Ligji i cili do ti shkatërrojë pyjet e shiut

Më të rejat

Indonezia po e vë biznesin para mjedisit dhe kjo mund të jetë katastrofike për pyjet e saj të shiut.

Javën e kaluar, parlamenti i Indonezisë miratoi një ligj të diskutueshëm dhe gjithëpërfshirës të vendeve të punës për të cilin ambientalistët thonë se do të ketë një ndikim shkatërrues në pyjet e vendit dhe biodiversitetin e pasur.

Ligji për krijimin e vendeve të punës omnibus synonte të thjeshtonte rrjetin kompleks të rregullave mbivendosëse të Indonezisë për ta bërë më të lehtë për kompanitë për të bërë biznes në vend.

Ai përfshin ndryshime në më shumë se 70 ligje në të gjithë sektorët e punës, biznesit dhe sektorëve të mjedisit. Presidenti indonezian Joko “Jokowi” Widodo ka premtuar se ligji do të ndihmojë në rritjen e ekonomisë së prekur nga koronavirusi i vendit duke prerë burokracinë për të tërhequr investime të huaja dhe për të krijuar vende pune në ekonominë më të madhe të Azisë Juglindore.

Mijëra njerëz kanë dalë në rrugë në kryeqytetin Xhakarta dhe qytete të tjera në një grevë kombëtare tre-ditore kundër reformave, me demonstrues, sindikata punëtore dhe grupe të të drejtave që thonë se ligji minon të drejtat e punëtorëve.

Dhe përveç se protestat janë përqendruar në shqetësimet mbi të drejtat e punës, ambientalistët thonë se ligji lehtëson mbrojtjen e mjedisit dhe mund të çojë në shpyllëzime të përhapura dhe humbje të habitateve.
Pyjet e shiut të Indonezisë janë të tretat më të mëdhatë në botë pas Pellgut të Kongos në Amazon dhe Afrikën dhe janë ekologjikisht të rëndësishme për biodiversitetin e tyre të pasur me kafshë duke përfshirë elefantë, leopardë, arinj dielli dhe orangutanin e rrezikuar në mënyrë kritike.

Shpyllëzimi tashmë po i shtyn shumë specie drejt zhdukjes dhe ambientalistët paralajmërojnë se ligji mund t’u japë atyre një “shtytje të fortë drejt skajit”, tha Phelim Kine, drejtor i lartë i Azisë në grupin e fushatës mjedisore Mighty Earth.

Ligji i ri do të heqë një kërkesë që provincat indoneziane të kenë një mbulim pyjor prej 30%, duke ngritur shqetësime se industritë nxjerrëse dhe plantacionet e vajit të palmës mund të rritin në mënyrë drastike pastrimin e tokës dhe të përshkallëzojnë konfliktet mbi tokën dhe të drejtat indigjene.

Grupi mjedisor indonezian Fondacioni i Qëndrueshëm Madani paralajmëroi se ligji do të dobësojë mbrojtjen e mjedisit për pyjet dhe disa provinca që janë shtëpia e plantacioneve të vajit të palmës, si Riau, Jambi dhe South Sumatra, mund të humbin plotësisht pyjet e tyre natyrore brenda 20 vjetësh.

Aktivistët thonë se ligji bën ndryshime në disa rregulla të tjera kryesore mjedisore, duke përfshirë heqjen e rishikimeve mjedisore për shumë projekte të reja. Ai gjithashtu integron lejet mjedisore me lejet e biznesit dhe monitorimi i pajtueshmërisë tani do të jetë “i bazuar në rrezik”.

Ambientalistët thonë se Indonezia mund të kishte përdorur rastin për të rimarrë ekonominë e saj në një mënyrë të qëndrueshme. E gjithashtu një grup prej 35 investitorësh globalë që administrojnë pasuri prej 4.1 trilionë dollarësh lëshuan një letër për qeverinë indoneziane duke paralajmëruar për pasojat e dëmshme për mjedisin, sipas Reuters. /bbgreenkosova./

Burimi: edition.cnn.com

Leave a Reply