Hagë: Mbi 10 mijë fermer protestojnë duke ngritur lëvizjeve të reja politike

Më të rejat

Fermerët në Holandë kanë tërhequr vëmendjen globale duke bllokuar rrugët, duke hedhur pleh organik dhe duke protestuar jashtë shtëpive të politikanëve. Të shtunën, protesta të reja u zhvilluan në Hagë përpara zgjedhjeve provinciale që do të zhvillohen më 15 mars, të cilat do të emërojnë anëtarët e Senatit holandez.

Më shumë se 10,000 fermerë iu bashkuan aksionit, shumë prej të cilëve mbanin flamurin e vendit me kokë poshtë në një paraqitje simbolike të lëvizjes. Ata thonë se rregulloret e reja për uljen e emetimeve të azotit janë ekzagjeruar dhe propozimet aktuale për zgjidhjen e problemit janë të padrejta dhe joefektive.

Tani një forcë e re politike po ngrihet në vend pas këtyre protestave: BoerBurgerBeweging (BBB) ​​ose Lëvizja Fermer-Qytetar. Partia u themelua në vitin 2019 nga gazetarja bujqësore Caroline van der Plas – aktualisht deputetja e vetme e saj.

Pse fermerët holandezë po protestojnë?

Kryeministri Mark Rutte është zotuar të përgjysmojë emetimet e azotit në Holandë deri në vitin 2030. Nivelet e oksideve të azotit në ajrin dhe ujin e vendit janë aktualisht më të larta se sa lejojnë rregulloret e BE-së. Shumë nga këto emetime vijnë nga mbetjet e prodhuara nga më shumë se 100 milionë lopë, derrat dhe pulat e vendit. Pavarësisht madhësisë së saj të vogël, Holanda është eksportuesi i dytë më i madh në botë i produkteve bujqësore për nga vlera pas SHBA-së.

Për të ulur emetimet e azotit, qeveria planifikon të reduktojë numrin e bagëtive me një të tretën dhe kjo mund të nënkuptojë se disa fermerë përballen me blerje të detyrueshme. Pavarësisht se shumë në rajonet rurale e pranojnë rëndësinë e krizës klimatike, Rutte është kritikuar për shpalljen e papritur të këtyre planeve bujqësore.

Pse BBB po rritet në popullaritet?

Zgjedhjet e ardhshme do të emërojnë anëtarë të Senatit holandez nga i gjithë vendi. Këta përfaqësues dhe qeveri rajonale janë përgjegjëse për përkthimin e qëllimeve si plani për reduktimin e emetimeve të azotit në plane reale. Sondazhi i fundit tregon se BBB mund të marrë rreth 12 përqind të votave.

Planet e qeverisë për të reduktuar numrin e bagëtive në Holandë dhe për të mbyllur disa ferma kanë bërë që partia të rritet në popullaritet veçanërisht në zonat rurale. Në veri dhe lindje të vendit, sondazhet tregojnë se ajo mund të bëhet edhe partia më e madhe politike. Nëse BBB fiton mjaft vende në Senatin holandez, mund të krijojë një aleancë me partitë e ekstremit të djathtë për të bllokuar këto rregulla të reja të emetimit të azotit./BBGreen

Burimi & Foto: Euronews

Leave a Reply