Barriera e Madhe Koralore e ka humbur gjysmën e koraleve të saj

Më të rejat

Barriera e madhe koralore ka humbur gjysmën e koraleve të saj, dhe peshqit kanë mbetur me më pak habitate ndërsa struktura me gumë zhduket.

Në një studim të ri, shkencëtarët kanë përcaktuar se popullatat e koraleve të vogla, të mesme dhe të mëdha janë zvogëluar në të gjithë Barrierën në tre dekadat e fundit.

Autori kryesor i studimit, Dr. Andy Dietzel është një ekspert në ARC Center of Excellence for Coral Reef Studies (CoralCoE). Ai tha se ndërsa studime të shumta kanë hetuar ndryshimet në strukturën e popullatave të specieve të tjera gjatë shekujve, nuk dihet shumë për ndryshimet historike që kanë ndodhur në popullatat e koraleve.

“Ne kemi matur ndryshimet në madhësitë e kolonive sepse studimet e popullsisë janë të rëndësishme për të kuptuar demografinë dhe aftësinë e koraleve për t’u shumuar”, tha Dr. Dietzel.

Studiuesit ekzaminuan komunitetet e koraleve në të gjithë Barrierën e Madhe midis 1995 dhe 2017 dhe zbuluan një shterim drastik të popullatave të koraleve. “Zbuluam se numri i koraleve të vogla, të mesme dhe të mëdha në Great Barrier Reef ka rënë me më shumë se 50 përqind që nga vitet 1990”, tha bashkëautori i studimit Profesor Terry Hughes.

“Ne kemi menduar se Barriera e madhe është e mbrojtur nga madhësia e saj e dukshme por rezultatet tona tregojnë se edhe sistemi më i madh dhe relativisht i mbrojtur mirë i koraleve në botë është gjithnjë e më i komprometuar dhe në rënie”, tha profesor Hughes.

Ndryshimi i klimës po nxit një rritje të frekuencës së valëve të nxehtësisë detare dhe studimi tregoi rënie të pjerrëta të koraleve në Barrierën e Madhe në veri dhe në qendër të saj pas dy ngjarjeve masive të zbardhjes së koraleve në 2016 dhe 2017. Në fillim të vitit 2020, pjesa jugore e koraleve ishte e ekspozuar ndaj temperaturave rekord thyese.

Studiuesit konkludojnë se “nuk ka kohë për të humbur”. Nëse duam të shpëtojmë koralet që kanë mbetur, emetimet e gazeve serë duhet të ulen në mënyrë drastike sa më shpejt të jetë e mundur. /bbgreenkosova./

Burimi: Earth.com

Leave a Reply