Rrugë me panele diellore që mund të prodhojë energji përmes ecjës së njerëzve

Më të rejat

Kompania e quajtur ‘Plati’o prodhon panele diellore nga mbeturinat plastike – dhe më pas i përdor ato si trotuare. Kompania hungareze mund të furnizojë me energji ndërtesat dhe pajisjet elektronike përmes gjurmëve të njerëzve. Sa më shumë që ecni në panelet diellore, aq më shumë ato gjenerojnë energji. Rrugët shpërndajnë energjinë diellore “në vendet ku nuk ishte e mundur më parë”, thotë bashkëthemeluesi i Platio, Miklós Illyés. Illyés është një nga tre hungarezët që sollën idenë në vitin 2015.

Kurseni hapësirë: Teknologjia diellore bëhet pjesë e mjedisit të ndërtuar pa zënë hapësirë ​​të vlefshme.

Material i ricikluar: Për të marrë vlerë nga mbeturinat, trotuaret Platio përmbajnë plastikë dhe qelq të ricikluar, si dhe mbeturina.

Dizajn dukshëm jeshil, estetik: Dizajni i trotuarit diellor të Platio i bën qytetet, ndërtesat dhe shtëpitë monumente të arkitekturës së shekullit 21.

Kompleksitet i ulët operacional: Mirëmbajtje më e thjeshtë në krahasim me panelet diellore të rregullta të montuara në çati.

Platio përdor materiale të ricikluara për të krijuar një gamë të gjerë të zgjidhjeve instaluese të bazuara në trotuarin diellor. Trotuaret Platio mund të instalohen aty ku teknologjitë konvencionale diellore nuk mund të vendosen.Nga zyrat dhe ndërtesat e banimit te infrastruktura detare dhe qytetet inteligjente. Platio po hap rrugën drejt burimeve estetike, të kursimit të hapësirës dhe të gjelbër të energjisë.

Duke përdorur një metodë të veçantë presioni, Platio mund të përdorë plastikën ndryshe jo të riciklueshme për të ndërtuar tullat në të cilat panelet diellore vendosen. Kompania thotë se përdor ekuivalentin e 400 shisheve plastike për të bërë një metër katror të trotuarit diellor. Pretendon se kjo përzierje krijon tulla më të qëndrueshme sesa disa materiale të tjera në industrinë e ndërtimit të rrugëve.

Dhe megjithëse është menduar për njerëzit dhe jo për automjetet, trotuari mund “të mbajë lehtë peshën edhe të një kamioni të rëndë”, siguron Illyés. U deshën disa vjet, por tani produkti është i disponueshëm në 36 vende.

“Produkti ynë nuk është bërë për të zëvendësuar panelet diellore tradicionale në çati, për shembull, por për të qenë një përpjekje plotësuese për të përdorur energji të pastër atje ku burimet e tjera të energjisë nuk janë të disponueshme,” thotë Illyés./BB Green Kosova

Burmi: EU & platiosolar

Foto: platiosolar

Leave a Reply