Bëhen thirrje për mbyllje të minierave të qymyrit, por vendet e mëdha po subvencionojnë qymyrin me miliona dollarë

Më të rejat

Analiza e FMN: Subvencionet e karburanteve fosile me triliona dollarë që nga viti kur u arrit marrëveshja e Parisit për klimën

Derisa po bëhet thirrje që të mbyllen minierat e thëngjillit dhe të shikohet nga e ardhmja e gjelbër dhe pa CO2 FMN zbuloi se prodhimi dhe djegia e qymyrit, naftës dhe gazit u subvencionua me 5.9 trilion dollarë në vitin 2020.

Ekspertët thanë se subvencionet ishin “duke i shtuar benzinë ​​zjarrit” të krizës klimatike, në një kohë kur reduktimet e shpejta të emetimeve të karbonit ishin urgjentisht të nevojshme.

Subvencionet e qarta që ulën çmimet e karburantit përbënin 8% të totalit dhe zbritjet e taksave 6% të tjera. Faktorët më të mëdhenj ishin dështimi për t’i bërë ndotësit të paguajnë për vdekjet dhe shëndetin e dobët të shkaktuar nga ndotja e ajrit (42%) dhe për valët e nxehtësisë dhe ndikimet e tjera të ngrohjes globale (29%).

Vendosja e çmimeve të karburanteve fosile që pasqyrojnë koston e tyre të vërtetë do të ulte emetimet globale të CO2 me mbi një të tretën, thanë analistët e FMN -së. Ky do të ishte një hap i madh drejt arritjes së objektivit të rënë dakord ndërkombëtarisht. Mbajtja e këtij objektivi brenda mundësive është një qëllim kryesor i samitit të OKB -së për klimën në nëntor.

Përfundimi i subvencioneve të karburanteve fosile gjithashtu do të parandalonte gati një milion vdekje në vit nga ajri i ndotur dhe do të nxirrte triliona dollarë për qeveritë, thanë ata.

Me 50 vende të angazhuara për zero emetime deri në mesin e shekullit dhe më shumë se 60 skema të çmimeve të karbonit në të gjithë botën, ka disa shenja inkurajuese, tha  Ian Parry autori kryesor i raportit të FMN. “Por ne ende po gërvishtim sipërfaqen me të vërtetë, dhe ka një rrugë të tmerrshme të gjatë për të shkuar. ”

G20 ka rënë dakord në 2009 për të hequr gradualisht subvencionet “joefikase” të karburanteve fosile dhe në 2016, G7 caktoi një afat deri në vitin 2025, por pak përparim është bërë. Në korrik, një raport tregoi se vendet e G20 kishin subvencionuar karburantet fosile me triliona dollarë që nga viti 2015, vit kur u arrit marrëveshja e Parisit për klimën.

Pesë vende ishin përgjegjëse për dy të tretat e subvencioneve: Kina, SHBA, Rusia, India dhe Japonia. Pa veprime, subvencionet do të rriten në 6.4 trilion dollarë në 2025, tha FMN. Çmimet e duhura për lëndët djegëse fosile do të ulnin emetimet, për shembull, duke inkurajuar prodhuesit e energjisë elektrike të kalojnë nga qymyri në energji të rinovueshme dhe duke i bërë makinat elektrike një mundësi edhe më të lirë për shoferët.

Vendet e G20 lëshojnë pothuajse 80% të gazrave serrë globale. Më shumë se 600 kompani globale në koalicionin We Mean Business, përfshirë Unilever, Ikea, Aviva, Siemens dhe Volvo Cars, kohët e fundit u kanë bërë thirrje udhëheqësve të G20 që të përfundojnë subvencionet e karburanteve fosile deri në vitin 2025./BB Green Kosova

Burimi: https://www.theguardian.com/environment

Leave a Reply