Plastika, një shqetësim në rritje për mjedisin dhe klimën: si mund ta rikthejë Evropa këtë trend?

Më të rejat

Sasia gjithnjë në rritje e plastikës, ndikimi i saj në biodiversitet dhe kontributi në ndryshimin e klimës dhe mënyra se si të merremi me të në një perspektivë të ekonomisë rrethore kanë qenë në axhendën e politikave të Bashkimit Evropian për vite me rradhë.

Pandemia COVID-19 ka rritur vetëm vëmendjen për mbetjet plastike me imazhe të maskave në detet tona, dhe sasi të mëdha të mjeteve mbrojtëse me një përdorim. Në raportin e ekonomisë së plastikës rrethore, botuar sot, Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) analizon nevojën dhe potencialin për një kalim në një qasje rrethore dhe të qëndrueshme për përdorimin tonë të plastikës.

“Sfidat e paraqitura nga plastika janë në një masë të madhe për shkak të faktit se sistemet tona të prodhimit dhe konsumit nuk janë të qëndrueshme. Pandemia COVID-19 dhe ndryshimi i klimës kanë amplifikuar vëmendjen e publikut për krizën e mbetjeve plastike me të cilën përballemi”. Hans Bruyninckx, Drejtori Ekzekutiv i EEA

Raporti shikon prodhimin, konsumin dhe tregtinë e plastikës, ndikimin mjedisor dhe klimatik të plastikës gjatë ciklit të tyre të jetës dhe eksploron kalimin drejt një ekonomie rrethore të plastikës përmes tre rrugëve që përfshijnë politikëbërësit, industrinë dhe konsumatorët.

Në vitin 2018, Komisioni Evropian prezantoi Strategjinë e parë gjithëpërfshirëse në botë për plastikën në një ekonomi rrethore, e cila përcakton qasjen e BE-së për adresimin e sfidave të plastikës, e ndjekur nga Direktiva e Plastikave me Një Përdorim në 2019.

Raporti i EEA tregon tre rrugë për rrugën përpara, duke përfshirë përdorimin më të mençur të plastikës, rritjen e qarkullimit dhe përdorimin e lëndëve të para të rinovueshme. Së bashku këto mund të ndihmojnë në sigurimin e arritjes së një sistemi të qëndrueshëm dhe rrethor të plastikës. Krahas raportit, dy brifinga të lidhura me plastikën dhe tekstilet dhe për mundësimin e modeleve rrethore të biznesit janë botuar gjithashtu sot.

Pandemia COVID-19 dhe plastika

Pandemia e koronavirusit ka shkaktuar ndryshime në prodhimin, konsumin dhe mbeturinat e plastikës. Maskat plastike luajnë një rol jetësor në kufizimin e përhapjes së mëtejshme të COVID-19. Por rritja e mbeturinave plastike për shkak të kërkesës për maska ​​dhe doreza, plus prodhimi i ndryshuar dhe përdorimi i produkteve plastike me përdorim të vetëm si kontejnerë për marrjen e ushqimit dhe paketimi plastik për shitje në internet mund të rrezikojë përpjekjet e BE-së në një periudhë afatshkurtër për të frenuar ndotjen plastike dhe kaloni në një sistem më të qëndrueshëm dhe rrethor të plastikës.

Prodhimi i industrisë së plastikës duke rritur ndryshimet klimatike

Konsumi dhe prodhimi i plastikës përfshin përdorimin e sasive të mëdha të lëndëve djegëse fosile, gjë që ka pasoja negative për mjedisin dhe ndryshimin e klimës. Duke shtuar problemin, aktiviteti i reduktuar ekonomik ka parë rënie të ndjeshme të çmimeve globale të naftës duke e bërë atë më të lirë për prodhuesit për të prodhuar produkte plastike nga materiale të virgjra, me bazë fosile sesa të përdorin materiale plastike të ricikluara. Nëse prodhimi dhe përdorimi i plastikës vazhdojnë të rriten siç parashikohet, industria e plastikës do të përbëjë 20% të përdorimit global të naftës deri në vitin 2050, një rritje nga 7% e sotme.

Të dhënat nga Inventari i Gazeve Serë të EEA tregojnë se emetimet vjetore në lidhje me prodhimin e plastikës në BE arrijnë në rreth 13.4 milion tonë CO2, ose rreth 20% të emetimeve të industrisë kimike në të gjithë BE-në, thotë raporti. Qëndrueshmëria ekonomike e tregut evropian dhe global të riciklimit të plastikës është aktualisht nën presion të konsiderueshëm. Kërkesa e ulët e tregut për plastikat e ricikluara ka komplikuar gjithashtu përpjekjet e shumë komunave të Evropës për të menaxhuar praktikat e tyre të mbetjeve në mënyrë të qëndrueshme, dhe opsionet më pak të dëshirueshme të hedhjes së mbetjeve po përdoren për sasi të konsiderueshme të mbetjeve plastike.

Tekstilet sintetike një problem në rritje

Një pjesë e problemit të plastikës janë tekstilet e bëra nga fibra sintetike si poliesteri dhe najloni. Sipas një njoftimi të veçantë të EEA i cili shikon plastikat në tekstile, konsumatorët në BE hedhin rreth 5.8 milion ton tekstile në vit – rreth 11 kilogramë për person – nga të cilat rreth dy të tretat përbëhen nga fibra sintetike. Sipas të dhënave të disponueshme nga viti 2017, familjet evropiane konsumuan rreth 13 milion ton produkte tekstili (veshje, këpucë dhe tekstile shtëpiake). Tekstilet me bazë plastike përbëjnë rreth 60% të veshjeve dhe 70% të tekstileve shtëpiake. Promovimi i zgjedhjeve të qëndrueshme të fibrave dhe kontrolli i emetimeve mikroplastike dhe përmirësimi i mbledhjes, ripërdorimit dhe riciklimit të veçantë, kanë potencialin për të përmirësuar qëndrueshmërinë dhe qarkullimin e tekstileve sintetike në një ekonomi rrethore./BB Green Kosova

Foto: weforum

Leave a Reply