Miliona makina ndotëse të eksportuara në vendet në zhvillim

Më të rejat

Miliona automjete ndotëse po eksportohen në vendet në zhvillim, sipas një raporti të ri të botuar nga Programi i KB i Mjedisit (UNEP).

Raporti, bazuar në një analizë të thelluar të 146 vendeve zbuloi se në 2015, 14 milion automjete të përdorura me peshë të lehtë u eksportuan në të gjithë botën dhe rreth 80% e tyre shkuan në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Sipas raportit, kjo flotë globale me rritje të shpejtë automjetesh është një kontribues i madh në ndotjen e ajrit dhe ndryshimin e klimës dhe mungesa e standardeve efektive ka lejuar vendet më të pasura të hedhin automjetet e tyre të vjetra, ndotëse dhe të pasigurta në vendet në zhvillim.

Vendet afrikane importuan numrin më të madh të automjeteve të përdorura (40%), të ndjekura nga vendet në Evropën Lindore (24%), Azi-Paqësorin (15%), Lindjen e Mesme (12%) dhe Amerikën Latine (9%)

Raporti zbuloi se rreth dy të tretat e vendeve kanë politika të dobëta për të rregulluar importet e automjeteve të përdorura.

Sidoqoftë, kjo gjithashtu tregon se aty ku vendet kanë zbatuar masa për të qeverisur importin e automjeteve të përdorura, këto u japin atyre qasje në automjete me cilësi të lartë. Për shembull, Maroku lejon vetëm importin e automjeteve më pak se pesë vjet të vjetra dhe ato që plotësojnë standardin evropian të emetimit të automjeteve EURO4; si rezultat, ajo merr vetëm automjete relativisht të përparuara dhe të pastra të përdorura nga Evropa.

Inger Anderson, drejtor ekzekutiv i UNEP tha: ‘Pastrimi i flotës globale të automjeteve është një përparësi për të përmbushur caqet globale dhe lokale të cilësisë së ajrit dhe klimës.

‘Gjatë viteve, vendet e zhvilluara kanë eksportuar gjithnjë e më shumë automjetet e tyre të përdorura në vendet në zhvillim; sepse kjo kryesisht ndodh e parregulluar, kjo është bërë eksport i automjeteve ndotëse.

Vendet e zhvilluara duhet të ndalojnë eksportimin e automjeteve që dështojnë në inspektimet e mjedisit dhe sigurisë dhe nuk konsiderohen më të vlefshme për rrugët në vendet e tyre ndërsa vendet importuese duhet të prezantojnë standarde më të forta të cilësisë. ‘

Nëpërmjet porteve të saj, Hollanda është një nga eksportuesit më të mëdhenj të automjeteve të përdorura nga Evropa. Një rishikim i fundit i kryer nga Hollanda për eksportet e saj zbuloi se shumica e këtyre automjeteve nuk kishin një certifikatë të vlefshme të aftësisë rrugore në kohën e eksportit.

Stientje Van Veldhoven, ministri Hollandez për mjedisin, tha: ‘Këto rezultate tregojnë se duhet të ndërmerren veprime urgjente për të përmirësuar cilësinë e automjeteve të përdorura të eksportuara nga Evropa. Hollanda nuk mund ta trajtojë këtë çështje vetëm.

‘Prandaj, unë do të bëj thirrje për një qasje të koordinuar evropiane, dhe një bashkëpunim të ngushtë midis qeverive evropiane dhe afrikane, për të siguruar që BE eksporton vetëm automjete që janë të përshtatshme për qëllime dhe në përputhje me standardet e vendosura nga vendet importuese

Foto: Pixabay

Burimi: airqualitynews

Leave a Reply