NATO dhe ndryshimi i klimës: Sa i madh është problemi?

Më të rejat, Njeriu dhe natyra

NATO – Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut – tha se anëtarët e saj janë zotuar të “ulin ndjeshëm emetimet e gazeve serë nga aktivitetet ushtarake” në një mënyrë që nuk ndikon në sigurinë e personelit ose në efektivitetin e operacioneve të tyre. Në një deklaratë të lëshuar pas një samiti në Bruksel, grupi gjithashtu i kërkoi udhëheqësit të organizatës të zhvillonte një objektiv realist, ambicioz dhe konkret për uljen e emetimeve të NATO-s dhe të vlerësonte mundësinë e arritjes së emetimeve neto deri në 2050.

Deklarata përshkroi ndryshimin e klimës si “një nga sfidat përcaktuese të kohërave tona”. Në deklaratë thuhej që NATO donte të ishte një forcë udhëheqëse ndërkombëtare në kuptimin dhe përshtatjen e mënyrave që ndryshimi i klimës do të ndikojë në sigurinë botërore.

Sa ndotin aleatët e NATO-s?

NATO është një aleancë e fuqishme politike dhe ushtarake midis 30 vendeve evropiane dhe të Amerikës së Veriut.

Nuk është sekret që ushtritë përdorin arsenale të pajisjeve për gazimin – si automjete të blinduara dhe aeroplanë – të cilat nganjëherë tërhiqen së bashku me trupat në të gjithë botën. Por marrja e të dhënave të sakta për ndikimin e tyre në mjedis është jashtëzakonisht e vështirë.

Një raport i porositur nga disa anëtarë të Parlamentit Evropian në fillim të këtij viti tha se për shkak se ushtritë shpesh përjashtohen nga raportimi publik i emetimeve të tyre të gazrave serë, mund të jetë e vështirë të matet me saktësi se sa i madh është ndikimi i tyre në mjedis.

Një studim i botuar në 2019 sugjeroi që nëse ushtria amerikane do të ishte një vend, ajo do të renditej si emetuesi i 47-të më i madh në botë vetëm për përdorimin e karburantit. Por kjo nuk është një çështje unike e SHBA.

Këshilli Ushtarak Ndërkombëtar për Klimën dhe Sigurinë (IMCCS) thotë në raportin e tij të fundit vjetor se mbrojtja mbetet konsumatori i vetëm më i madh i hidrokarbureve – si karburantet dhe gazi – në botë.

Në këtë deklaratë, NATO tha se do të zhvillonte një “metodologji të hartës për të ndihmuar Aleatët të matin emetimet e gazeve serë nga aktivitetet ushtarake dhe instalimet”, e cila mund të ndihmojë në vendosjen e “qëllimeve vullnetare” për të provuar dhe zvogëluar këto emisione.

Agjencia e lajmeve Reuters, duke parë paralajmërimin, vuri në dukje se disa aleatë të NATO-s tashmë po përpiqen t’i bëjnë forcat e tyre të armatosura më të gjelbra duke përdorur burime të energjisë si energjia diellore.

Këshilli Ushtarak Ndërkombëtar për Klimën dhe Sigurinë – një grup i veçantë i udhëheqësve të lartë ushtarakë – tha në raportin e tij vjetor se jeta e gjatë e pajisjeve ushtarake, të tilla si anijet e luftës, do të thotë se mbrojtja e ka mbyllur veten të mbështetet në lëndët djegëse fosile për “shumë vitet që vijnë ”.

“Kjo është arsyeja pse është e domosdoshme që ne të fillojmë tani duke investuar masivisht në kërkimin dhe zhvillimin e karburanteve neutrale të karbonit dhe sistemeve të shtytjes për automjetet ushtarake në tokë, det dhe ajër”, thuhej në raportin 2021, duke treguar se çdo përparim në teknologji gjithashtu mund të kanë përfitime edhe për sektorët civilë, si aviacioni, gjithashtu.

