OKB: Pandemia e radhës do të jetë mungesa e ujit

Më të rejat

Do të duhej të shqetësohej edhe Kosova e cila nuk ka ujë të bollshëm

Mungesa e ujit dhe thatësira janë në radhë të shkaktojnë dëme në një shkallë të lartë për të rivalizuar pandeminë COVID-19 me rreziqe që rriten shpejt,  me rritjen e temperaturave globale, sipas Kombeve të Bashkuara.

“Thatësira është në prag të shndërrimit në pandeminë e radhës dhe nuk ka vaksinë për ta kuruar atë”, tha Mami Mizutori, përfaqësuesi special i KB për zvogëlimin e rrezikut të katastrofës, në një konferencë shtypi në internet përpara botimit të raportit.

Tashmë, thatësira ka shkaktuar humbje ekonomike prej të paktën 124 miliardë dollarë dhe goditi më shumë se 1.5 miliard njerëz mes 1998 dhe 2017, sipas një raporti të KB të botuar të enjten. Por edhe këto shifra, tha ajo,  “me shumë gjasa janë nënvlerësime bruto”.

Ngrohja globale tani ka intensifikuar thatësirën në Evropën Jugore dhe Afrikën perëndimore, tha raporti i KB-së me “një farë besimi”. Dhe numri i viktimave është vendosur të “rritet në mënyrë dramatike” nëse bota nuk vepron, tha Mizutori.

Rreth 130 vende mund të përballen me një rrezik më të madh të thatësirës këtë shekull nën një skenar të emetimeve të larta të cituar nga OKB.

Njëzet e tre vende të tjera do të përballen me mungesen e ujit për shkak të rritjes së popullsisë, me 38 kombe të prekura, tha Mizutori.

Thatësira – si një virus – ka tendencë të zgjasë një kohë të gjatë, të ketë një shtrirje të gjërë gjeografike dhe të shkaktojë dëme të mëdha, tha Mizutori.

“Mund të ndikojë indirekt në vendet të cilat në të vërtetë nuk po përjetojnë thatësirën përmes pasigurisë ushqimore dhe rritjes së çmimeve të ushqimit,” tha Mizutori.

OKB pret thatësira më të shpeshta dhe të rënda në pjesën më të madhe të Afrikës, Amerikës Qendrore dhe Jugore, Azisë Qendrore, Australisë Jugore, Evropës Jugore, Meksikës dhe Shteteve të Bashkuara.

Ibrahim Thiaw, sekretari ekzekutiv i Konventës së Kombeve të Bashkuara për të Luftuar Shkretëtirëzimin, i tha Fondacionit Thomson Reuters se përkeqësimi i tokës, i shkaktuar pjesërisht nga menaxhimi i dobët i tokës, e kishte sjellë botën afër “një pike pa kthim”.

OKB nuk ka hulumtuar efektin që mund të kishte shkretëtirëzimi në migrimin e brendshëm brenda kontinenteve por Thiaw tha se nuk ishte më e pa mendueshme, madje edhe në Evropë.

“Sigurisht që është një fenomen që po ndodh në pjesë të tjera të botës dhe mund të ndodhë edhe në Evropë,” tha ai

Më shumë se 40% e importeve bujqësore të Bashkimit Evropian mund të bëhen “shumë të prekshme” ndaj thatësirës nga mesi i këtij shekulli për shkak të ndryshimit të klimës, sipas një studimi të veçantë të të botuar këtu në revistën Nature Communications këtë javë./BB Green Kosova

Burimi: reuters.com

Foto: english.aawsat.com

Leave a Reply