Ndotja aktuale e ajrit lidhet me rast më të ashpër të COVID-19

Më të rejat

Ekspozimi bashkëkohor ndaj ndotjes së ajrit mund të ndikojë në ashpërsinë e sëmundjes COVID-19 dhe të rrisë gjasat që njerëzit të vdesin nga sëmundja.

Studiuesit ekzaminuan të dhënat ditore të ndotjes së ajrit të mbledhura nga stacionet e monitorimit të Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit në të gjithë Shtetet e Bashkuara, si dhe vdekshmërinë nga COVID-19 dhe të dhënat e ngarkesës nga Qendra e Universitetit Johns Hopkins për Shkencë dhe Inxhinieri Sistemike.

Studimi shfrytëzoi ndryshime të rastësishme në drejtim të erës, të cilat treguan në luhatje të mëdha të ndotjes së ajrit, për të vlerësuar marrëdhëniet midis ekspozimit të ndotjes së ajrit dhe ngarkesës së çështjeve COVID-19 dhe vdekshmërisë.

Studiuesit përdorën të dhënat e telefonit celular dhe politikat e nivelit shtetëror të miratuara për të frenuar përhapjen e virusit për të kontrolluar masat e distancës sociale. Gjetjet tregojnë se midis 22 janarit dhe 15 gusht, uljet e ekspozimit bashkëkohor ndaj ndotjes së ajrit me grimca të imëta lidhen me uljet në rastet e konfirmuara të COVID-19 dhe uljen e vdekshmërisë.

Efektet e ndotjes së ajrit në vdekshmërinë nga COVID-19 janë relativisht të mëdha, sipas studimit. Një rënie e një mikrogrami të grimcave për metër kub ajër është e mjaftueshme për të zvogëluar pothuajse menjëherë numrin e rasteve të sapo konfirmuara COVID-19 me 2% dhe numrin e vdekjeve me 3 deri në 5%

Studiuesit sugjerojnë një numër ndryshimesh të politikave që mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të grimcave të imëta dhe në përmirësimin e rezultateve të COVID-19.

Në nivelin federal, rivendosja e rregulloreve të EPA mund të zvogëlojë ndotjen e ajrit nga prodhuesit e mëdhenj të emetimeve.
Shtetet mund të kufizojnë udhëtimet jo-thelbësore dhe të inkurajojnë vazhdimin e punës me distancë.


Qeveritë lokale mund të rregullojnë emetimet e automjeteve duke ecur përpara me tarifa të ngjeshur ose pagesa për të kufizuar trafikun, ose duke përdorur flotën e tyre më të pastër të autobusëve, veçanërisht nëse autobusët nuk po punojnë me kapacitet të plotë.

Zbulimet e studimit gjithashtu ndihmojnë në shpjegimin e faktit se disa grupe socio-ekonomike janë ndikuar në mënyrë disproporcionale nga pandemia COVID-19. /bbgreenkosova./

Burimi: nextgov.com

Leave a Reply