë të akuzojnë prodhuesit për dizajnimin e pajisjeve të tyre me vjetërsim të planifikuar.

Njohja e një pajisje do të zgjasë me të vërtetë për një dekadë mund të nxisë konsumatorët të zgjedhin produkte që janë më të qëndrueshme ose mund të rregullohen lehtësisht, tha ai.

“Për shumicën dërrmuese të pajisjeve, riparimi është zgjedhja e duhur”, tha Affelt, duke shtuar se përjashtimi mund të jetë për frigoriferë të vjetër, joefikasë që mund të përmbajnë gazra të fuqishëm serrë që ushqejnë ndryshimin e klimës.

Në një hap tjetër, ambientalistët dhe grupet e të drejtave të konsumatorit duan që “e drejta për riparim” të zgjerohet për të përfshirë smartphone, laptopë dhe pajisje të tjera të vogla elektrike.

Duke iu përgjigjur kërkesës në rritje, Apple vitin e kaluar njoftoi se do të fillojë të ofrojë trajnime dhe pjesë këmbimi për dyqanet e pavarura të riparuara të riparimit që rregullojnë kompjutera Mac, jo vetëm iPhone.

E drejta për të riparuar faturat është futur në disa legjislatura të shtetit të SHBA, duke tërhequr mbështetjen dypartiake, megjithëse ende nuk ka asnjë masë në të gjithë vendin në fuqi.

Suedia ka shkuar më larg se shumica e BE, duke bërë që riparimet dhe pjesët rezervë t’i nënshtrohen taksës më të ulët të vlerës së shtuar./BB Green Kosova

Burimi & Foto: associated press

Leave a Reply