Ministri holandez i bujqësisë jep dorëheqje pasi fermerët filluan të shkelin rregullat e ndotjes

Më të rejat

Ministri holandez i bujqësisë ka dhënë dorëheqjen mes një vere të trazuar protestash nga fermerët mbi rregullat e ndotjes. Henk Staghouwer, i cili mbajti postin për vetëm nëntë muaj, njoftoi largimin e tij në Twitter. Ai më vonë u tha gazetarëve se nuk ishte personi i duhur për këtë punë dhe se do të jepte dorëheqjen.

Sektori fitimprurës i bujqësisë i vendit ka qenë në krizë që kur një vendim gjykate i vitit 2019 e detyroi qeverinë të ulë emetimet e oksidit të azotit dhe amoniakut, që prodhon blegtoria.

Mijëra punëtorë të bujqësisë kanë organizuar protesta, duke bllokuar qytetet me traktorë dhe duke djegur hapesirat e barit përgjatë rrugëve kryesore.Staghouwer sapo ishte kthyer nga Brukseli, ku negocioi një marrëveshje me Komisionin Evropian për të hequr një përjashtim holandez për kufijtë e përhapjes së plehut organik.

Holanda së bashku me Danimarkën, Irlandën dhe rajonin e Flanders të Belgjikës lejohen nga BE të tejkalojnë kufijtë dhe se fermerët e plehut organik mund të kthehen në fushat e tyre. Kjo është pjesërisht për shkak të sipërfaqes relativisht të vogël të tokës së vendit. Brukseli dëshiron të heqë gradualisht këtë përjashtim sepse Holanda nuk ka arritur të përmbushë standardet e cilësisë së ujit të BE-së.

Staghouwer kishte për detyrë të largonte sektorin nga praktikat intensive të bujqësisë dhe të blinte fermerët për të reduktuar emetimet totale. “Unë e respektoj vendimin e tij të guximshëm”, shkroi kryeministri holandez Mark Rutte në Twitter. Roli i Staghouwer do të merret përkohësisht nga ish-ministrja holandeze e bujqësisë Carola Schouten./BB Green

Burimi dhe foto: Euronews

Leave a Reply