Investitorët më të mëdhenj në botë i shtyjnë kompanitë për veprim ndaj ndotjes

Më të rejat

“Action Climate 100+”, një iniciativë e mbështetur nga mbi 500 investitorë më të mëdhenj institucionalë në botë që së bashku administrojnë më shumë se 47 trilionë dollarë amerikanë në asete, u ka shkruar 161 kompanive me emetim të madh duke u kërkuar atyre të vendosin caqet klimatike.

Është hapi i fundit që fushata ka ndërmarrë për të detyruar bizneset të bëjnë më shumë për të ndihmuar në uljen e emetimeve të karbonit për të përmbushur qëllimet e përcaktuara nga Marrëveshja e Parisit.

Në letër, fushata u bëri thirrje këtyre kompanive që të përcaktojnë 30 masa klimatike dhe qëllime të përcaktuara kundër të cilave do të analizohen për një raport që do të publikohet vitin e ardhshëm. Ato do të rishikohen nga Komiteti Drejtues i Veprimit për Klimën mbi disa tregues, përfshirë nëse ata kanë përcaktuar strategji për të arritur emetime zero deri në vitin 2050 dhe për të zvogëluar emetimet e Fushës 3 që vijnë nga klientët që përdorin produktet e tyre.

Të listuara në grupin e ndotësve të korporatave janë kompanitë kryesore të karburanteve fosile dhe minierave duke përfshirë Exxon Mobil, PetroChina, BP, Royal Dutch Shell, Rio Tinto, BlueScope Steel dhe gjigandët e energjisë Australiane AGL, Santos, Woodside dhe Origin. Në grup përfshihet edhe kabina e minierave BHP, e cila kohët e fundit ka premtuar të ulë emetimet operacionale me 30% pas presionit nga aksionarët aktivistë.

Kompanitë në të gjithë sektorët duhet të ndërmarrin veprime më ambicioze për të siguruar që ndikimet shkatërruese të ndryshimit të klimës të shmangen ndërsa ato akoma mund të jenë.

Rezultatet nga raporti që do të publikohet vitin e ardhshëm do të informojnë strategjitë e investitorëve, veçanërisht për ato kompani që “nuk reagojnë ose performojnë dobët” në masat e veprimit të klimës.

“Kompanitë në të gjithë sektorët duhet të ndërmarrin veprime më ambicioze për të siguruar që ndikimet shkatërruese të ndryshimit të klimës të shmangen ndërsa ato ende mund të jenë,” tha Stephanie Pfeifer, CEO e Grupit Institucional të Investitorëve për Ndryshimin e Klimës dhe anëtare e komitetit drejtues të Veprimit Klimatik 100+.

Rebecca Mikula-Wight, drejtoresha ekzekutive e Grupit Aziatik të Investitorëve për Ndryshimet Klimatike dhe anëtare e Komitetit Drejtues të Veprimit Klimatik 100+ shtoi se ka një fokus në rritje midis investitorëve aziatikë tek kompanitë që i japin përparësi qëndrueshmërisë dhe faktorit në rreziqet mjedisore dhe klimatike.

“Investitorët aziatikë kanë krijuar marrëdhënie më të forta me kompanitë mbi performancën e emisioneve përmes angazhimit të veprimit klimatik 100+, duke çuar në një numër rezultatesh gjithnjë e më të forta,” tha ajo. /bbgreenkosova./

Burimi: Greenqueen.com

Leave a Reply