15% e vdekjeve globale të Covidit mund t’i atribuohen ndotjes së ajrit

Më të rejat

Ekspozimi afatgjatë ndaj ndotjes së ajrit ka qenë i lidhur me një rrezik në rritje të vdekjes nga Covid-19.

Studimi, i cili u botua dje (27 tetor) në Studimin Kardiovaskular ka vlerësuar se rreth 15% e vdekjeve në të gjithë botën nga Covid-19 mund t’i atribuohen ekspozimit afatgjatë të ndotjes së ajrit.

Në mënyrë që të krijojnë një model për të llogaritur fraksionin e vdekjeve të Covidit që mund t’i atribuohet ekspozimit ndaj grimcave (PM2.5), studiuesit kombinuan të dhënat satelitore me informacionin mbi kushtet atmosferike dhe rrjetet e monitorimit të ndotjes në nivelin e tokës.

Duke përdorur këtë studim ata zbuluan se përqindja e vdekjeve që i atribuohen ndotjes së ajrit në Evropë ishte rreth 19%, në Amerikën e Veriut ishte 17% dhe në Azinë Lindore rreth 27%.

Ndotja e ajrit kontribuoi në numrin më të lartë të vdekjeve nga koronavirusët në Republikën Çeke (29%), pasuar nga Kina (27%) dhe Gjermania (26%).
90/5000

Në MB, 14% e vdekjeve i atribuohen ndotjes së ajrit dhe në Zelandën e Re vetëm 1%.

Profesori Thomas Münzel, nga Qendra Mjekësore Universitare e Johannes Gutenberg, tha: ‘Kur njerëzit thithin ajrin e ndotur, grimcat shumë të vogla ndotëse, PM2.5, migrojnë nga mushkëritë në gjak dhe enët e gjakut, duke shkaktuar inflamacion dhe oksidues të rëndë stresi, i cili është një çekuilibër midis radikaleve të lira dhe oksidantëve në trup që normalisht riparojnë dëmtimin e qelizave.

‘Kjo shkakton dëmtim të rreshtimit të brendshëm të arterieve, endotelit dhe çon në ngushtim dhe ngurtësim të arterieve. Virusi COVID-19 gjithashtu hyn në trup përmes mushkërive, duke shkaktuar dëme të ngjashme në enët e gjakut dhe tani konsiderohet të jetë një sëmundje endoteliale.

‘Nëse të dyja, ekspozimi afatgjatë ndaj ndotjes së ajrit dhe infeksioni me virusin COVID-19 bashkohen, atëherë kemi një efekt shtesë të kundërt në shëndet, veçanërisht në lidhje me zemrën dhe enët e gjakut, gjë që çon në një ndjeshmëri më të madhe dhe më pak rezistencë ndaj COVID -19.

‘Nëse tashmë keni sëmundje të zemrës, atëherë ndotja e ajrit dhe infeksioni me koronavirus do të shkaktojë telashe që mund të çojnë në sulme në zemër, dështim të zemrës dhe goditje në tru.’

Foto – Pixabay

Burimi: airqualitynews

Leave a Reply