Ndryshimi i klimës mund të jetë një faktor vendimtar në zgjedhjet e 2024

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Sipas një sondazhi të ri, frika për një ‘rezistencë të gjelbër’ në zgjedhjet evropiane është e pabazë.

Ndryshimet klimatike pritet të jenë një nga temat që dominojnë fushatat zgjedhore evropiane këtë verë.

Por kur votuesit të godasin kutinë e votimit këtë qershor, disa besojnë se lodhja do t’i bëjë ata të kthehen drejt politikanëve që zmbrapsin politikat klimatike, zvogëlojnë ambiciet klimatike ose injorojnë tërësisht veprimet mjedisore.

Një raport i ri nga studiuesit në Universitetin e Oksfordit, Universitetin Humboldt në Berlin dhe Shkollën Hertie në Berlin synoi të zbulojë nëse kjo është vërtet e vërtetë.

Studiuesit anketuan 15,000 njerëz në të gjithë Gjermaninë, Francën dhe Poloninë se si ndiheshin për politikat aktuale të klimës. Votuesit u pyetën nëse mendojnë se masat shkojnë shumë larg apo jo mjaftueshëm. Atyre u pyetën gjithashtu rreth 40 politika specifike për të gjetur se cilat ishin më të njohurat dhe më pak të njohura.

Ndryshimi i klimës ka rëndësi për gjithnjë e më shumë njerëz dhe mund të jetë një faktor vendimtar në zgjedhjet e 2024

Autorët e raportit thonë se rezultatet e tyre hedhin poshtë teoritë e një ‘reagimi të gjerë të gjelbër’ përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian të këtij viti.

Veprime konkrete dhe shqetësime klimatike

Debati mbi politikën mjedisore në muajt e fundit ka çuar në spekulime se njerëzit në mbarë Evropën janë të lodhur nga politikat e gjelbra. Por studiuesit zbuluan se ky nuk ishte rasti në të tre vendet që ata anketuan, duke mos parë reagime të përhapura kundër politikës klimatike.

Shumica ende kërkonin një politikë më ambicioze klimatike dhe do të mbështesnin masa konkrete për të ulur emetimet. Të pyetur nëse politikat ekzistuese të klimës kanë shkuar tashmë shumë larg apo jo aq larg sa duhet, një shumicë – 57 përqind në Francë, 53 përqind në Gjermani dhe 51 përqind në Poloni – ishin në favor të veprimeve të mëtejshme.

Mbështetja e shumicës për një politikë më ambicioze klimatike u pasqyrua nga shqetësimi i njerëzve mbi ndikimin e ndryshimeve klimatike në jetën e tyre. Rreth 60 për qind e njerëzve në Poloni dhe Gjermani thanë se tashmë janë ndikuar negativisht nga ndryshimet klimatike ose presin të jenë në pesë deri në 10 vitet e ardhshme.

Ndikimi i thatësirës së fundit dhe mungesa e ujit të pijshëm e shtyn këtë numër deri në 80 për qind në Francë.

Ekziston një pakicë e konsiderueshme që është kundër veprimeve më ambicioze për klimën në të tre vendet. Rreth 30 për qind në Gjermani dhe Poloni dhe pak më pak në 23 për qind në Francë.

Megjithatë, studiuesit thonë se ky grup është “relativisht i qëndrueshëm me kalimin e kohës”. Numri i njerëzve në opozitë nuk duket se ka ndryshuar nga sondazhet e ngjashme në 2021 dhe 2022, pavarësisht nga tregimi i reagimit në rritje kundër politikave klimatike përpara zgjedhjeve.

Dhe ka pak prova që kjo opozitë bazohet në shqetësime materiale si punësimi, shtojnë ata.

Cilat politika klimatike janë më të njohurat dhe më pak të njohura?

Ndërsa shumica e njerëzve ende mbështesin në mënyrë abstrakte veprime ambicioze, mendimet e tyre ndryshojnë kur bëhet fjalë për politika konkrete klimatike.

Në të tre vendet, ndalimi i makinave me motorë me djegie të brendshme renditet në fund të listës për votuesit. Kufizimet rregullatore për ngrohjen me gaz dhe naftë nuk u pëlqyen veçanërisht në Gjermani dhe Poloni.

Duke i bërë jehonë sondazheve të mëparshme, votuesit ishin gjithashtu skeptikë për çmimin e karbonit, me idenë e vendosjes së një çmimi për emetimet veçanërisht të papëlqyeshme për strehimin dhe transportin.

Politikat më të njohura ishin investimet në infrastrukturën e gjelbër si rrjeti elektrik apo transporti publik. Votuesit gjithashtu përgjithësisht mbështesin strategji si subvencionet për të ndihmuar industritë me energji intensive të dekarbonizojnë ose prodhojnë teknologji të energjisë së pastër si turbinat e erës dhe panelet diellore.

Sondazhi gjeti gjithashtu mbështetje për ndalimin e avionëve privatë dhe – me përjashtim të Polonisë – kufizime për fluturimet me distanca të shkurtra.

Në përgjithësi, politikat dhe rregulloret që nuk ndikuan drejtpërdrejt në jetën e përditshme të njerëzve prireshin të ishin të njohura. Këto masa ushtrojnë presion për të reduktuar emetimet mbi autoritetet publike dhe kompanitë e mëdha dhe jo mbi konsumatorët.

A do t’i fitojë votuesit kthimi prapa politikave të gjelbërta?

Ndërsa tregimi aktual mund të bëjë që rikthimi i politikave jopopullore të klimës të duket si një fitore e lehtë, autorët e raportit argumentojnë se realiteti është më i ndërlikuar se kaq.

“Marrja e diagnozave të zakonshme të kolltukëve për një reagim të gjelbër në vlerën nominale do të ishte një gabim,” shkruajnë ata, pasi shumica e votuesve ende mbështesin politikën më ambicioze të klimës.

“Një fushatë zgjedhore evropiane në të cilën partitë përpiqen të tejkalojnë njëra-tjetrën se kush i zvogëlon më shumë ambiciet e tyre klimatike, thjesht do të keqdiagnosonte se ku qëndrojnë votuesit për këtë çështje.”

Emetimet e Gjermanisë ranë me 10.1% rekord në 2023: Si po e pastrojnë atë?

Në vend të kësaj, autorët thonë se fokusimi në investime më të forta të gjelbra dhe politika industriale do të ishte popullor. Për politikat jopopullore që duhet të zbatohen për të ulur emetimet, “kompensimi është çelësi”.

Në të gjithë vendet dhe linjat partiake, votuesit janë më pak kundër veprimit të klimës nëse qeveritë ndihmojnë gjithashtu ata që janë goditur më rëndë nga masat.

Palët nuk duhet t’i humbin muajt e ardhshëm duke tejkaluar njëra-tjetrën se si të kujdesen për lodhjen e imagjinuar të klimës, por të konkurrojnë mbi receta konkrete për të gjelbëruar ekonominë,” përfundojnë ata.

Burimi: Euronews

Foto: Mika Baumeister Li-An Lim

Leave a Reply