Sa kontribojnë pemët e mëdha dhe të vjetra në pastrim të ajrit?

Më të rejat

Një studim i ri i botuar nga Frontiers konfirmon se pemët më të mëdha dhe më të vjetra kanë një kapacitet më të madh në ruajtje të karbonit.

Analiza e pyjeve në Paqësorin Veriperëndimor ka zbuluar se pavarësisht se përbëjnë vetëm tre përqind të numrit të përgjithshëm të pemëve nëpër vendet e studimit, pemët me diametër të madh ruajnë 42 përqind të karbonit total mbi tokë në këto ekosisteme.

Në Paqësorin Veriperëndimor, një rregull u miratua në 1994 për të mbrojtur pemët e mëdha në pyjet kombëtare. Sidoqoftë, janë propozuar ndryshime legjislative që mund të lejojnë potencialisht korrjen e pemëve me diametër deri në 30 inç.

Studimi aktual u përqendrua posaçërisht në pemë me një diametër prej të paktën 21 inç nëpër pyjet kombëtare në Oregon dhe Washington.

Kërkimi është ndër të parët e këtij lloji për të hetuar se si një politikë e propozuar mund të ndikojë në depozitimin e karbonit në ekosistemet pyjore. Nëse miratohet, legjislacioni do të kontribuojë në çlirime të mëdha të dioksidit të karbonit dhe do të prishë ekosistemet e tëra.

“Pemët e mëdha përfaqësojnë një pjesë të vogël të pemëve në pyll, por ato luajnë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në të gjithë komunitetin pyjor, shumë funksione unike që ato ofrojnë do të duhen qindra vjet për t’u zëvendësuar”, tha autori kryesor i studimit Dr. David Mildrexler.

Ekspertët përcaktuan që sapo pemët të kishin arritur një madhësi të madhe, çdo rritje shtesë në diametër rriti ndjeshëm kapacitetin e depozitimit të karbonit.

“Nëse mendoni të shtoni një unazë të rritjes së re në perimetrin e një peme të madhe dhe degëve të saj çdo vit, ajo unazë shton deri në shumë më shumë karbon sesa unaza e një peme të vogël”, tha Dr. Mildrexler. “Kjo është arsyeja pse në mënyrë specifike të lejosh që pemët e mëdha të rriten është kaq e rëndësishme për ndryshimin e klimës, sepse ruan rezervat e karbonit në pemë dhe grumbullon më shumë karbon nga atmosfera me një kosto shumë të ulët.”

Studimi thekson rëndësinë e mbajtjes së rregullit 21 inç për të mbrojtur jo vetëm pemët e mëdha, por edhe për t’i lejuar ata të rriten në potencialin e tyre të plotë. Një numër i mjaftueshëm i pemëve më të vogla duhet të mbrohen gjithashtu. Dr. Mildrexler shpjegon se kjo është ndër opsionet më efektive afatshkurtra që kemi për ngadalësimin e ndryshimit të klimës dhe ruajtjen e shërbimeve të vlefshme të ekosistemit.

“Pemët e mëdha janë themeli i larmisë dhe qëndrueshmërisë për të gjithë komunitetin pyjor. Ato mbështesin bashkësi të pasura të bimëve, zogjve, gjitarëve, insekteve dhe mikroorganizmave, si dhe veprojnë si kulla gjigande uji që futen në burimet e ujërave nëntokësore dhe ftohin planetin tonë përmes avullimit ”, tha Dr. Mildrexler.

Burimi; Earth.com

Leave a Reply