Mbi gjysma e votuesve evropianë mendojnë se veprimi i klimës është një prioritet

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Më shumë se gjysma e votuesve evropianë besojnë se lufta kundër ndryshimeve klimatike është një prioritet, sipas një sondazhi ekskluziv të Euronews-Ipsos.

Pjesa tjetër 32 për qind thanë se ishte e rëndësishme, por jo një prioritet dhe 16 për qind besojnë se lufta kundër ndryshimit të klimës është një çështje dytësore.

Në sondazhin e parë pan-evropian të këtij lloji përpara zgjedhjeve evropiane në qershor, 25,916 njerëz në 18 vende u intervistuan për një sërë çështjesh. Këto vende së bashku përfaqësojnë 96 për qind të popullsisë së BE-së.

Me politikën e klimës që po bëhet një nga debatet kryesore, sondazhi hedh pak dritë mbi pozicionin e votuesve.

Ku në Evropë e shohin votuesit si prioritet veprimin për klimën?

Në 18 vendet e përfshira në sondazh, 52 për qind e të anketuarve besojnë se lufta kundër ndryshimeve klimatike është një prioritet. Megjithatë, zbërthimi i të dhënave në kombe të veçanta zbulon një pamje më të ndërlikuar dhe të larmishme.

Danimarka (69 për qind), Portugalia (67 për qind) dhe Suedia (62 për qind) ishin vendet ku përqindja më e lartë e njerëzve e panë ndryshimin e klimës si prioritet. Pjesa tjetër 23 për qind në Danimarkë, 28 për qind në Portugali dhe 26 për qind në Suedi menduan se ishte e rëndësishme, por jo një prioritet.

Polonia, Republika Çeke dhe Finlanda kishin përqindjen më të ulët të të anketuarve që besonin se ndryshimi i klimës ishte një prioritet për BE-në. Megjithatë, pak më shumë se një e treta e njerëzve (34 përqind) në këto tre vende e shohin atë si një prioritet.

Vetëm në Poloni kishte një numër të konsiderueshëm 35 për qind që besojnë se lufta kundër ndryshimeve klimatike është një çështje dytësore. Në të gjitha vendet e tjera, më pak se një e katërta e njerëzve kishin këtë pikëpamje.

Gratë kishin pak më shumë gjasa të thoshin se lufta kundër ndryshimeve klimatike ishte një prioritet në 55 për qind krahasuar me 49 për qind të burrave.

Sondazhi tregon gjithashtu se mosha nuk është një tregues i rëndësishëm i perspektivës së njerëzve për veprimin klimatik. Rreth gjysma e njerëzve në të gjitha grupmoshat thanë se kjo çështje ishte një prioritet dhe afërsisht një e treta besonin se ishte e rëndësishme.

A ka pasur BE-ja një ndikim pozitiv në mbrojtjen e mjedisit?

Me afrimin e zgjedhjeve evropiane, shumë po bëjnë një vlerësim se si politika të ndryshme e kanë transformuar BE-në gjatë pesë viteve të fundit. Kur bëhet fjalë për ndryshimin e klimës, ligjet e reja historike kanë sjellë ndryshime të mëdha me masa që synojnë uljen e emetimeve me 55 për qind deri në vitin 2030.

Në përgjithësi, vetëm 32 përqind e votuesve mendojnë se BE-ja ka pasur një ndikim pozitiv në mbrojtjen e mjedisit gjatë viteve të fundit.

Të anketuarit në Rumani kishin shkallën më të lartë të miratimit me pothuajse gjysmën (48 përqind) duke thënë se BE ka pasur një ndikim pozitiv. Votuesit në Portugali (47 përqind) dhe Finlandë (45 përqind) kishin një pikëpamje të ngjashme.

Në anën tjetër të spektrit, vetëm 23 për qind e njerëzve në Francë mendojnë se BE-ja ka pasur një ndikim pozitiv në mbrojtjen e mjedisit. 38 përqind ishin neutralë për këtë çështje dhe 39 përqind besojnë se BE-ja ka pasur një ndikim negativ – përqindja më e lartë në të 18 vendet.

Në Holandë, të anketuarit nuk ishin shumë më të sigurt me një të katërtën e njerëzve që kishin një pikëpamje pozitive për veprimin mjedisor të BE-së.

Si Franca ashtu edhe Holanda kanë qenë në epiqendrën e protestave të fundit të fermerëve në të gjithë Evropën, të cilat kanë parë që industria bujqësore të luftojë kundër rregulloreve dhe politikave të ndryshme.

Marrëveshja e Gjelbër Evropiane është një nga çështjet më të diskutueshme për këta protestues të cilët thonë se ajo kufizon biznesin e tyre dhe i bën produktet e tyre më të shtrenjta se importet jashtë BE-së.

Burimi: Euronews

Foto: Markus Spiske

Leave a Reply