Emergjenca klimatike

Më të rejat

Gazrat serrë të ngrohjes së klimës kanë arritur nivele rekorde në atmosferë pavarësisht bllokimit  global shkaktuar nga pandemia e koronavirusit, ka thënë Organizata Botërore e Meteorologjisë (OBM) e KB.

Ndërsa kufizimet e pandemisë arritën kulmin dhe aktiviteti njerëzor u ul në fillim të këtij viti, prodhimi ditor i CO2 ka rënë 17% nën nivelin mesatar të vitit të kaluar.

”Sidoqoftë, efekti i përgjithshëm për këtë vit do të jetë shumë më i vogël dhe do të bjerë brenda rrezes së luhatjeve normale vjetore”, theksoi agjencia e OKB, në raportin e saj vjetor mbi gazrat serrë që kontribuojnë në ngrohjen globale.

“Rënia e emetimeve e lidhur me bllokun është vetëm një gabim i vogël në tabelën afatgjatë. Ne kemi nevojë për rrafshimin e qëndrueshëm të lakorës”, theksoi sekretari i përgjithshëm i WMO, Petteri Taalas në një deklaratë.

https://public.wmo.int/en/media/news/economic-slowdown-result-of-covid-no-substitute-climate-action

Përqendrimi atmosferik i CO2 shkoi nga 407,9 në 410,5 pjesëza për milion vitin e kaluar duke arritur një nivel që është një herë e gjysmë më e lartë se në agimin e revolucionit industrial në shekullin XVIII.

Është vlerësuar të ketë pasur një ulje të emetimeve prej 4.2% dhe 7.5% në vitin 2020 për shkak të mbylljes së udhëtimeve dhe aktiviteteve të tjera. Por OBM tha se ky ishte një “lehtësim i vogël” në grumbullimin e vazhdueshëm të gazrave serë në ajër të shkaktuar nga aktivitetet njerëzore.

Raporti i OBM tha se mesatarja mujore e CO2 për shtator në stacionin referues të Mauna Loa në Hawaii ishte 411.3 ppm, nga 408.5 ppm në shtator 2019. E njëjta gjë u pa në Cape Grim në Tasmania, Australi, me një rritje në 410.8 ppm nga 408.6 ppm në 2019.

OBM tha se kishte pasur një “rritje të shpejtë” në nivelin mesatar të CO2 për tërë vitin 2019, duke u rritur me më shumë se norma mesatare gjatë dekadës së fundit. Të dhënat tregojnë se veprimet për të ulur emetimet aktualisht janë larg nga ajo që nevojitet për të shmangur ndikimet më të këqija të emergjencës klimaterike.

Shkencëtarët llogarisin që emetimet duhet përgjysmohen deri në vitin 2030 për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5C, përtej së cilës qindra miliona njerëz do të përballen me më shumë valë nxehtësie, thatësira, përmbytje dhe varfëri. Kombet do të zotoheshin të ulin emetimet e tyre në një samit të KB në Glasgoë këtë muaj, por takimi u shty me një vit për shkak të Covid-19./BB Green Kosova

Foto & Burimi: World Meteorological Organization (WMO

Leave a Reply