Mundësia që fëmijët të masin ndotjen e ajrit gjatë udhëtimit të tyre në shkollë

Më të rejat

Studiuesit po punojnë me fëmijët e shkollës fillore për t’i ndihmuar ata të matin ndotjen e ajrit në udhëtimet e tyre ditore.

Programi i kërkimit Born in Bradford (BiB) është i bazuar në Infermarinë Mbretërore të Bradford dhe është financuar nga Instituti Kombëtar për Kërkime Shëndetësore (NIHR).

Studiuesit kanë zhvilluar dhe testuar sensorë portabël të cilësisë së ajrit që studentët mund të mbajnë me vete, kështu që ekipi mund të gjurmojë ekspozimin e fëmijëve ndaj ndotjes.

Ekipi gjithashtu planifikon të përdorë gjetjet e tij për të frymëzuar gjeneratën e ardhshme të studiuesve duke punuar me mësues dhe nxënës për të zhvilluar materiale për të mësuar shkencën.

Dr Kirsty Pringle nga Universiteti i Leeds tha: ‘Fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga efektet e ndotjes së ajrit, dhe shumë shkolla janë në zona ku ndotja e ajrit është e lartë.

‘T’u japësh fëmijëve nga i gjithë Bradfordi shansin të bëhen shkencëtarë dhe të kuptojnë ndikimin e ndotjes së ajrit në lagjen e tyre është një mundësi e shkëlqyer për të rritur ndërgjegjësimin që në moshë të re për atë që mund të bëhet për të luftuar ndotjen e ajrit.

Profesor Rosie McEachan, drejtoreshë e Lindur në Bradford që po udhëheq studimin, shtoi: Cilësia e dobët e ajrit është një shkak kryesor i sëmundjes dhe fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga efektet e saj. Me ndihmën e shkencëtarëve tanë-qytetarë, studimi ynë i ri do të jetë në gjendje të zbulojë se sa janë të ekspozuar fëmijët ndaj ndotjes dhe sa më mirë mund ta zvogëlojmë ekspozimin. ‘

Burimi: airqualitynews

Foto – Fondacioni Britanik i Mushkërive

Leave a Reply