Ndryshimi i klimës është armiku më i keq i internetit

Më të rejat

Interneti po shkakton shkatërrimin e vet. Çdo linjë kodi kërkon energji elektrike për të funksionuar, dhe shumica e kësaj energjie elektrike vjen nga lëndët djegëse fosile. Dhe çdo sipërfaqe e dioksidit të karbonit nga termocentralet e karburanteve fosile e sjell internetin një hap përpara shkatërrimit.

Rritja e telefonave inteligjentë vë më shumë informacion në majë të gishtave tonë , ndërsa kompleksiteti në rritje i faqeve të internetit do të thotë që kërkon më shumë energji për të dhënë atë informacion. Pavarësisht nëse është Fortnite apo YouTube, gjurma e karbonit në internet është një çështje e madhe. Një raport i vitit 2019 zbuloi se prodhimi dhe përdorimi i teknologjisë dixhitale përbën 4% të të gjitha emetimeve të karbonit në botë, më shumë sesa emisionet globale të aviacionit. Kërkesa për energji po rritet 9% në vit, duke e vendosur internetin në ballë të krizës së klimës.

Kjo thith, sepse rezulton se një shumë e infrastrukturës së internetit është në frontet e saj. Shumë nga kabllot dhe nyjet me fibra optike që bëjnë të ndodhë interneti ndodhen në nivelin e detit. Kërkimet e botuara në 2018 tregojnë se ngritja e nivelit të detit gjatë 15 viteve të ardhshme mund të përmbysë 4,067 milje fibra përgjithmonë, ndërsa 1,101 shpërndarës mund të përmbyten vetëm në SHBA. Ne nuk jemi ekspertë, por kemi pasur një ndjenjë zorrë uji të njelmët dhe interneti nuk përzihet domosdoshmërisht.

Burimi: earther.gizmodo

Leave a Reply