Ndryshimet klimatike sjellin më shumë alergji

Më të rejat

Një studimi i ri amerikan ka zbuluar se ngrohja në rritje e temperaturave luan një “rol të rëndësishëm” në zgjatjen e sezonit të polenit dhe një “rol të pjesshëm” në rritjen e sasisë së polenit. Konfirmohet nga ekspertët se ndryshimi i klimës ka sjellë një ardhje para kohe të stinës së alergjive me gati 20 ditë më herët, me përqendrime më të forta të polenit deri në 21 % gjatë gjithë kohës.

Duke pasur parasysh se sa e dobishme është hapësira e gjelbër – veçanërisht gjatë ngjarjeve të vitit të kaluar – nuk është ideale. Hulumtimi i udhëhequr nga William Anderegg i Shkollës Biologjike të Universitetit të Utah arriti në përfundimin se kjo siguron një “shembull kristal të qartë se si ndryshimi i klimës tashmë po ndikon në shëndetin e njerëzve në të gjithë globin”.

Anderegg shpjegon se mjaft studime në shkallë më të vogël me përgjigje të ngjashme u dhanë atyre prirjen për të përdorur një model që gjurmon rritjen e polenit në të gjithë Amerikën, në lidhje me temperaturat e ngrohjes. Studimi thekson se një zbulim zyrtar i marrëdhënies midis ndryshimit të klimës dhe alergjive është urgjentisht i nevojshëm.

“Ndryshimi i klimës nuk është diçka larg dhe në të ardhmen. Është tashmë këtu në çdo frymëmarrje pranverore që marrim dhe duke rritur mjerimin njerëzor”, thotë Anderegg./BB Green Kosova

Burimi: Euronews

Foto: speechbuddy/Medicaldaily.com

Leave a Reply