Qentë mund të bëhen më ‘armiqësorë’ ndaj njerëzve ndërsa planeti nxehet

Më të rejat, Ndryshimet Klimatike

Sulmet e qenve mund të bëhen më të zakonshme në ditët e nxehta dhe të ndotura, ka paralajmëruar një studim i ri shqetësues. Ndryshimet klimatike mund t’i bëjnë kafshimet e qenve më të zakonshme, ka paralajmëruar ky studim i ri.

Qentë kanë 11 për qind më shumë gjasa të sulmojnë njerëzit në ditët me nivele më të larta UV, sipas hulumtimit të Shkollës Mjekësore të Harvardit. Studimet e mëparshme kanë lidhur temperaturat e larta dhe ndotjen e ajrit me rritjen e agresionit te njerëzit, minjtë dhe majmunët. Tani, duket se moti i ngrohtë mund të kthejë kundër nesh ‘mikun më të mirë të njeriut’. “Qentë, ose ndërveprimet mes njerëzve dhe qenve, janë më armiqësore në ditët e nxehta, me diell dhe me smog”, përfundojnë autorët e studimit. Barra shoqërore e nxehtësisë ekstreme dhe ndotjes së ajrit përfshin gjithashtu kostot e agresionit të kafshëve.

Si do t’i bëjë qentë më agresivë ndryshimi i klimës?

Studimi i botuar në revistën Nature këtë muaj ekzaminoi të dhënat mbi kafshimet e qenve në tetë qytete të SHBA midis 2009 dhe 2018. Grupi i të dhënave përfshin 69,525 kafshime të raportuara qensh, mesatarisht tre kafshime në ditë gjatë dhjetë viteve. Ata zbuluan se kafshimet e qenve u rritën me 11 për qind në ditët me nivele më të larta UV, 4 për qind në ditët më të nxehta dhe 3 për qind në ditët me nivele të rritura të ozonit. Kafshimet e qenve janë ulur paksa (me 1 për qind) në ditët me reshje të larta. Studimi nuk përfshiu informacione rreth faktorëve të tjerë si raca e qenit, gjinia ose nëse qeni ishte sterilizuar.Megjithatë, studiuesit spekuluan se moti i nxehtë i bën qentë më agresivë, ashtu si i bën pronarët e tyre.Nëse e keni ndjerë ndonjëherë gjakun tuaj duke vluar ndërsa merkuri ngjitet, nuk jeni vetëm.Temperaturat e larta mund të rrisin rrahjet e zemrës, presionin e gjakut, djersitjen dhe ta bëjnë më të vështirë marrjen e frymës, duke kontribuar në rritjen e ndjenjave të stresit. Valët e të nxehtit gjithashtu mund të shkaktojnë rritje të prodhimit të testosteronit, duke rritur ndjenjat e agresionit.

Sipas një studimi amerikan që përfshin 45 vjet hulumtime, sulmet e dhunshme rriten në vitet dhe stinët e ngrohta. Krimet jo të dhunshme nuk u prekën nga temperatura. Agresioni sezonal shpërndahet në të gjitha pjesët e shoqërisë.

Në mot të nxehtë, gazetarët janë më të prirur të përdorin gjuhë negative në raportimet e tyre dhe njerëzit kanë më shumë gjasa të lënë punën e tyre.

Sa do të rrisin temperaturat globale ndryshimet klimatike?

Ndërsa ndryshimi i klimës kafshon, globi po nxehet. Ngrohja e shkaktuar nga njeriu arriti afërsisht 1°C në 2017. Jemi në rrugën e duhur për 1.5 gradë në 2024. OKB-ja ka paralajmëruar se premtimet ekzistuese të klimës nuk ofrojnë “nuk ka rrugë të besueshme” për të parandaluar rritjen e temperaturës mbi 1.5 gradë në nivelet para-industriale. Me ngrohjen 1.5 gradë Celsius, rreth 14 për qind e popullsisë së Tokës do të ekspozohet ndaj valëve të të nxehta të forta të paktën një herë në pesë vjet, ndërsa me ngrohje 2 gradë, ky numër shkon në 37 për qind./BBGreen

Foto1: Istockphoto

Foto 2:Brett Sayles

Burimi: Euronews

Leave a Reply