Kthimi në Marrëveshjen e Parisit

Më të rejat

A do ta kthej Biden Marrëveshjen Klimatike të Parisit?

SHBA doli zyrtarisht nga Marrëveshja e Parisit, duke u bërë vendi i vetëm ndotës në botë që braktis paktin historik të arritur për të luftuar ndryshimet klimatike. Tërheqja e SHBA-së u inicua zyrtarisht nga presidenti Donald Trump me një letër një vit më parë, megjithëse ai e kishte njoftuar vendimin në qershor të vitit 2017.

Trump kishte theksuar se marrëveshja siguronte disavantazhe për SHBA-në për përfitimet e vendeve të tjera dhe se ajo kishte një ndikim negativ në punëtorët amerikanë, vendet e punës, pagat dhe ekonominë e përgjithshme.

Rreth 195 shtete hartuan Marrëveshjen e Parisit për Klimën në vitin 2015 me synimin për të kufizuar rritjen e ngrohjes globale në 1,5 gradë Celsius dhe për të mbajtur rritjen e temperaturës globale nën 2 gradë Celsius në krahasim me nivelet para-industriale.Masa e presidentit amerikan u kritikua ashpër nga ambientalistët, por u përgëzua nga industria amerikane e naftës, gazit natyror dhe qymyrit, pasi SHBA është bërë prodhuesi më i madh në botë i naftës dhe gazit që nga revolucioni i lëndëve energjetike që filloi në vitin 2008.

Megjithëse Washingtoni ka ndaluar zbatimin e marrëveshjes jodetyruese dhe kërkesat e tij financiare dhe ekonomike në 1 qershor 2017, rregulloret e OKB-së kërkojnë që vendimet e tërheqjes të bëhen zyrtare katër vjet pasi marrëveshja hyri në fuqi më 4 nëntor 2016, rastësisht një një ditë pas zgjedhjeve të SHBA-së të këtij viti. SHBA, ndotësi i dytë më i madh në botë me karburante fosile dhe emetime të karbonit pas Kinës dhe që përfaqëson 15 % të emetimeve globale të gazeve serë, ka sërish mundësinë për t’u ribashkuar në marrëveshje nëse kështu zgjedh një president i ardhshëm.

Kandidati demokrat presidencial dhe ish-nënpresidenti Joe Biden u zotua gjatë fushatës së tij që SHBA do t’i bashkohet marrëveshjes në ditën e tij të parë në zyrë nëse ai zgjidhet. Demokratët bënë fushatë me politika të mirë-caktuara, përfshirë ato që adresojnë krizën e klimës, ndaj ne kemi një ide të mirë se çfarë po premton administrata e Biden.

Si një gjest i parë, simbolik për aleatët e SHBA-së dhe pjesën tjetër të botës, Biden është zotuar të ribashkohet me Marrëveshjen e Parisit sa më shpejt të jetë e mundur. Së dyti, ka të ngjarë që Biden të shikojë për të rivendosur mbrojtjen dhe për të elaboruar politikat e vendosura nën paraardhësin e Trump, Barack Obama. Për ta bërë këtë, Biden ka premtuar të shpenzojë 2 trilion dollarë (1.7 trilionë euro) në trajtimin e krizës me qëllimin përfundimtar që SHBA  të arrijë zero-net emetime karboni në 2050./scan/euronews

Leave a Reply