Pemët më të mëdha në botë për herë të parë maten me teknologjinë lazer

Më të rejat

Teknologjia lazer është përdorur për të matur vëllimin dhe biomasën e pemëve gjigande të drurit të kuq kalifornian, regjistron një studim i ri nga studiuesit e UCL.

Teknika, e botuar në Raportet Shkencore, ofron njohuri të pashembullta në strukturën 3D të pemëve, duke ndihmuar shkencëtarët të vlerësojnë se sa karbon thithin dhe si mund t’i përgjigjen ndryshimit të klimës.

Profesori Mat Disney (UCL Geography), autori kryesor i studimit, tha: “Pemët e mëdha janë në mënyrë disproporcionale të rëndësishme për sa i përket biomasës së tyre mbi tokë (AGB) dhe ruajtjes së karbonit, si dhe ndikimit të tyre më të gjerë në strukturën e ekosistemit. Ato janë gjithashtu shumë të vështira për t’u matur dhe kështu priren të nënpërfaqësohen në matjet dhe modelet e AGB.

“Ne tregojmë vlerësimet e para të detajuara të skanimit tokësor 3D me lazer (TLS) të vëllimit dhe AGB të pemëve të mëdha bregdetare të drurit të kuq (Sequoia sempervirens) nga tre vende në Kaliforninë Veriore, që përfaqësojnë disa nga ekosistemet më të larta të biomasës në Tokë.”

Hulumtimi kontribuon në një aspekt të hulumtimit të ndryshimit të klimës me fokus në rritje.

Profesori Disney shton: “Pyetje të mëdha brenda shkencës së klimës në përgjigje të rritjes së nivelit të CO2  nëse dhe ku duhet të mbillen më shumë pemë dhe si të ruhen më së miri pyjet ekzistuese. Për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve, shkencëtarët së pari duhet të kuptojnë se sa karbon është ruajtur në specie të ndryshme të pemëve “.

Vlerësimi i madhësisë dhe masës së pemëve shumë të mëdha është një detyrë jashtëzakonisht e vështirë. Më parë, pemët mund të peshoheshin vetëm duke i prerë ato ose duke përdorur metoda të tjera indirekte të tilla si matja nga distanca ose shkallëzimi nga matjet manuale të diametrit të trungut, të dyja këto kanë kufij potencialisht të mëdhenj gabimi.

Duke punuar me kolegët në NASA dhe me mbështetjen e programit të NASA Carbon Monitoring System, studiuesit përdorën matjet me lazer në tokë për të krijuar harta të hollësishme 3D të drurëve të kuq. Misioni i ri i lazerit hapësinor i NASA-s, GEDI, po harton karbonin e pyllit nga hapësira dhe ekipi GEDI po përdor punën e Profesor Disney për të testuar dhe përmirësuar modelet që ata përdorin për ta bërë këtë.

 Pemët e skanuara përfshijnë pemën 88 metra të gjatë Kolonel Armstrong, me një lartësi diametri në gji prej 3,39 m, të cilën ata vlerësojnë se peshon rreth 110 ton, ekuivalenti i pothuajse 10 autobusëve dykatësh.

Studiuesit krahasuan vlerësimet e TLS me metoda të tjera dhe zbuluan se vlerësimet e tyre lidheshin me ato të hartës 3D të kurorës, një teknikë e iniciuar nga botanisti amerikan Stephen C. Sillett që përfshin alpinistë ekspertë që shkallëzojnë drurët gjigandë për të regjistruar manualisht detaje të imëta rreth lartësisë dhe masës së tyre.

Ekipi i profesor Disney zbuloi se vlerësimet e tyre të AGB ranë dakord që brenda 2% të të dhënave nga hartëzimi i kurorës. Ç’është më e rëndësishmja, ata gjithashtu zbuluan se të dyja këto metoda 3D tregojnë se këto pemë të mëdha janë më shumë se 30% më të rënda se vlerësimet aktuale nga metodat më indirekte.

Studiuesit rekomandojnë që teknologjia lazer dhe hartëzimi 3D i kurorës mund të përdoren për të siguruar masa plotësuese, të pavarura 3D.

Asistent Profesor Laura Duncanson (NASA Earth Science & University of Maryland), autori i fundit në studim dhe anëtar i ekipit shkencor NASA GEDI, tha: “Vlerësimi i biomasës së pemëve të mëdha është thelbësore për të vlerësuar rëndësinë e tyre për ciklin e karbonit, veçanërisht në Pyjet më të pasura me karbon të Tokës. Kjo provë emocionuese e studimit të konceptit demonstron potencialin për përdorimin e kësaj teknologjie të re në pemët gjigande – hapi ynë i ardhshëm do të jetë shtrirja e këtij aplikacioni në një shkallë globale me shpresën për të përmirësuar vlerësimet e biomasës së GEDI në pyjet e dendura karboni në të gjithë botën. “

Kërkimi u financua nga NASA, Këshilli i Kërkimit të Mjedisit Natyror dhe Gjeografia UCL.

Burimi:  scitechdaily

Leave a Reply