Satelitët zbulojnë koloni të reja pinguinësh mbretërorë në Antarktik

Më të rejat

Vëzhgimet satelitore kanë gjetur papritur koloni të reja të mëdha të pinguinëve mbretërorë në Antarktidë, gjë që është e mirëpritur duke pasur parasysh se këto kafshë të njohura do të jenë nën një presion të madh për shkak të ngrohjes së kontinentit të bardhë.

Vendndodhjet e tyre u zbuluan falë errësimit të mbulesës së akullit nga glasat e shpendëve, raporton BBC.

Gjetja rrit vlerësimet e numrit të pinguinëve mbretërorë për pesë deri në 10 përqind dhe ndoshta për 278.500 çifte.

I gjithë cikli jetësor i pinguinëve mbretërorë varet nga disponueshmëria e mbulesës së akullit në det, dhe nëse ajo zhduket në dekadat e ardhshme, siç parashikohet nga modelet e klimës, numri i këtyre kafshëve mund të zvogëlohet ndjeshëm.

Një parashikim thptë se popullsia globale e këtyre pinguinëve mund të përgjysmohet deri në vitin 2100 në kushte të caktuara.

Sondazhi Britanik i Antarktikut (BAS) përdori të dhënat e Sentinel-2-shit të BE-së për të kërkuar aktivitetet e pinguinëve mbretërorë në zonat ku ata nuk janë zbuluar deri më tani.

Imazhet satelitore kanë zbuluar tetë vendndodhje të tilla, ku ata shumohen dhe konfirmojnë ekzistencën e tre të tjerëve për të cilat dyshohej në kohën kur imazhet me rezolucion të lartë nga hapësira nuk ekzistonin.

Tashmë dihen rreth 61 vende ku shumohen këta pinguinë.

Të gjithë janë të vendosur midis kolonive të njohura. Grupeve të pinguinëve mbretërorë u pëlqen të jenë rreth njëqind kilometra larg njëri-tjetrit, dhe lokacionet e reja e respektojnë këtë distancë.

“Ky është një lajm i mirë, sepse ka më shumë pinguinë nga sa kemi menduar,” thotë eksperti i BAS-it dr. Peter Fretëell dhe shton se duhet të jetë i përmbajtur në gëzimin e tij, sepse vendet e reja janë në zonën e një mbulesë të paqëndrueshme që mund të pësojë zhdukjen e akullit.

Pinguinët mbretërorë kanë nevojë për një konfigurim specifik të akullit për vendosjen e vezëve dhe rritjen e pinguinëve të rinj deri në vitin e parë të jetës, dhe ai duhet të jetë i qëndrueshëm për të paktën tetë ose nëntë muaj.

Nëse formohet shumë vonë ose shkrihet shumë herët, zogjtë e rinj përfundojnë në det para se të arrijnë të mbijetojnë duke krijuar pendë të papërshkueshëm nga uji.

Ekspertët parashikojnë që popullsia e pinguinëve, madje edhe me parashikimet më të mira të ndryshimit të klimës, në të cilën temperatura mesatare globale nuk do të rritet për më shumë se 1.5 gradë Celsius në krahasim me periudhën para-industriale, mund të ulet me një të tretën për tre breza.

Prandaj, ekspertët kërkuan ngritjen e nivelit të rrezikimit për pinguinët mbretërorë nga “pothuajse të rrezikuar” në “kategori të prekshme”./bbgreenkosova

Burimi: BBC
Foto: Far South Exp

Leave a Reply