Përgatitjet e ushqimit paraqet rrezik për ndotjen e ajrit të brendshëm

Më të rejat

 Mund të paraqesin një rrezik të madh për cilësinë e ajrit të brendshëm nëse përdoren pa ajrosjen e duhur, ka treguar një studim i ri.

Studiuesit në Shoqatën e Cilësisë së Ajrit të Brendshëm në Tajvan matën nivelet e ndotjes së grimcave (PM2.5) të shkaktuara nga gatimi i ushqimeve me shumë yndyrë si sallamet në një apartament të mbyllur.

Skuqësit  funksionojnë duke qarkulluar ajër jashtëzakonisht të nxehtë në temperatura të larta, kjo prodhon ushqim më të freskët dhe relativisht të shëndetshëm, por gjithashtu paraqet një rrezik të ndotjes së ajrit kur vajrat në ushqimet me shumë yndyrë shkrihen dhe fillojnë të qarkullojnë në makinë.

Studiuesit zbuluan se pa ventilim, ajri që skuq një suxhuk bëri që ndotja e përgjithshme PM2.5 të rritet deri në 1.525 herë më e lartë se normalja.

Hulumtimi gjithashtu zbuloi se edhe kur përdorni një kapak, skuqja e ajrit shkaktoi nivele ndotje 13.15 herë më të larta se ato të prodhuara nga tiganisja e një suxhuku, tregoi studimi.

Autori kryesor i raportit, Chang Cheng-ping tha se njerëzit mund të zbusin rrezikun duke siguruar që kuzhinat e tyre të ajrosen në mënyrë të duhur, ose duke përdorur duke pastru ajrin pranë një ballkoni ose një dritareje.

Në lajmet e ndërlidhura, përdorimi i shtuar i kaldajave të gazit dhe tenxhereve mund të çojë në një rritje të ndotjes së oksidit të azotit (NOx) këtë dimër, sipas një raporti të ri të botuar nga Njësia e Inteligjencës së Energjisë dhe Klimës (ECIU).

Foto – Pixabay

Burimi: airqualitynews

Leave a Reply