Foto: www.nato.int

Çfarë rreziqesh paraqet ndryshimi i klimës në NATO?

Ka një vetëdije në rritje për sfidat që ndryshimi i klimës mund të paraqesë për sigurinë e botës. Ndryshimi i klimës shoqërohet me një rritje të ngjarjeve ekstreme të motit si valët e nxehtësisë, përmbytjet dhe thatësira – të cilat shpesh kërkojnë ndihmë humanitare dhe mund të shkaktojnë zhvendosje masive.

Ekspertët thonë se ndryshimet mjedisore nga ndryshimi i klimës mund të veprojnë gjithashtu si “shumëzues të kërcënimit” – duke intensifikuar tensionet ekzistuese për shkak të mungesës së burimeve ose duke shkaktuar destabilizim rajonal dhe konflikte.

Agjencia e KB për Refugjatët thotë se ngjarjet e motit tashmë po zhvendosin rreth 20 milion njerëz në vit mesatarisht

Për anëtarët e NATO-s, moti ekstrem mund të rrezikojë mirëqenien e personelit të tyre ushtarak jashtë vendit, ose integritetin e operacioneve dhe pajisjeve të tyre. “Ndryshimi i klimës vë në provë qëndrueshmërinë dhe gatishmërinë tonë civile, ndikon në planifikimin tonë dhe qëndrueshmërinë e instalimeve tona ushtarake dhe infrastrukturës kritike dhe mund të krijojë kushte më të ashpra për operacionet tona,” tha deklarata e NATO-s.

Pse e kanë bërë klimën përparësi tani?

Nuk është rritur ndërgjegjësimi i publikut në lidhje me rreziqet dhe rreziqet e ndryshimit të klimës dhe shqyrtimi i mënyrës se si qeveritë po reagojnë ndaj tij.

G7 këtë javë gjithashtu ra dakord për masa të reja klimatike përpara COP26 – Konferenca e fundit e KB për Ndryshimin e Klimës – që u mbajt në Skoci më vonë këtë vit.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg është personalisht i apasionuar pas kësaj teme, pasi ka shërbyer më parë si ministër i mjedisit në Norvegji dhe si i dërguar i posaçëm i KB për ndryshimin e klimës. Ai ka shtyrë publikisht organizatën për t’i dhënë përparësi ndryshimit të klimës për disa kohë.

“Ndërsa planeti nxehet, moti ynë bëhet më i egër, më i ngrohtë, me erë dhe më i lagësht, duke i vendosur komunitetet nën presion pasi burimet e ushqimit, ujit të freskët dhe energjisë kërcënohen,” shkroi ai në një pjesë të opinionit në shtator.

“Ne mund ta shohim këtë sot në rajonin e Sahelit të Afrikës, ku ndryshimi i klimës po shtyn migrimin. Në Arktik ku shkrihet akulli, tensionet gjeopolitike nxehen. Ose këtu në Evropë, ku përmbytjet rekord-thyerje dhe zjarret rriten vit pas viti “

Deklarata e së hënës vjen gjithashtu pas një ndryshimi të madh ideologjik në Shtëpinë e Bardhë, e cila është kontribuuesi më i madh financiar i NATO-s.

Çfarë bëjnë SHBA-të për NATO-n?

Donald Trump ishte hapur skeptik si për mbështetjen e SHBA-së për NATO-n ashtu edhe për përpjekjet globale për të luftuar ndryshimin e klimës, por pasardhësi i tij presidenti Joe Biden, i ka bërë të dy shumë më qendrorë në politikat e tij.

Pasi ai mori detyrën, Presidenti Biden pothuajse menjëherë e ndryshoi një vendim për të tërhequr SHBA nga marrëveshja e klimës në Paris dhe lëshoi ​​një urdhër ekzekutiv për të trajtuar krizën e klimës brenda dhe jashtë vendit, përfshirë fushat e politikës së jashtme dhe të sigurisë kombëtare./BB Green Kosova

Burimi: www.bbc.com

Foto: www.nato.int

Leave a Reply